Main Content

MS V HOKEJI 2012: Analýza: Slovensko - Kazachstan (9.5.)

streda, 9. máj 2012 06:32 | Autor: David Pavlík

MS V HOKEJI 2012: Analýza: Slovensko - Kazachstan (9.5.)
MS V HOKEJI 2012: Analýza: Slovensko - Kazachstan (9.5.) | zdroj: David Pavlík pre Sport7.sk, foto SITA

Slovenský hokejový tím dnes čaká na svetovom šampionáte vo Švédsku a Fínsku štvrtý duel základnej skupiny. Po prvýkrát doň budeme vstupovať ako favorit, našim súperom bude nováčik Kazachstan. Ako stretnutie dopadne? Prinášame vám analýzu, vaše názory píšte do komentárov.

Naši v pondelok proti USA (4:2) podali vynikajúci výkon. Skvelý Ján Laco v bránke, pevná obrana na čele so Zdenom Chárom, ktorý strávil na ľade viac ako 27 minút a dravý útok s aktívnymi Hudáčkom či Bartovičom. To všetko sme mohli vidieť v pondelkovom dueli. Naši, ktorých hlavnou ambíciou je olympijská kvalifikácia a štvrťfinálová miestenka tak ukázali, že na týchto MS to môžu dotiahnuť nesmierne ďaleko.

VIDEO: Slovensko - USA 4:2

Kazašský tím odohral svoj tretí duel na šampionáte o deň neskôr ako naši, dnes popoludní. Zápas sa pre nich vyvíjal nesmierne sľubne. Po dvoch góloch Krasnoslobotsova viedli 2:0, no Bielorusi dokázali sériou troch rýchlych gólov otočiť skóre. To sa už nezmenilo, a tak v kolonke bodov svieti u nováčika A-kategórie nula aj po troch odohratých zápasoch. S Kazachstanom to naviac nevyzerá dobre ani v súvislosti so zotrvaním medzi najlepšou šestnástkou sveta. V kľúčovom dueli totiž v nedeľu podľahol Francúzsku 3:6 a keďže ho už čakajú iba papierovo lepšie tímy, nedá sa očakávať, že by ešte dokázali prekvapiť.

VIDEO: Bielorusko - Kazachstan 3:2

Šancu na šampionáte dostali už všetci traja brankári nášho súpera. Najviac minút, viac ako 100, odchytal na šampionáte Vitali Yeremeyev. Čelil šesťdesiatim strelám, šesť z nich prešlo za jeho chrbát. Jeho úspešnosť je tak 90 %. Z hráčov je v počte minút tým najvyťaženejším útočník Talgat Zhailauov, ktorý odohral 59 minút a 21 sekúnd. Najproduktívnejším hráčom súpera je trojgólový Vadim Krasnoslobodtsev, tri body má na konte aj parťák z útoku Dudarev.

Náš tím bude jasným favoritom. Posily z NHL, skvelí brankári, to všetko by malo hrať v náš prospech. Ako bolo avizované, našu svätyňu by mal kryť opäť Ján Laco, ktorý odchytal výborné stretnutia proti Fínsku a USA a jeho úspešnosť je 92,86 %. V zápase sa určite neobjaví Kudroč, pre ktorého sa pre problémy s chrbticou šampionát predčasne skončil. Otázne je, či slovenský tím pre ďalšie súboje posilní obranca Andrej Meszároš, ktorý dnes v noci vypadol s Philadelphiou z bojov v play-off NHL. Naopak isté je to, že Jaroslav Halák do Helsínk nepriletí. 

Našim najproduktívnejším hráčom je prekvapujúco čerstvá posila Slovanu Bratislava, Mário Bližňák, ktorý asistoval pri góloch Bartoviča a Sekeru. Je našim jediným hráčom s dvoma bodmi na konte. Proti USA potešila strelecká efektivita našich obrancov, keď sa presadili Sekera i Graňák.

Dnešný duel bude deviatym vzájomným v existencii oboch krajín. Šesťkrát sa z víťazstva radoval náš výber, v jednom prípade sa zrodila bezgólová remíza, jedinú prehru sme zaznamenali na ZOH 1998 v Nagane.

Náš tip na tiket:
Dnes budeme jednoznačným favoritom. Našim by malo hrať do karát aj to, že sme mali na rozdiel od súpera voľný deň. Súper potrebuje body, ak chce ešte pomýšľať na záchranu, naši by ich im však nemali poskytnúť. Takéto zápasy musíme vyhrávať a pri súčasnom zložení mužstva a výborných výkonoch z predošlých stretnutí by to nemal byť problém. Naši zvíťazia s vyšším rozdielom, dokonca si trúfame tipovať, že naši rozstrieľajú Kazachstan a v zápase padne +6,5 gólu v zápase s kurzom 2,62 v našej tipovacej lige.