Main Content

MS 2010: "Veteráni" na majstrovstvách sveta 2010 v JAR

štvrtok, 3. jún 2010 18:35 | Autor: Štefan Álló

MS 2010: "Veteráni" na majstrovstvách sveta 2010 v JAR
MS 2010: "Veteráni" na majstrovstvách sveta 2010 v JAR | zdroj: SITA

Majstrovstvá sveta v Afrike nám už klopú na dvere. 1. júna určili všetci tréneri národných mužstiev svoju konečnú 23 člennú nomináciu. Vybrali sme pre Vás „veteránov“ všetkých výberov, ktoré budú účinkovať v Afrike. Do zoznamu pribudli hráči, ktorí už dovŕšili minimálne 35 rokov.

 

Meno hráča

Národné mužstvo

Klub

Post

Rok

Oscar Pérez

Mexiko

Jaguares

Brankár

37

Juan Sebastian Verón

Argentína

Estudiantes

Stredopoliar

35

Martin Palermo

Argentína

Boca Juniors

Útočník

36

Li Un-Če

Južná Kórea

Suwon

Brankár

37

Kostas Chalikas

Grécko

PAOK

Brankár

36

David James

Anglicko

Portsmouth

Brankár

39

Marcus Hahneman

USA

Wolverhampton

Brankár

38

Rafik Sajfi

Alžírsko

Istres

Útočník

35

Hans-Jörg Butt

Nemecko

FC Bayern

Brankár

36

Mark Schwarzer

Austrália

Fulham

Brankár

37

Sander Boschker

Holandsko

Twente

Brankár

39

Giovanni-van Bronckhorst

Holandsko

Feyenord

Obranca

35

André Ooijer

Holandsko

PSV

Obranca

35

Suleymanou HAmidou

Kamerun

Kayserispor

Brankár

36

Fabio Cannavaro

Taliansko

Juventus

Obranca

36

Denis Caniza

Paraguay

León

Obranca

35

James Bannatyne

Nový Zéland

Team Wellington

Brankár

35

Baise Nkufo

Švajčiarsko

Twente

Útočník

35

Carlos Pavón

Honduras

Real Espana

Útočník

36

V zozname sú známi, ale aj menej známi hráči. Nenachádza sa tu aj jeden hráč nad 40 rokov, no blízko k 40-ke sú viacerí, ako napr. James z Anglicka, či Boschker z Holandska.
 
Podľa tabuľky z devätnástich hráčov nad 35 rokov štartujú na MS až desiati brankári. Niet divu, o brankároch sa hovorí, čím starší, tým lepší a skúsenejší. Niektorí starší hráči cestujú na MS hlavne kvôli podpore mladších v kabíne, rovnako to platí aj pre brankárov. Na MS však môžu ukázať, že ich vek stále ešte nič neznamená.

Najznámejší „veteráni“ na MS:


Juan Sebastian Verón (Argentína) – odkedy odišiel hrať do domovskej krajiny, opäť ožil a zálohu  Argentíny  si momentálne nemožno predstaviť bez neho. Vo veku 35 rokov vyniká hlavne presnými prihrávkami a dokonalým futbalovým myslením. Z jeho prihrávok zo zadných radov môže vyťažiť hlavne top útočník Lionel Messi.

Baise N´Kufo (Švajčiarsko) – tohto útočníka asi netreba príliš predstavovať. V uplynulej sezóne bol spoluhráčom nášho Miroslava Stocha v Holandskom Twente Enschede, za ktorý odohral 223 zápasov a strelil v nich 114 gólov. Na začiatku jarnej časti sezóny sa upísal mužstvu Seattle Sounders FC a od novej sezóny bude pôsobiť v americkej MLS. V národnom výbere odohral 29 zápasov s bilanciou 7 gólov.

Hans-Jörg Butt (Nemecko)
– 35 ročný gólman pôsobí v mužstve nemeckého majstra Bayernu Mníchov.  Do nominácie Nemecka sa dostal po zranení mladého brankára Reného Adlera. Naposledy bol nominovaný do Nemeckej reprezentácie ešte v roku 2003. So svojimi skúsenosťami môže podržať mladého Neuera a Wiseho.

Martin Palermo (Argentína)
– patrí tiež medzi hráčov, ktorí hrali prevažne v rodnej krajine. Počas troch rokov pôsobenia v Európe hral len za španielske mužstvá (Villareal, Betis Sevilla, Alavés). V roku 2004 sa vrátil do klubu Boca Juniors a odohral v ňom 178 zápasov, v ktorých strelil 98 gólov. Popri mladých útočníkoch (Messi, Higuaín, D. Millito) nebude pre neho jednoduché dostať sa na ihrisko. Od roku 1999 odohral 14 zápasov za národný tím, strelil 8 gólov.

Giovanni van Bronckhorst (Holandsko) – 35 ročný ľavý obranca zažil najlepšie časy v mužstve Barcelony. V roku 2007 sa vrátil do materského Feyenordu. Za národné mužstvo odohral 96 zápasov a strelil v nich 5 gólov. Po MS plánuje ukončiť futbalovú kariéru.

David James (Anglicko) –
od odchodu Davida Seamena do futbalového dôchodku nemá Anglicko jasnú jednotku v bráne. Najväčším adeptom na post brankárskeho lídra Albónu je práve 39 ročný hráč Portsmouthu. Preslávil sa skvelými zákrokmi, ale aj častými chybami, pri ktorých dostával lacné góly.

Mark Schwarzer (Austrália) –
Typický príklad toho, že brankári dozrievaju ako víno. Vo svojich 37 rokoch zažíva zatiaľ asi svoju najlepšiu sezónu v kariére. So svojím klubom, FC Fulham sa dostal do finále Európskeho pohára, čo asi nik nečakal. Cestou do finále vyradili favorizovaný Juventus a Sachtor Doneck. V národnom mužstve debutoval v roku 1993 a odvtedy v ňom odchytal 74 zápasov. Pre Austráliu bude v Afrike určite prínosom. 

Denis Caniza (Paraguay)
– pre nás menej známy hráč, no počas MS ho určite dobre spoznáme, keďže Paraguay odohrá proti Slovensku druhý zápas v skupine. 35 ročný obranca nikdy nehral v Európe, zato získal štyri tituly v paraguajskej lige. Na majstrovstvách sa predstavil trikrát, v rokoch 1998, 2002 a 2006. V národnom výbere odohral 95 zápasov a strelil jeden gól.