Main Content

MS V HOKEJI: Trapasy doterajšieho priebehu hokejového šampionátu

pondelok, 14. máj 2012 14:40 | Autor: Ladislav Both

MS V HOKEJI: Trapasy doterajšieho priebehu hokejového šampionátu
MS V HOKEJI: Trapasy doterajšieho priebehu hokejového šampionátu | zdroj: Ladislav Both pre Sport7.sk, foto SITA

Po druhom víkende šampionátu vám prinášame prehľad udalostí, ktoré možno priamo ani nesúvisia s hokejovými zápasmi na ľade, ale skôr sa týkajú organizačných problémov so šampionátom.

Mizerná návštevnosť nehodná MS

V prvom hracom dni sa v štokholmskej skupine odohrali prvé tri stretnutia, z ktorých bol najväčším ťahákom súboj domácich Švédov s ich západným susedom Nórskom. Na úvod sa očakávala plná Globe Aréna. Hala sa však nezaplnila podľa predstáv organizátorov, keď do vyše 13 tisícového hľadiska zavítalo len 7 700 ľudí. Na prvé dva zápasy sa prišlo pozrieť dokonca menej ako 2000 divákov, čo bolo veľkým sklamaním. Hneď po prvom dni šampionátu sa tak  znížovali ceny vstupeniek o viac ako dve tretiny z pôvodnej ceny cca 145€ na 44 €.

 „Možno by pôvodné ceny lístkov priniesli po šampionáte väčší profit, no máme na zreteli ochranu hokeja a MS ako značky,“ povedal šéf organizačného výboru MS vo Švédsku. Toto zníženie sa ukázalo ako pozitívne riešenie, pretože na sobotňajší večerný šláger skupiny medzi domácimi a Českom sa prišlo pozrieť už viac ako 10 000 fanúšikov. Od tohto dňa sa sledovanosť šampionátu v Štokholme zvyšuje, no priemer divákov na zápas je stále nízky. Priemerne 4 783 divákov na zápas nie je číslo hodné svetového šampionátu v seniorskej kategórií.

Hoci boli v helsinskej Hartwall aréne  návštevy na zápasoch v porovnaní so Štokholmom oveľa vyššie, aj vo Fínsku museli organizátori poupraviť ceny vstupeniek. Išlo však len o lístky na zápasy s outsidermi skupiny – s Francúzskom a Kazachstanom. Svoje ovocie to prinieslo, keď na zápas Fínska práve proti galským kohútom sa prišlo pozrieť viac ľudí ako v zápasoch Suomi proti Bielorusom, našim či Švajčiarom. Takmer 13 000 sedadiel z celkovej kapacity 13 506 poznalo svojho majiteľa. Ak spriemerujeme všetky zápasy MS hrané v Helsinkách vychádza nám číslo atakujúce hranicu 8 000 ľudí na stretnutie, čo je značne viac ako v Štokholme, ale stále nie príliš oslňujúce.

Minuloročný šampionát, ktorý sa konal v Bratislave a v Košiciach, priniesol priemernú návštevu na zápas 7 264. Treba však poznamenať, že štadióny na Slovensku mali menšiu kapacitu ako tie vo Švédsku a Fínsku. Hala v Bratislave mala počas MS kapacitu 9 246, v Košiciach to bolo 7 628 divákov. Zdôrazniť chceme najmä to, že zápasy Slovenska boli beznádejne vypredané (čo by sa určite nezmenilo ani pri vyššej kapacite haly na rozdiel od zápasov domácich Fínov či Švédov.

Lapsus s Breivikom

Problémy s nízkou návštevnosťou nie sú jediným prešľapom organizátorov. O oveľa hanebnejší sa postaralo marketingové oddelenie šampionátu, ktoré z nepochopiteľných dôvodov umiestnilo na billboard fínskej reprezentácie, na ktorej figurovali tváre fínskych fanúšikov, tvár teroristu Breivika, ktorý šokoval minulý rok celú Európu masovou vraždou 69 mladých Nórov.  Na billboarde sa okrem toho objavila „záhadným“ spôsobom aj tvár fínskeho vraha Nikitu Fouganthinesa.

Breiviková tvár bola neskôr nahradená obrázkom psa a následne úplne vyrezaná. Organizátori sa za chybu ospravedlnili a odôvodnili ju tým, že tváre pred zverejnením nedostatočne overili. Rovnako tak neskôr ostránili aj tvár Fouganthinesa, vraha 3 obetí.



Kanadský nočný problém

Kanadskí hokejisti by sa najradšej ocitli na titulkoch fínskych médií po finálovom zápase MS, no nečakane sa im to podarilo už o pár dni skôr. Po prehre po predĺžení s USA sa dostali javorové listy do problémov pri vychádzke nočnými Helsinkami. Kapitán tímu Ryan Getzlaf sa zaplietol do šarvátky v  nočnom klube a v bitke mu v poslednom momente zabránil personál podniku. Getzlaf sa vraj chvastal tým, že je kapitánom Anaheimu.

Kanaďania sa okrem toho venovali aj miestnym kráskam, medzi ktorými nechýbala fínska miss Sara Sieppiová. „Rozprávali sme sa, ale určite to nebol žiaden flirt, len normálna konverzácia,“ povedala misska. Čo sa presne udialo sa už nedozvieme, no isté je, že na psychike Kanaďanov to neurobilo žiadne šrámy. Javorové listy vyhrali ďalšie dva dôležité zápasy, so Švajčiarskom 3:2 a proti domácim Fínom 5:3. Pochutnali si aj na outsideroch z Kazachstanu, ktorých rozstrieľali 8:0. 

Neposlušná siréna


Do doby pred pár desiatkami rokov sme sa vrátili počas aktuálnych MS. Siréna, ktorá na hokejových štadiónoch oznamuje koniec tretiny či koniec oddychového času, si zrejme v Helsinkách poplietla svoje povinnosti a v priebehu zápasu Bielorusko – Kazachstan niekoľkokrát nekontrolovateľne hučala. Organizátori ju museli odstaviť a rozhodcovia časť stretnutia merali manuálne ako za starých čias stopkami.