Main Content

SNOOKER: Ronnie O’Sullivan sa stal snookrovým majstrom sveta

pondelok, 14. máj 2012 19:05 | Autor: Richard Weinfortner

SNOOKER: Ronnie O’Sullivan sa stal snookrovým majstrom sveta
SNOOKER: Ronnie O’Sullivan sa stal snookrovým majstrom sveta | zdroj: © TASR

Od 21.apríla do 7.mája sa hrali snookrove majstrovstvá sveta, ako každý rok v anglickom Sheffielde. Minuloročný turnaj v Crucible Theatre ovládol Škót John Higgins po víťazstve nad Angličanom Juddom Trumpom. Higgins nepredvádza vôbec zlé výkony ani tento rok a tak sa mu dávali pomerne reálne šance.

Od roku 1977 sa majstrom sveta nestal britský hráč len 3krát. V roku 1980 triumfoval Kanaďan Cliff Thorburn, v roku 1997 Ír Ken Doherty a v roku 2010 vyhral Neil Robertson z Austrálie. Predtým svetový šampionát prebiehal iným formátom a okrem triumfov hráčov z Veľkej Británie sa tešil len Austrálčan Horace Lindrum v roku 1952. V tomto roku sa jediný raz stalo, že sa vo finále nepredstavil žiaden Brit. Lindrum totiž hral s krajanom McConachym.

Už kvalifikácia Majstrovstiev sveta 2012 priniesla zopár prekvapení. Za zmienku stojí vypadnutie Steva Davisa v 6.kvalifikačnom kole, keď nestačil na Woolastona a prehral s ním 7:10. V 7.kole vypadol napríklad aj Jamie Cope, ktorý prehral s Číňanom Liu Chuangom 7:10. Ťažko však povedať, či sa to dá pri súčasnom napredovaní čínskeho snookru označiť za prekvapenie. Určite sa neočakávala prehra Marka Kinga s belgickým kvalifikantom Lucom Brecelom 8:10. King si v druhej polovici zápasu vybral slabšiu chvíľku. Ak by Brecel v jedenástom frame nedokonal svoj stovkový nábeh, lúčil by sa s turnajom.

V prvom kole turnaj opustili Shaun Murphy po prehre s Jamiem Jonesom 8:10, Martin Gould po prehre s Davidom Gilbertom rovnako 8:10, Mark Allen zaváhal proti Yupengovi z Číny (6:10) a ďalším prekvapením bolo určite aj vypadnutie Marka Selbyho, ktorého deklasoval Barry Hawkins 10:3. Z prekvapení v prvom kole to bolo všetko. Po druhom kole, hranom na 13 víťazných hier, neostal v hre už ani jeden z minuloročných finalistov. Higgins prehral so Stephenom Hendrym vysoko 4:13 a Trumpa zdolal Allister Carter v dramatickom zápase 13:12.

Do štvrťfinále sa dostal jediný nebritský hráč – Neil Robertson. Ten však nestačil na Ronnieho O’Sullivana, prehral 10:13 a tak bolo jasné, že história sa výrazne prepisovať nebude. Až prekvapujúco hladko si poradil v Škótskom súboji Maguire s Hendrym (13:2). Britské semifinále prinieslo pekné zápasy medzi Allisterom Carterom a Stephenom Maguirom, v ktorom Carter vyhral 17:12 a medzi O’Sullivanom a Matthewom Stevensom, kde populárny Ronnie zvíťazil 17:12. O'Sullivan by sa do finále dostal práve vtedy, keď porazí svojho neobľúbeného súpera.

Pre Allistera Cartera to bolo druhé finále na Majstrovstvách sveta. To prvé odohral v roku 2008. Stretol sa v ňom práve s O’Sullivanom a s favoritom prehral 8:18. Tento krát to bolo oveľa krajšie a vyrovnanejšie finále. O’Sullivan viedol 2:0, ale Carter dokázal vyrovnať na 2:2 a so silným súperom držal krok. Vo finále boli k videniu len 4 stovkové nábehy, ale i tak sa bolo na čo pozerať. Obaja hráči sú skutočne na vysokej technickej úrovni. Carter urobil chybu práve vtedy, keď to bolo najmenej vhodné. Ronnie O’Sullivan nakoniec porazil Allistera Cartera 18:11 a štvrtý raz vo svojej kariére získal titul majstra sveta. Predtým triumfoval v rokoch 2001, 2004 a 2008. Zaujímavosťou je, že tento majster sveta ešte v Sheffielde nikdy neprehral finálový zápas.