Main Content

MS V HOKEJI 2012: Analýza: Slovensko - Francúzsko (15.5.)

pondelok, 14. máj 2012 18:36 | Autor: David Pavlík

MS V HOKEJI 2012: Analýza: Slovensko - Francúzsko (15.5.)
MS V HOKEJI 2012: Analýza: Slovensko - Francúzsko (15.5.) | zdroj: David Pavlík pre Sport7.sk, foto SITA

Ani pred posledným duelom základnej skupiny nemáme istotu štvrťfinálovej miestenky na 76. Hokejovom šampionáte vo Švédsku a Fínsku. Francúzsko si totiž po Švajčiarsku poradilo aj s Bieloruskom a zostalo v hre o senzačný postup medzi najlepšiu osmičku. Prinášame vám analýzu dnešného duelu a radu pre tipujúcich v našej Tipovacej lige.



Francúzsko je najväčším prekvapením tohtoročného šampionátu. V našej H-skupine bolo spolu s Kazachstanom považované za najväčšieho outsidera. Vo vzájomnom súboji si však s Kazachmi hladko poradili a stres akoby opadol. Prišli síce vysoké prehry s Kanadou a Fínskom, no v súboji so Švajčiarskom sa po výbornom výkone mohli tešiť z triumfu 4:2. Po našom dueli so Švajčiarmi ostávali jediným tímom, ktorý by nás ešte mohol obrať o postup. Matematika ale bola jasná, museli zdolať Bielorusov i našich. Prvý krok sa im prekvapujúco poradil, keď dnes gólom z 59. minúty zdolali bieloruský tím 2:1. O poslednom štvrťfinalistovi z našej skupiny sa tak rozhodne v dnešnom vzájomnom zápase. Našim stačí na zaistenie si miestenky bod, verme, že potvrdíme úlohu jasného favorita a nebudeme mať vážnejšie problémy.

Veľkou hrozbou pre náš tím budú francúzske presilovky. Hra v početnej výhode je obrovskou zbraňou nášho súpera, pomohla mu rozhodnúť stretnutie proti Švajčiarom.

Najproduktívnejším hráčom Francúzov je po šiestich zápasoch Pierre-Edouard Bellemare, ktorý má na konte dva góly a štyri asistencie. Nasleduje kapitán Laurent Meunier s gólom a piatimi asistenciami. Najlepšími strelcami sú obrancovia, Hecquefeuille, s tromi presnými zásahmi a Besch s Auvituom majú na konte po dva góly. Najvyťaženejším hráčom francúzskeho výberu je Baptiste Amar, ktorý odohral niečo cez 133 minút, druhý v poradí, Roulea, odohral viac ako 126 minút.

V bránke by mal proti našim stáť Cristobal Huet, ktorý vychytal triumfy nad Švajčiarskom i Bieloruskom. Golman pôsobiaci vo švajčiarskom Fribourgu má úspešnosť zásahov 89,43 %.

Náš tím ťahá sériu štyroch zápasových vavrínov. Po prehrách s Kanadou a Fínskom sme si postupne poradili s USA, Kazachstanom, Bieloruskom i Švajčiarskom a na konte tak máme 12 bodov. Na postup to ale nestačí, v dnešnom dôležitom stretnutí musíme získať aspoň bod.

VIDEO: Slovensko - Švajčiarsko 1:0

Našim naproduktívnejším hráčom je po šiestich odohraných dueloch pätica hokejistov so štyrmi bodmi, Tomáš Kopecký, Branko Radivojevič, Tomáš Tatar, Andrej Sekera a Juraj Mikúš. Najviac času na ľade strávil náš kapitán, Zdeno Chára, ktorý odohral niečo cez 137 minút. Nasleduje Andrej Sekera so 111–timi minútami a Dominik Graňák so 105–imi , toto číslo si však už nevylepší, keďže vo včerajšom zápase, rovnako ako Marcel Hossa, utrpel zlomeninu pravej ruky a na šampionáte si už nezahrá.

V bránke máme obrovskú istotu. Ján Laco, najlepší golman šampionátu, má úspešnosť zákrokov takmer 95 %, priemer 1,2 gólu na zápas.

Vo vzájomnej bilancii máme jednoznačne navrch. V sedemnástich odohraných stretnutiach sme sa až trinásťkrát tešili z víťazstva, trikrát sa zrodil nerozhodný výsledok a len raz sme odchádzali porazení. Verme, že si dnes štatistiku vylepšíme.

Náš tip na tiket: Dnes nás len pár sekúnd delilo od zaistenia si štvrťfinále. Nevadí. Dnes musíme zvíťaziť. Francúzsko nie je tímom, ktorý by nás mohol ohroziť a narobiť nám problémy. Ak hráči nebudú pociťovať tlak a zahrajú svoje štandardy, budeme vo štvrťfinále. Dá sa povedať, že keby sme nezdolali výber galského kohúta, nemáme čo medzi elitnou osmičkou robiť. Takéto tímy musíme porážať, či už ide o boj o štvrťfinále, alebo boj o 13.priečku. Odporúčame vám vsadiť na víťazstvo našich hráčov, padne aj dosť gólov, hlavne do svätyne súpera. V našej tipovacej lige vyberáme tip na +5,5 gólu v zápase s kurzom 1,70.