Main Content

MS V HOKEJI 2012: Analýza: Slovensko - Kanada (17.5.)

streda, 16. máj 2012 17:17 | Autor: David Pavlík

MS V HOKEJI 2012: Analýza: Slovensko - Kanada (17.5.)
MS V HOKEJI 2012: Analýza: Slovensko - Kanada (17.5.) | zdroj: David Pavlík pre Sport7.sk, foto SITA

Našich hokejistov už zajtra o 12.00 čaká štvrťfinále MS proti topfavoritovi z Kanady. Po splnení cieľov, ktorými bol práve postup medzi elitnú osmičku a priama olympijská kvalifikácia, nastúpime zajtra bez výraznejšieho tlaku. Prinášame vám analýzu zápasu. Aký je váš tip?

Večerné víťazstvo USA nad Švajčiarskom rozhodlo, že nás vo štvrťfinále preverí výber Kanady. Symbolicky práve s týmto súperom sme otvárali náš program v základnej skupine. Po dobrom výkone sme vtedy v pozícii jasného outsidera prehrali tesne 2:3. Teraz bude situácia podobná. Kanaďania si okrem USA poradili so všetkými súpermi a pred štvrťfinálovým zápolením sa naladili na výbornú vlnu.

Jednoznačným lídrom kanadskej defenzívy je Duncan Keith, ktorý má po siedmich dueloch na konte 11 bodov za gól a desať asistencií a je i najvyťaženejším hráčom zámorského tímu. Na ľade strávil vyše 154 minút. Z útočníkov vyniká center Islanders John Tavares, ktorý je so štyrmi gólmi najlepším strelcom mužstva. Výborné výkony podávajú i Getzlaf, Kane, Eberle, Perry či Sharp.

NEPREHLIADNITE: Michal Handzuš si pamätá karlstadské štvrťfinále s Kanadou


V bránke sa vystriedali Cam Ward a Devan Dubnyk. Brankár Caroliny, Ward, odchytal 5 duelov, o dva roky mladší Dubnyk odchytal dva zápasy. Wardová úspešnosť sa pohybuje nad 91 %, Dubnyk s takmer 96-timi % patrí medzi najlepších na turnaji.

Kanaďania sú veľmi úspešní v efektivite streľby. Menej ako každá siedma strela Javorových listov končí gólom. Pochopiteľne najväčší podiel na tejto vynikajúcej štatistike majú vysoké výhry nad Kazachstanom (8:0), Bieloruskom (5:1) a Francúzskom (7:2).

Kanada je tradične vynikajúca na presilovkách, úspešnosť využitia 22,73% hovorí za všetko. Pre našich bude platiť rovnaké pravidlo ako proti Francúzom. Súpera nesmieme pustiť za žiadnu cenu do početnej výhody.

VIDEO: Kanada - Bielorusko 5:1

Našu defenzívu riadi hlavne kapitán Bostonu Bruins, Zdeno Chára. Po zraneniach Graňáka a Kudroča však máme k dispozícii len poltucet zadákov, verme ale, že žiadne ďalšie problémy už nepribudnú. Lídrom produktivity je náš hrdina zo zápasu s Francúzskom, Branko Radivojevič, ktorý ma na konte sedem bodov za štyri góly a tri asistencie. Sedem bodov má na konte aj ofenzívne ladený bek Bufalla, Andrej Sekera.

Jednoznačnou brankárskou jednotkou nášho tímu je Ján Laco, ktorý práve okrem duelu s Kanadou stál v našej svätyni vo všetkých zvyšných dueloch. Jeho úspešnosť sa pohybuje tesne nad 93%. V prvom dueli hájil našu bránku Peter Hamerlík.

VIDEO: Slovensko - Francúzsko 5:4

Okrem brankárskej opory v podobe Jana Laca je hlavnou devízou nášho tímu vynikajúca defenzívna hra. Až na výnimku zápasu s Francúzskom sme inkasovali počas celého turnaja minimum gólov. Kanada nám ich strelila síce tri, no odvtedy si na nás v ofenzíve vylámali zuby silné  reprezentácie Fínov, Američanov, i Švajčiarov. O kvalite slovenskej obrany svedčia aj štatistiky – máme druhú najlepšiu hru v oslabení (88,99%) a na turnaji sme inkasovali tretí najnižší počet gólov. Nebyť zápasu s Francúzskom mohli sme byť na tom ešte lepšie.

Na turnaji dominujeme ešte v jednej podstatnej veci. Sme najmenej vylučovaným tímom na šampionáte. V siedmych stretnutiach sme sa nechali vylúčiť len 19-krát, čo je suverénne najmenej na turnaji. Druhí Česi hrali o osem oslabení viac. Pokiaľ túto skvelú štatistiku udržíme aj proti Kanade práve tu vedie cesta za úspechom. 

NEPREHLIADNITE:Proti silnej Kanade sa pokúsime o malý zázrak

Pôjde o 46. vzájomný zápas. Naši sa z triumfu radovali v devätnástich prípadoch, trikrát sa zrodila remíza a 22–krát sme odchádzali z ľadu porazení. Verme, že zajtra túto bilanciu vylepšíme.

Náš tip na tiket: Jasným favoritom bude  rovnako ako v otváracom dueli skupiny mužstvo Kanady. Naši môžu len prekvapiť a práve to, že na nich nie je vyvíjaný žiaden tlak, by mohlo byť len dobré. Zajtra neuvidíme veľa gólov, Laco i Ward sú oporami svojich tímov. Tipnúť  víťaza duelu si netrúfame, veríme ale, že sa naši postarajú o prekvapenie. Na tiket v našej tipovacej lige vyberáme stávku -5,5 gólu v zápase s kurzom 1,91.