Main Content

NBA playoff: Artest košom v poslednej sekunde rozhodol o výhre Lakers + Video

piatok, 28. máj 2010 12:29 | Autor: TASR

Basketbalisti Los Angeles Lakers zvíťazili vo štvrtkovom piatom finálovom stretnutí Západnej konferencie zámorskej NBA na domácej pôde nad Phoenixom 103:101 a ujali sa vedenia 3:2 na zápasy.

Rozhodnúť o svojom postupe do celkového finále môžu už v sobotu v noci, keď sa predstavia v US Airways Center vo Phoenixe. V sérii medzi Lakers a Suns zatiaľ platí okrídlené "môj dom - môj hrad" a ak Steve Nash a spol. potvrdia toto pravidlo aj v sobotu, definitívne sa rozhodne v siedmom zápase v Staples Center.

VIDEO: TOP5 akcií dnešnej noci v NBA



LA Lakers - Phoenix Suns 103:101 (24:21, 29:24, 25:27, 25:29)
-
stav série 3:2
Zostavy a body: Fisher 22, Bryant 30 /11 doskokov/, Artest 4, P. Gasol 21, A. Bynum 2 (Odom 17 /13 doskokov/, Vujačič 5, S. Brown 2, Farmar a Walton) - Nash 29 /11 asistencií/, J. Richardson 12, Grant Hill 10, Stoudemire 19, R. Lopez 0 (Frye 14 /10 doskokov/, Dudley 10, Dragič 3, Amundson a Barbosa po 2, J. Collins).

Ron Artest síce zaznamenal v súboji iba štyri body, no napriek tomu sa stal hlavným hrdinom večera. V napínavom závere totiž spolu s klaksónom po ofenzívnom doskoku rozhodol dvojbodovým košom o víťazstve domácich. Už minútu pred koncom (za stavu 101:98) mohol poslať Suns do kolien, no najprv nepremenil dvojkový a následne ani trojkový pokus. Na druhej strane sa po nepresnom pokuse Steva Nasha dostal k lopte Jason Richardson a hoci nie na prvý pokus, ale predsa 3,5 sekundy pred záverečným hvizdom trojkou vyrovnal. O víťazný kôš Lakers sa pochopiteľne pokúšal Kobe Bryant, no jeho strela bola nepresná. Artest však pod košom vynikajúco odblokoval doskakujúceho súpera a svojou druhou úspešnou strelou v súboji rozhodol o triumfe LA. "Tento kôš znamená pre Rona veľa. Dodá mu veľmi veľa novej energie. Keď opustila lopta moje ruky, videl som, ako za ňou Ron mieri. Veril som, že to stihne ešte pred klaksónom," pochválil svojho spoluhráča Bryant. "Od začiatku sa mi nedarilo hrať moju hru. V druhej polovici to síce bolo trochu lepšie, rozdal som nejaké prihrávky, získal lopty a niečo doskočil. Agresívna hra ma priviedla až k tej záverečnej situácii," skonštatoval Artest.