Main Content

NHL playoff: Druhý triumf Chicaga, Hossa konečne skóroval + VIDEO

utorok, 1. jún 2010 07:27 | Autor: TASR

NHL playoff: Druhý triumf Chicaga, Hossa konečne skóroval + VIDEO
NHL playoff: Druhý triumf Chicaga, Hossa konečne skóroval + VIDEO | zdroj: SITA

Hokejisti Chicaga využili stopercentne výhodu domáceho prostredia, keď nad Philadelphiou zvíťazili aj v druhom zápase finálovej série bojov o Stanleyho pohár.


Chicago Blackhawks - Philadelphia Flyers 2:1 (0:0, 2:0, 0:1)
-
stav série 2:0 pre Chicago Blackhawks


Góly:
38. MARIÁN HOSSA (Brouwer, Sharp), 38. Eager (Byfuglien) - 46. Gagne (M. Richards, J. Carter). Vylúčení: 4:4 na 2 min, navyše: Eager - Pronger obaja na 10 min za nešportové správanie, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 26:33, brankári: Niemi - Leighton. Diváci: 22 275.

Zostavy:
Chicago
: Niemi - Keith, Seabrook, Campbell, Hjalmarsson, Sopel, Hendry - Toews, P. Kane, Byfuglien, Sharp, MARIÁN HOSSA, Brouwer, Versteeg, Bolland, KOPECKÝ, Burish, Eager, Madden
Philadelphia: Leighton - Pronger, Carle, Timonen, Krajíček, Bartulis, Coburn - J. Carter, M. Richards, Gagne, Briére, Giroux, Carcillo, Hartnell, Laperriere, Leino, Powe, Asham, Betts

„Čierni jastrabi“ triumfovali v pondelok výsledkom 2:1 a v sérii hranej na 4 víťazstvá si po 2 stretnutiach v United Center vytvorili vynikajúcu východiskovú pozíciu pred ďalším pokračovaním vzájomného súboja s Flyers. Jedným z hrdinov pondelkového duelu bol aj slovenský útočník Marián Hossa, ktorý v 38. min otváral gólový účet stretnutia. Tridsaťjedenročný rodák zo Starej Ľubovne opäť dokázal, že je pre svoje mužstvo platným hráčom a okrem strelenia gólu, prvého po 8 súbojoch, odviedol aj množstvo „čiernej roboty“. Jedného z najlepšie brániacich útočníkov profiligy, pre ktorého to bol iba tretí presný zásah vo vyraďovacej fáze, vyhlásili za druhú hviezdu duelu.

"V dnešnom stretnutí hrali oba tímy kvalitne v obrane a brankári podali vynikajúci výkon," začal svoje hodnotenie zápasu Marián Hossa a pokračoval: "Nepadlo veľa gólov, no podarilo sa nám dosiahnuť veľkolepé víťazstvo. Snažili sme sa vyčkávať v strednom pásme na chyby súpera. Náš gólman Niemi odchytal neuveriteľný duel." Slovenský reprezentant sa v pondelok po dlhšom čase opäť radoval z gólu. "Snažil som sa skórovať. Som rád, že som mohol pomôcť mužstvu k víťazstvu." Súboj o Stanleyho pohár je napriek vedeniu Chicaga stále otvorený a vyhrať môže ktokoľvek. "Bude veľmi ťažké triumfovať na ich ľade. Víťazstvo nás potešilo, musíme sa však na nich pripraviť."

VIDEO: Gól Mariána Hossu



V zápase bolo vidno aj druhého slovenského zástupcu Tomáša Kopeckého. Hoci tentoraz 28-ročný rodák z Ilavy neskóroval, viackrát znepríjemnil život hosťujúcim obrancom najmä dôslednou hrou pred bránkou "letcov“.

Hlavným hrdinom pondelkovej noci však bol domáci gólman Antti Niemi, ktorý zlikvidoval 32 striel hráčov Flyers a inkasoval jediný raz - v 46. min ho prekonal Simon Gagne, ktorý zužitkoval presilovku hostí. Fínsky gólman musel najmä v záverečnej časti „hasiť“ viacero sľubných šancí Philadelphie, ktorá po strelení gólu zacítila príležitosť a snažila sa o vyrovnanie.

Súperi začali v druhom zápase finálovej série o prestížny pohár lorda Stanleyho opatrne a už prvá tretina naznačila, že nepadne 11 gólov ako v prvom meraní síl. Domáce Chicago hnané plnými tribúnami United Centra bolo síce v prvom dejstve aktívnejšie, snaha hráčov však nepriniesla gólový efekt. Prvýkrát videli diváci gól až v závere druhého dejstva - slovenský krídelník Marián Hossa konečne prelomil gólovú smolu a pripísal si vôbec prvý presný zásah vo finálovej sérii. V 38. min dopravil odrazený puk ponad betón brankára Leightona do siete a rozjasal domáce tribúny. O niekoľko sekúnd neskôr sa tím okolo kapitána Jonathana Toewsa radoval aj druhýkrát. Strela Bena Eagera spoza Matta Carla napokon skončila v sieti, prekvapený Leighton už nestihol dostatočne rýchlo reagovať. Gól na 1:2 z hokejky Gagneho napokon nič neznamenal, hráči Flyers už nedokázali prekonať skvelého fínskeho gólmana domácich, aj keď mali viacero sľubných príležitostí. V závere hostia skúsili aj hru bez brankára, mužstvo z „veterného mesta“ si už ale výhru nenechalo ujsť.

Séria sa teraz presúva na východné pobrežie USA do Philadelphie. Tretí duel záverečných bojov o striebornú trofej sa odohrá v stredu na štadióne Wachovia Center. Zverenci Petra Lavioletta doteraz v play-off z 8 domácich duelov triumfovali až sedemkrát, Chicago však má počas tejto jari vynikajúcu bilanciu na ľade súperov.