Main Content

MS V HOKEJI 2012: Analýza: Fínsko - Slovensko (6.5.)

sobota, 5. máj 2012 20:00 | Autor: David Pavlík

MS V HOKEJI 2012: Analýza: Fínsko - Slovensko (6.5.)
MS V HOKEJI 2012: Analýza: Fínsko - Slovensko (6.5.) | zdroj: David Pavlík pre Sport7.sk, foto SITA

Našich hokejistov čaká zajtra o 15.15 druhý duel MS proti domácim Fínom. Tí včera dokázali na úvod šampionátu zdolať bieloruský tím ,,futbalovým,, výsledkom 1:0, a tak budú chcieť v druhom dueli zlepšeným výkonom prilákať fanúšikov do Hartwall Arény, ktorá v úvodných dňoch šampionátu nebola príliš zaplnená.

Naši v prvom zápase prekvapili. Mnohí možno čakali, že v súboji s Kanadou, plnou hviezd NHL, nedokážeme hrať vyrovnanú partiu. Opak bol ale pravdou . Prekvapili najmä mladíci, Tatar a Hudáček, výborne zachytal i Hamerlík, škoda slabšej časti druhej tretiny, kde sme po chybách dvakrát inkasovali, no tesná prehra 2:3 bola len dôkazom toho, že tento tím môže dosiahnuť na 76.svetovom šampionáte pekný úspech.

Slovensko sa s Fínskom doposiaľ stretlo 24-krát. Naši vyhrali len päťkrát, kým Fíni sa radovali v šestnástich prípadoch. Trikrát sa zrodila remíza. Čo sa týka duelov odohraných na MS, naši sa radovali trikrát, raz sa zrodil nerozhodný výsledok a v siedmich prípadoch sme odchádzali z ľadu ako porazení.  Posledný duel sme odohrali pred rokom, na šampionáte v Bratislave. Bol to nesmierne dôležitý duel,  víťaz duelu postupoval do štvrťfinále, naopak tím, ktorý duel prehral , na turnaji skončil. Naši bohužiaľ prehrali 1:2, a tak ich cesta na domácom šampionáte skončila už v osemfinále.

Poďme sa pozrieť na hráčov jednotlivých tímov v úvodných dueloch, čas strávený na ľade, či ich streleckú aktivitu. V bránke domáceho výberu stál v otváracom dueli golman Dallasu Stars, Kari Lehtonen. Zneškodnil všetkých 21 striel Bielorusov a na úvod si pripísal dôležitý shotout. S najväčšou pravdepodobnosťou by tak mal chytať aj v dueli proti Slovensku. Najviac času na ľade strávil forward Detroitu, Valteri Filppula, viac ako 19 minút. Z obrancov strávil na ľade najviac Salmela, jediný strelec duelu, obranca Niskala, hral takmer 17 minút. Naši si budú musieť dať pozor na všetky útoky, hráči ako Koivu, Filppula či Granlund budú nesmierne nebezpeční.

Video zo zápasu Fínsko - Bielorusko 1:0

V slovenskom tíme vynikli v úvodnom dueli hlavne Tomáš Tatar a Libor Hudáček. Dvaja mladíci sa nezľakli kanadského favorita a často vymýšľali akcie, z ktorých pramenilo veľké nebezpečenstvo. Tatar napokon strelil aj gól , v úvode druhej tretiny vyrovnával na 1:1. Výborný výkon podal aj brankár Peter Hamerlík, ktorý za seba pustil tri z tridsiatich striel. Po dobrom výkone by tak mal dostať šancu aj v druhom dueli. Najviac času na ľade strávili obrancovia druhej formácie, Dominik Graňák (20:59) a Zdeno Chára (19:22). Naopak, najmenej si zahral Kristián Kudroč, po ktorého chybnej rozohrávke padol tretí gól do našej siete.

Video zo zápasu Slovensko - Kanada 2:3


Náš tip na tiket: V tomto dueli opäť nebudeme favoritom. Môžeme len prekvapiť, čo by nám mohlo vyhovovať. Fínsko, ktoré obhajuje titul , hrá pred domácim publikom, čo by ho mohlo zviazať zodpovednosťou. Ak zopakujeme výkon z úvodného duelu, na našu stranu sa prikloní i povestné šťastíčko a Hamerlík opäť zatiahne roletu, tak môžeme obrať domácich o prvé body na šampionáte.Naši prekvapia a zoberú favoritovi aspoň jeden bod, tipujeme X2 s kurzom v našej tipovacej lige s kurzom 2,47.