Main Content

MS V HOKEJI 2012: Analýza: Slovensko - Švajčiarsko (13.5.)

sobota, 12. máj 2012 18:17 | Autor: David Pavlík

MS V HOKEJI 2012: Analýza: Slovensko - Švajčiarsko (13.5.)
MS V HOKEJI 2012: Analýza: Slovensko - Švajčiarsko (13.5.) | zdroj: David Pavlík pre Sport7.sk, foto SITA

Náš hokejový tím je veľmi blízko postupu medzi najlepšiu osmičku 76.MS v hokeji vo Švédsku a Fínsku. Po prekvapujúcej prehre Švajčiarska s Francúzskom 2:4 si už v nedeľu budeme môcť zaistiť štvrťfinálovú miestenku. Podarí sa nám to? Prinášame vám tradičnú analýzu a radu pre tipujúcich v našej Tipovacej lige.



Slováci dnes proti Bielorusku odohrali výborné stretnutie. Rozhodol úvod druhého dejstva, keď sme strelili kvarteto gólov v rozmedzí ani nie štyroch minút.

Bielorusi sa síce po góle ako-tak zobudili, no na viac, ako na skorigovanie na konečných 1:5 z ich pohľadu to už nestačilo. Bieloruskému výberu tak nepomohla ani bratská dvojica z Nashvillu, Sergej a Andrej Kostycinovci a tak definitívne stratili šancu na postup do štvrťfinále i na zabezpečenie si priamej olympijskej miestenky.

Švajčiari sa po vydarenom štarte do turnaja, keď si poradili s Kazachstanom i Bieloruskom, zasekli. Po dobrých výkonoch podľahli favorizovaným tímom Fínska a Kanady a dnes dá sa povedať senzačne Francúzsku. Doplatili na vylúčenie Bezinu 5 minút + do konca zápasu a v tomto oslabení inkasovali tretí i štvrtý gól, na ktorý už nedokázali reagovať. Zajtra ich teda čaká existenčný duel, v prípade prehry v riadnom hracom čase na turnaji končia.

Najvyťaženejším hráčom švajčiarskeho výberu je jednoznačne kapitán mužstva, Mark Streit. Odohral viac ako 114 minút, druhý v poradí, útočník Roman Wick strávil na ľade o priepastných 22 minút menej. Najproduktívnejším hráčom nášho nedeľňajšieho súpera je po piatich dueloch strelec oboch gólov v zápase s Francúzskom, Damien Brunner, ktorý má na konte 6 bodov.  Nasleduje Kevin Romy s piatimi bodmi a spomínaný Streit so štyrmi bodmi.

V bránke Švajčiarska sa počas piatich odohraných stretnutí striedali Reto Berra a Tobias Stephan. O niečo lepšie sa zatiaľ darí druhému menovanému, ktorého úspešnosť zákrokov je na hranici 88,46 %. Berra je na 86,96%.

Náš tím je naopak na víťaznej vlne. Po tesných prehrách s Kanadou a Fínskom si poradil s USA i Kazachstanom zhodne 4:2 a v sobotu v dôležitom dueli s Bieloruskom 5:1. Na konte tak máme o tri body viac ako náš nedeľňajší súper a aj v prípade prehry (s ktorou nepočítame) stále reálne zostaneme v hre o postup do štvrťfinále, v ktorom sme neboli už päť rokov.

VIDEO: Slovensko - Bielorusko 5:1

Kto iný by mohol byť našim najvyťaženejším hráčom ako kapitán a líder defenzívy, Zdeno Chára. Na ľade strávil v piatich stretnutiach viac ako 116 minút. Nasledujú Graňák so 103 minútami a Sekera, ktorý odohral niečo cez 89 minút. 

Po dnešnom hladkom víťazstve nad Bielorusmi máme v kádri trojicu štvorbodových hokejistov. Tomáš Kopecký, ktorý je s tromi gólmi našim najlepším strelcom, Branka Radivojeviča a Andreja Sekeru, ktorý je s piatimi plusovými bodmi lídrom našich v tejto štatistike.

Jasnou brankárskou jednotkou je zatiaľ výborne chytajúci Ján Laco. Po štyroch odchytaných zápasoch je jeho úspešnosť na 93,68 %-ách, čo ho rad medzi najlepších golmanov na šampionáte.

Pôjde už o 54.vzájomnú konfrontáciu v histórií oboch krajín. Mierne navrch má náš súper, ktorý sa radoval 24-krát, kým naši dvíhali ruky nad hlavu 22-krát. Sedemkrát sa zrodil nerozhodný výsledok. Ak by sme brali do úvahy len výsledky z MS, tam máme jasne navrch my. Trikrát sme vyhrali, dvakrát sme remizovali, ani raz sme neodchádzali so sklonenými hlavami.

Náš tip na tiket: Zajtra vyhráme! Nič iné si nepripúšťame. Naši hrajú zatiaľ v priebehu celých MS výborne, naopak pre Švajčiarov pôjde o existenčný zápas. Tlak by mohol hrať hlavnú úlohu, ak nás ako tradične podrží Laco a strelecky zažiarime ako dnes, mohli by sme o postupe do štvrťfinále rozhodnúť už v nedeľu. Odporúčame preto veriť našim a tipovať víťazstvo Slovenska s kurzom 2,25 v našej tipovacej lige