Main Content

RESUMÉ: Zhrnutie vydarenej reprezentačnej sezóny 2011/2012

streda, 23. máj 2012 12:38 | Autor: Ladislav Both

RESUMÉ: Zhrnutie vydarenej reprezentačnej sezóny 2011/2012
RESUMÉ: Zhrnutie vydarenej reprezentačnej sezóny 2011/2012 | zdroj: Ladislav Both pre Sport7.sk, foto SITA

Po nedávno skončených MS v hokeji 2012 môžeme označiť uplynulú hokejovú sezónu z pohľadu našich reprezentačných mužstiev ako vydarenú. Netýka sa to len našich strieborných medailí, ale aj čiastočných úspechov v juniorských kategóriách. Prinášame vám súhrn reprezentačnej sezóny 2011/2012.



Po 3 rokoch štvrťfinále 20-ky

MS do 20 rokov

Pod vplyvom aktuálneho úspechu na MS vo Švédsku a Fínsku väčšina ľudí zabudla na „ponocovania“, či skoré ranné vstávania na zápasy slovenskej dvadsiatky na MS v Kanade, v provincií Alberta. V skupine sme postupne narazili na Švédsko, Rusko, Švajčiarsko a nováčika Lotyšsko, s ktorým sme začali púť úspešným šampionátom.

Zápas o všetko s Lotyšmi naši mladíci zvládli a po obrate z 0:1 vyhrali 3:1. Všetkým sa dýchalo lepšie, nakoľko žila nádej na postup zo skupiny do štvrťfinále a zároveň sme sa nemuseli obávať o holú existenciu v A-kategórií. V ďalšom stretnutí náš čakal omnoho náročnejší súper – Rusko. Pri neuveriteľnej návšteve, keď sa na súboj našich proti „zbornej“ prišlo pozrieť až 16 000 divákov, sme prehrali po statočnom výkone 1:3. Po výprasku od Švédov (1:9) nás čakal zápas pravdy. V boji o štvrťfinálovú účasť sme sa v priamom súboji o postup stretli so Švajčiarmi, ktoré malo pred vzájomným súbojom o bod viac ako naši reprezentanti, nakoľko so Švédmi prehrali až po samostatných nájazdoch. Súboj o štvrťfinále sa dlho nevyvíjal podľa našich predstáv, po druhej tretine sme prehrávali 2:3. Najkrajšia tretina však bola len pred nami. V úvode tretieho dejstva Švajčiari síce zvýšili na 2:4, no po góloch Matoušeka, Marinčina, Chovana a Gernáta sme zaznamenali fantastický obrat a víťazstvom 6:4 sme si zaistili účasť v najlepšej šestke MS, prvýkrát po troch rokoch. Štvrťfinálový súboj proti Fínsku nám však nevyšiel podľa predstáv a opäť sme doplatili na nedisciplinovanosť, ktorá sa miestami miešala aj s mierne zlým výkonom rozhodcov. Po statočnom výkone sme nakoniec prehrali po prestrelke 5:8 a čakal nás posledný súboj o konečné umiestnenie proti Česku. Ten sme prehrali 2:5 a sa so šampionátom sme sa rozlúčili na konečnom šiestom mieste s bilanciou dvoch výhier a štyroch prehier so skóre 18:30. Našu bránku ochraňoval v piatich zápasoch Juraj Šimboch (priemerná úspešnosť zákrokov 88,6%), proti Švédom sa do bránky postavil Dominik Riečický. Najproduktívnejším Slovákom sa podľa očakávania stal Tomáš Jurčo, ktorý strelil síce len jeden gól, no na sedem prihral. Dobrými výkonmi sa prezentovali aj Matúš Chovan so šiestimi bodmi, Miloš Bubela a Richard Mráz s piatimi bodmi. Nesklamali ani hráči ako Tvrdoň, Ďaloga, Marinčin či Daňo. Turnaj nakoniec vyhralo Švédsko, ktoré vo finále porazilo Rusko. Na treťom mieste sa ocitla domáca reprezentácia Kanady.

18-ka splnila povinnosť

MS do 18 rokov B-kategórie


Po obrovskom sklamaní z minulého roka, keď sa naši 18-roční hokejisti hanebne „prepadli“ do B-kategórie, čakala na tohtoročnom šampionáte druhej úrovne našich chlapcov ťažká úloha – vrátiť slovenský hokej medzi elitu. Mladíci sa s touto najmä psychicky náročnou úlohou popasovali výborne a suverénnym spôsobom z prvého miesta v piešťanskej skupine postúpili do Á-čka. Po výhrach nad Talianskom (5:0), Japonskom (4:1), Slovinskom (8:1), Francúzskom (4:1) a Nórskom (9:2) sme postúpili medzi najlepšiu desiatku sveta s celkovým skóre 30:6. Hviezdami nášho mužstva boli 13-bodový Marko Daňo, Martin Reway (11 bodov), Dávid Griger (10 bodov). V bránke sa striedali dvaja brankári: 3 zápasy odchytal Patrik Romančík a dva Richard Sabol. Hlavný tréner našej osemnástky a zároveň aj dvadsiatky Ernest Bokroš tak splnil všetky ciele, ktoré boli doňho vkladané.

Seniori prekvapili všetkých

Nemecký pohár a Turnaj v Minsku

Po juniorských reprezentáciách prechádzame do seniorských turnajov. Celkovo sme pred helsinským šampionátom odohrali štyri turnaje. Hneď v tom prvom na Nemeckom pohári zažil tréner Vůjtek premiéru na lavičke Slovenska. V Mníchove naša reprezentácia odohrala 3 zápasy bez straty bodu, keď sme postupne porazili USA (2:0), Nemecko (6:3) a Švajčiarsko (2:1). Z tohto víťazného výberu sa do konečnej nominácie na vrchol sezóny vo Fínsku prepracovalo celkovo 15 hráčov.

Ďalším pekným výsledkom slovenskej hokejovej reprezentácie bol triumf na turnaji v bieloruskom Minsku. Slováci tam opäť narazili na Švajčiarov, ktorých porazili 3:1. Slováci hrali aj proti Bielorusku, ktoré rozdrvili podobne ako na nedávnych MS 5:1. Z Vůjtkovho výberu na bieloruskom turnaji hralo na MS 2012 8 hokejistov.



MS 2012 seniorov


Slovenskí hokejisti odchádzali do Helsínk s jasným cieľom - postúpiť do štvrťfinále a vybojovať si miestenku na olympiádu do Ruska 2014. Avšak naši reprezentanti dosiahli oveľa viac, čím opäť spojili národ a zariadili u nás neskutočnú eufóriu. Púť týmto šampionátom začali Slováci dvoma prehrami v skupine, proti Kanade 2:3 a proti domácemu Fínsku 0:1. Tieto prehry však ukázali, že môžme byť vyrovnaným súperom tým  najväčším favoritom celého šampionátu. Pokračovanie turnaja bolo ako z rozprávky. Slováci najskôr zdolali zámorského favorita USA 4:2, potom prišla povinná výhra proti Kazachom (opäť 4:2). Dva ďalšie zápasy našich mali vylúštiť tajničku o tom, kto zaplní posledné štvrťfinálové miesto našej skupiny, pretože o troch postupujúcich už nebolo pochýb. Slováci narazili na Bielorusko, ktoré „rozprášili“ 5:1 a na Švajčiarsko, ktoré sme po nezáživnom priebehu zdolali 1:0. Avšak o náš postup sme museli bojovať nečakane v priamom súboji proti výborne hrajúcim Francúzom. Zápas sme zvládli s odretými ušami, vyhrali sme 5:4, cieľ sme splnili a nastal čas na plnenie sna v podobe postupu cez Kanadu. A ten sen sa stal skutočnosťou. V neuveriteľnom zápase plného zvratov, keď sme najskôr vyhrávali 2:0 a Kanada neskôr, 3:2, sme nakoniec otočili stav na konečných 4:3 pre Slovensko. Postup medzi  štyri najlepšie tímy na seniorských MS sa zrodil po dlhých 8 rokoch. V semifinále nás čakal súboj s Českom, našim najväčším rivalom a najmenej obľúbeným súperom. V stretnutí sme opäť viedli, no Češi dokázali vyrovnať. Vďaka nestarnúcemu Miroslavovi Šatanovi a benjamínkovi Liborovi Hudáčkovi sme napokon vyhrali 3:1 a šokujúco postúpili do finále. Hoci nám záverečný krok nevyšiel a Rusom sme podľahli v boji o zlato vysoko 6:2 nič to nemení na skutočnosti, že sme po dlhých rokoch prekvapili celý hokejový svet a dokázali, že napriek odchádzajúcej zlatej generácií máme stále hokejistov schopných bojovať proti najlepším.

Na šampionáte sme mali druhé najstaršie mužstvo, no napriek tomu sa v ňom našli mladíci, pre ktorých tento šampionát znamenal prínos obrovských skúseností. Na majstrovstvách sme objavili skvelého brankára, Jána Laca, pilierom obrany boli najmä posily z NHL – Chára a Sekera. V útoku excelovali Tomáš Kopecký, Branko Radivojevič, Miroslav Šatan či mladíci Tatar s Hudáčkom. Už veľakrát bolo spomenuté, že najdôležitejší bol výkon celého tímu a nie individualít.

RESUMÉ: Radujme sa ale nepreceňujme úspech

Sezónu 2011/2012 musíme považovať za úspešnú nakoľko všetky tri reprezentačné mužstva naplnili ciele, ktoré boli do nich vkladané.

18-ka postúpila späť do elitnej kategórie a čo je do budúcnosti možno ešte podstatnejšie ukázala, že mužstvá ako Francúzsko či Nórsko, ktoré majú medzi mužmi silné reprezentačné tímy sú v juniorských kategóriách stále na tom o dosť horšie ako my. Radosť z postupu nám však nesmie poškodiť zdravý úsudok. 18-ka si totiž už dlho nepamätá na výraznejší úspech v A-čku.

Reprezentačná 20-ka sa po troch rokoch bojov o záchranu prehrýzla do štvrťfinále, v ktorom odohrala celkom vyrovnanú partiu s Fínskom. V tíme sa objavili talenty, ktoré by mohli byť prísľubom do budúcnosti. Z tohto výsledku však tiež nemôžeme robiť senzáciu, pretože nebyť vydarenej tretej tretiny so Švajčiarmi bol by to opäť len boj o holú existenciu. Tiež 30 inkasovaných gólov v šiestich stretnutiach je extrémne veľa.
 
Seniori predčili všetky očakávania a po 9 rokoch vrátili na Slovensko medailovú hokejovú eufóriu. Z výsledku sa musíme radovať, no nie sa nim nechať zaslepiť. Mužstvo, ktoré prinieslo na bratislavské SNP pred dvoma dňami strieborné medaily bolo totiž napriek výraznej prestavbe kádra stále druhým najstarším na šampionáte. Tréner Vujtek dobre vie, že v budúcom roku bude musieť na šampionát zobrať omnoho viac mladých hráčov a dať im príležitosť vyniknúť podobne ako Hudáčkovi či Tatarovi. Smerom k olympiáde v Soči so zreteľom na to, že sa nám z NHL vytrácajú prirodzené hviezdy, potrebujeme vybudovať v najbližších dvoch rokoch mladé dravé mužstvo, ktoré bude schopné na zimnej olympiáde taktickou, tímovou a súdržnou hrou prekvapiť hviezdami nabité mužstva Kanady, Ruska, Švédska, Fínska, USA či Česka.