Main Content

MS V HOKEJI 2012: Analýza: Slovensko - Česko (19.5.)

sobota, 19. máj 2012 01:11 | Autor: David Pavlík

MS V HOKEJI 2012: Analýza: Slovensko - Česko (19.5.)
MS V HOKEJI 2012: Analýza: Slovensko - Česko (19.5.) | zdroj: David Pavlík pre Sport7.sk, foto SITA

Čaká nás skvelý hokejový víkend. Sobota prinesie semifinálové stretnutia, nedeľa boj o titul a o bronz. Štvrtkové víťazstvo Česka nad Švédskom znamenalo, že medzi elitným kvartetom uvidíme tradičné československé derby.



Prinášame vám analýzu sobotňajšieho derby, predstavíme vám kľúčových hráčov oboch mužstiev i štatistiky v doposiaľ odohraných zápasoch. Aký je váš tip?



Oba tímy sa postarali vo štvrťfinále o prekvapujúce výsledky. Naši pripravili v Helsinkách o čosi väčšie, keď si poradili s favorizovanou Kanadou po heroickom výkone 4:3. Rovnakým výsledkom skončil i zápas medzi Českom a domácim Švédskom, tri korunky tak prerušili 11-ročnú sériu postupu do semifinále.
Hrdinom nášho suseda bol vo včerajšom stretnutí útočník Ottawy Senators, Milan Michálek. Víťazný gól strelil 29 sekúnd pred záverečným klaksónom.

V tíme Česka nájdeme po ôsmich odohratých zápasoch trojicu šesťbodových korčuliarov. David Krejčí, Tomáš Plekanec a Aleš Hemský sú zatiaľ najvýraznejšími postavami nášho zajtrajšieho súpera. Najvyťaženejší hráčmi českého výberu sú obrancovia Čáslava, Nakládal a Blaťák, prvý menovaný odohral vyše 162 minút. Svätyňu v zajtrajšom dueli by mal hájiť Jakub Kovář, chytajúci v Českých Budejoviciach. Na šampionáte odchytal päť stretnutí, jeho úspešnosť je tesne pod 94 %-tami, čo ho radí medzi najlepších golmanov na turnaji.

VIDEO: Česko - Švédsko

Naši podali proti Kanade vynikajúci výkon. Vyčnievali Chára, Laco i Handzuš, no i ostatní sa nedali zahanbiť. V našom mužstve vládne skvelá nálada a po víťazstve nad Kanadou si môžeme trúfať na kohokoľvek. V tíme máme dvojicu osembodových hráčov, Andreja Sekeru a Branka Radivojeviča. Najlepším strelcom je Tomáš Kopecký so šiestimi bodmi. Z hľadiska vyťaženosti je jednoznačným lídrom nášho mužstva kapitán, Zdeno Chára. Odohral neuveriteľných viac ako 187 minút. Druhý je Andrej Sekera so 150  minútami. V bránke máme obrovskú istotu v podobe Jána Laca, štvrtého najlepšieho golmana turnaja. Verme, že i v sobotu potvrdí skvelú formu a postará sa o vyradenie českého tímu.

Oba tímy patria medzi najslušnejšie na turnaji. Slovensko je dokonca najmenej trestaným výberom, na konte máme len 54 minút, Česko je v tomto smere druhé najlepšie s 56-timi trestnými minútami.

Strelecká efektivita radí taktiež oba tímy medzi tie najelitnejšie. Kým Česku patrí s vyše 11 percentami štvrtá priečka, Slovensko je v tejto štatistike šieste.
Pozor si budeme musieť dať na české presilovky. Zajtrajší súper skóroval v početnej výhode už deväťkrát a je na štvrtej priečke v tejto štatistike. Našim sa podarilo skórovať štyrikrát menej a tak im patrí solídna deviata priečka.

VIDEO: Slovensko - Kanada 4:3

Náš tip na tiket: Štatistiky sú štatistiky. Mnohí hovoria o komplexe, ktorý máme z českého tímu. Výber, ktorý zostavil tréner Vujtek, však môže na tomto šampionáte zdolať kohokoľvek. Mnohé mužstvá sú poskladané z hviezd, obrovského množstva posíl z NHL, naši však majú niečo naviac. Veľkého tímového ducha a túžbu po víťazstve. Zajtra predĺžime skvelú šesťzápasovú sériu víťazstiev na číslo sedem a po desiatich rokoch si zahráme tretie finále v histórii. Odporúčame preto fandiť a veriť našim. V našej tipovacej lige vyberáme tip na Slovensko s kurzom 2,95.