Main Content

NHL: Tomáš Kopecký o druhý, Marián Hossa o premiérový Stanley Cup

štvrtok, 27. máj 2010 13:59 | Autor: TASR

NHL: Tomáš Kopecký o druhý, Marián Hossa o premiérový Stanley Cup
NHL: Tomáš Kopecký o druhý, Marián Hossa o premiérový Stanley Cup | zdroj: SITA

Po dvoch rokoch dominancie Detroitu a Pittsburghu sa vo finálovej sérii o najcennejší hokejový pohár lorda Stanleyho stretnú nové mužstvá - Chicago Blackhawks a Philadelphia Flyers.



Rovnako ako pred rokom sa vo finále nepredstaví víťaz základnej časti, keďže Washington vypadol už v 1. kole play-off s Montrealom. Papierovým favoritom série je Chicago v zostave s dvojicou slovenských hokejistov Mariánom Hossom a Tomášom Kopeckým, pre oboch je to už tretia finálová účasť v rade.

Zámorské médiá púta najmä ďalší finálový pokus útočníka Mariána Hossu, ktorý v predchádzajúcich dvoch rokoch hral o Stanleyho pohár v dvoch rozličných dresoch - v roku 2008 v pittsburskom a o sezónu neskôr už v detroitskom. Ak nastúpi 31-ročný odchovanec trenčianskeho hokeja aspoň na jedno striedanie, stane sa iba tretím hráčom histórie zámorských profesionálnych súťaží, ktorému sa podarilo nastúpiť vo finále v troch rokoch v rade v troch rôznych kluboch. Pred ním to dokázali iba bejzbalisti Don Baylor a Eric Hinske. Obaja si však aspoň v jednom prípade siahli na víťaznú trofej, čo Hossa zatiaľ nemá zaručené. "Je to vynikajúci pocit byť opäť vo finále. Tentoraz by som však chcel skončiť lepšie, to je môj cieľ," povedal rodák zo Starej Ľubovne po hladkom postupe cez San Jose vo finále Západnej konferencie a pokračoval: "Podarilo sa nám dostať až sem a nechceme sa už zastaviť. Cieľom je urobiť najdôležitejší krok."

Zatiaľ čo v predchádzajúcich dvoch edíciách finále Stanleyho pohára bolo už vopred jasné, že sa cennú trofej podarí získať aspoň jednému Slovákovi, pred tohtoročnou sériou je všetko otvorené. Buď si ju vybojuje dvojica slovenských hokejistov, alebo ani jeden. V roku 2008 vo finále proti sebe stáli Tomáš Kopecký a Marián Hossa, o rok neskôr Kopecký s Hossom neuspeli proti Miroslavovi Šatanovi. Medzi víťazmi tak figuruje päť slovenských mien. V minulosti sa Stanleyho pohár podarilo uchopiť legendárnemu slovenskému rodákovi Stanovi Mikitovi v roku 1961 práve s Chicagom, v roku 2003 triumfoval s New Jersey Jiří Bicek, o rok neskôr Martin Cibák s Tampou Bay, nasledoval Tomáš Kopecký s Detroitom (2008) a zatiaľ naposledy sa tešil Šatan. Ak by sa Chicagu podarilo triumfovať v play-off zámorskej profiligy, Tomáš Kopecký by sa stal prvým slovenským hokejistom v histórii, ktorý túto trofej získal dvakrát. Chicago sa s Philadelphiou stretlo vo vyraďovacích bojoch iba raz - v roku 1971 obaja súperi pôsobili v sedemčlennej Západnej divízii, v 1. kole play-off bolo úspešnejšie Chicago, ktoré vyhralo sériu presvedčivo 4:0.

Philadelphia sa vo finále predstaví po trinástich rokoch, Chicago absolvuje svoje prvé finále za ostatných 18 rokov. Keďže obaja finalisti dlhšie absentovali v záverečnej sérii o prvenstvo v súťaži, v ich kádroch je víťazov Stanleyho pohára poskromne. Z tímu Flyers pozná opojný pocit prestížneho prvenstva iba veterán Chris Pronger, káder Blackhawks obsahuje troch takýchto korčuliarov - John Madden sa tešil z víťazstva dvakrát, v oboch prípadoch s New Jersey, Andrew Ladd a Tomáš Kopecký majú na svojom konte po jednom prsteni.

Zaujímavosťou blížiaceho sa finále je skutočnosť, že sa v ňom predstaví jediný hráč z najproduktívnejšej desiatky korčuliarov v základnej časti. Je ním mladý útočník Chicaga Patrick Kane, ktorému v poradí kanadského bodovania v play-off patrí 3. miesto so ziskom dvadsiatich bodov (7 gólov a 13 asistencií). Pred ním je už len dvojica Jonathan Toews (Chicago) a Mike Richards (Philadelphia), takže finálová séria bude aj mikrosúbojom dvoch zatiaľ najproduktívnejších hokejistov vo vyraďovacej časti. V prospech Chicaga hovoria nielen výsledky v základnej časti a vyradenie San Jose či Vancouveru v play-off, ale pri porovnaní trojice najproduktívnejších hráčov oboch finalistov nastúpi 62 kanadských bodov chicagského tria Jonathan Toews, Patrick Kane a Patrick Sharp proti 56 bodom "letcov" v podaní Mika Richardsa, Daniela Briera a Clauda Girouxa.

Najskúsenejšími hráčmi Chicaga sú spomenutý útočník John Madden (37 rokov), Brent Sopel (33), Marián Hossa (31), navyše "jastrabom" chýba zranený 34-ročný švédsky bek Kim Johnsson. K nim sa pridávajú draví mladíci Patrick Kane, Jonathan Toews či Kris Versteeg. V tíme Flyers má najviac skúseností trio 35-ročných - Kimmo Timonen, Chris Pronger, Ian Laperriere, no medzi opory patria aj Daniel Briere, Simon Gagne či Mike Richards, brankára Michaela Leightona nevynímajúc.

Finálová séria Stanleyho pohára medzi Chicagom a Philadelphiou sa začne na ľade víťaza Západnej konferencie v chicagskej United Center v sobotu 29. mája. Blackhawks budú o dva dni neskôr hostiť aj druhý finálový duel, ďalšie dva sa hrajú 2. a 4. júna vo Philadelphii vo Wachovia Center. Všetky zápasy série sa začínajú o 20.00 h východoamerického času (2.00 SELČ).

Program finále NHL 2009/2010 (všetky začiatky o 2.00 h SELČ):


Zápas č. 1:
Sobota 29. mája: Chicago - Philadelphia, United Center
Zápas č. 2:
Pondelok 31. mája: Chicago - Philadelphia, United Center
Zápas č. 3:
Streda 2. júna: Philadelphia - Chicago, Wachovia Center
Zápas č. 4:
Piatok 4. júna: Philadelphia - Chicago, Wachovia Center
Prípadný zápas č. 5:
Nedeľa 6. júna: Chicago - Philadelphia, United Center
Prípadný zápas č. 6:
Streda 9. júna: Philadelphia - Chicago, Wachovia Center
Prípadný zápas č. 7:
Piatok 11. júna: Chicago - Philadelphia, United Center

CESTA DO FINÁLE

CHICAGO BLACKHAWKS

1. kolo: Chicago (2.) - Nashville (7.) 4:2 na zápasy (1:4 /d/, 2:0 /d/, 1:4 /v/, 3:0 /v/, 5:4pp /d/, 5:3 /v/)
2. kolo: Chicago (2.) - Vancouver (3.) 4:2 na zápasy (1:5 /d/, 4:2 /d/, 5:2 /v/, 7:4 /v/, 1:4 /d/, 5:1 /v/)
semifinále: Chicago (2.) - San Jose (1.) 4:0 na zápasy (2:1 /v/, 4:2 /v/, 3:2pp /d/, 4:2 /d/)

PHILADELPHIA FLYERS


1. kolo: Philadelphia (7.) - New Jersey (2.) 4:1 na zápasy (2:1 /v/, 3:5 /v/, 3:2pp /d/, 4:1 /d/, 3:0 /v/)
2. kolo: Philadelphia (7.) - Boston (6.) 4:3 na zápasy (4:5pp /v/, 2:3 /v/, 1:4 /d/, 5:4pp /d/, 4:0 /v/, 2:1 /d/, 4:3 /v/)
semifinále: Philadelphia (7.) - Montreal (8.) 4:1 na zápasy (6:0 /d/, 3:0 /d/, 1:5 /v/, 3:0 /v/, 4:2 /d/)

VIZITKY FINALISTOV

Chicago Blackhawks

Základná časť 2009/10: 52 víťazstiev - 22 prehier - 8 prehier po predĺžení resp. nájazdoch, 112 bodov
Posledný zisk Stanley Cupu: 1961
Počet Stanley Cupov a finálových účastí: 3 / 10
Hráči so Stanley Cupom: John Madden (2), Andrew Ladd (1), Tomáš Kopecký (1)

Philadelphia Flyers

Základná časť 2009/10: 41 víťazstiev - 35 prehier - 6 prehier po predĺžení resp. nájazdoch, 88 bodov
Posledný zisk Stanley Cupu: 1975
Počet Stanley Cupov a finálových účastí: 2 / 7
Hráči so Stanley Cupom: Chris Pronger (1)

Prehľad Slovákov so Stanleyho pohárom:
1961 - Stan Mikita (Chicago)
2003 - Jiří Bicek (New Jersey)
2004 - Martin Cibák (Tampa Bay)
2008 - Tomáš Kopecký (Detroit)
2009 - Miroslav Šatan (Pittsburgh)