Main Content

MS V HOKEJI 2012: Analýza: Slovensko - Bielorusko (12.5.)

piatok, 11. máj 2012 18:09 | Autor: David Pavlík

MS V HOKEJI 2012: Analýza: Slovensko - Bielorusko (12.5.)
MS V HOKEJI 2012: Analýza: Slovensko - Bielorusko (12.5.) | zdroj: David Pavlík pre Sport7.sk, foto SITA

Náš hokejový tím čaká prvý z dvojice dôležitých duelov v súvislosti s postupom do štvrťfinále 76.hokejového šampionátu vo Švédsku a Fínsku. Od 11.15 nastúpime ako štvrtý tím H-skupiny proti tomu šiestemu, Bielorusku. Ako duel dopadne? Prinášame vám našu analýzu.



Bielorusi zatiaľ neprežívajú najvydarenejší šampionát. Na konte majú po štyroch odohratých zápasoch jediné víťazstvo, keď dokázali v súboji s Kazachstanom otočiť z 0:2 na 3:2. Mrzieť ich ale môžu dve prehry o jediný gól, so Švajčiarskom a domácim Fínskom, i prehra 3:5 s Američanmi.

Naši naopak predvádzajú potešiteľné výkony. V úvodných dvoch dueloch síce po výborných výkonoch prišli len prehry s Kanadou 2:3 a s Fínskom rovnako 0:1, no v treťom i štvrtom dueli na naše konto pribudli dve víťazstvá, keď sme si poradili s USA i Kazachstanom zhodne 4:2.

Zajtra ale v drese súpera nastúpia nové posily z NHL, bratia Sergej a Andrej Kostycinovci. Útočníci Nashvillu môžu určite znepríjemniť život našej obrane a golmanovi Lacovi. Najproduktívnejším hráčom bieloruského výberu je po štyroch zápasoch forward Toronta, Mikhail Grabovski, ktorý má na konte jeden gól a tri asistencie. Nasledujú Kalyuzhny a Kovyrshin s tromi bodmi. V bránke sa vystriedali Mezin a Koval. Druhý menovaný mal zdravotné problémy  a tak do zápasov s Kazachstanom i USA nastúpil Mezin. Po lacných góloch však musel v priebehu stretnutia s USA napriek zraneniu nastúpiť Koval. Práve tam by dnes mohla byť slabina Bielorusov, uvidíme.  Najvyťaženejšími hráčmi šampionátu sú obrancovia prvej formácie, Korobov a Denisov. Prvý menovaný odohral vyše 95 minút, Denisov niečo cez 87 minút. Bielorusi v poslednom zápase prehrali s USA 5:3.

VIDEO: Bielorusko - USA 3:5

Slovenskí reprezentanti nastúpia proti Bielorusom po dvoch dňoch voľna. Vo štvrtok si spríjemnili pobyt v Helsinkách motokárami. V tíme prevláda naďalej uvoľnená a pozitívna nálada, hoci nevýrazný výkon s Kazachstanom (4:2) mohol trochu naštrbiť sebavedomie po predchádzajúcom víťazstve nad Američanmi.

Vladimir Vujtek sa sa pred stretnutím netají tým, že proti Bielorusku budeme hrať defenzívnejšie ako proti Kazachstanu. Ide o prirodzenú reakciu na priebeh zápasu s Kazachstanom, ktorý nám dokázal, že úloha mužstva, ktoré má tvoriť hru a “bušiť” do defenzívneho bloku protivníka Slovákom príliš nevyhovuje. Od stretnutia s Bieloruskom sa preto očakáva najmä v úvodnej tretine vysoká taktická partia.

VIDEO: Slovensko - Kazachstan 4:2

V bráne Slovenska by sa mal po štvrtýkrát v rade objaviť Ján Laco, ktorý je s úspešnosťou zákrokov nad 92% priebežne siedmym najlepším gólmanom turnaja. V defenzívne sa budeme spoliehať najmä na dvojicu Chára-Graňák, ktorá najvyšší ice-time na ľade. Vujtek neavizuje žiadne zmeny v útočných formáciách, opäť budeme hrať na 13-tich útočníkov s tým, že Marcel Hossa bude rotovať so štvrtým útokom.

Pôjde o jubilejný dvadsiaty vzájomný zápas v histórii oboch krajín. Naši majú jasne navrch, keď sa tešili v dvanástich prípadoch a porazení odišli len šesťkrát. Raz sa zrodila remíza. V histórii svetových šampionátov sme odohrali šesť zápasov. Štyrikrát vyhralo Slovensko, dvakrát Bielorusi.

Náš tip na tiket: Zajtra môžeme očakávať vyrovnaný zápas, ktorý by nemal priniesť gólovú prestrelku. Kostycinovci by mohli mať v úvode problémy s aklimatizáciou a naši by to mali využiť. Ak zopakujeme výkony zo stretnutí s USA či Fínskom mali by sme zápas zvládnuť. Prípadná výhra našich by pre Bielorusov znamenala koniec a stop postupu do štvrťfinále, verme, že to naši dokážu. Brankársky post by mohol taktiež hrať svoju úlohu a keďže súper má k dispozícii len polozraneného Kovala a zatiaľ katastrofálne chytajúceho Mezina aj tam by se mali mať navrch. V našej tipovacej lige vyberáme tip na víťazstvo Slovenska s kurzom 1,82.