Main Content

Hokejová legenda Nicklas Lidström ukončila kariéru

štvrtok, 31. máj 2012 18:00 | Autor: TASR

So zámorskou hokejovou NHL sa lúči jedna z legiend, vo štvrtok ukončil kariéru švédsky obranca Nicklas Lidström. Oznámil to na oficiálnej tlačovej konferencii.

O ďalšej Lidströmovej hokejovej kariére sa už diskutovalo dlhší čas. Štyridsaťdvaročnému obrancovi po poslednej sezóne vypršal kontrakt a nový doteraz nepodpísal. Lidström odohral 20 sezón v NHL, všetky za Red Wings. V poslednom ročníku dosiahol v 70 stretnutiach základnej časti 11 gólov a 23 asistencií. V 1564 dueloch NHL v kariére si do štatistík pripísal 1142 bodov.

Lidström patrí medzi najlepších obrancov histórie. Počas kariéry získal sedemkrát Norrisovu trofej pre najlepšieho zadáka sezóny NHL, poslednú v roku 2011. Celkovo ho na ocenenie navrhli dvanásťkrát za posledných štrnásť rokov.

V období 1998 až 2011 ho desaťkrát vybrali do ligového prvého All-Star tímu, dvanásťkrát mal právo nastúpiť v Zápase hviezd. Stanleyho pohár získal s Detroitom štyrikrát, v play-off nechýbal ani raz od svojej nováčikovskej sezóny 1991/1992. V roku 2002 ako prvý Európan získal aj ocenenie pre najužitočnejšieho hráča play-off. V 263 súbojoch o Stanleyho pohár strelil 54 gólov a pridal 129 asistencií.

Lidström je členom exkluzívneho Triple Gold klubu, v ktorom sú hráči s titulom majstra sveta, olympijským zlatom a víťazstvom v Stanleyho pohári.

So švédskou reprezentáciou vyhral MS v roku 1991, o 15 rokov neskôr aj zimné olympijské hry. "Podľa mňa bol Nick jedným z najlepších obrancov v NHL v histórii. Nie som si istý, že by mal mať 42 rokov, v tom veku stále patril medzi ligovú elitu. Je jednoducho neskutočný,“ povedal pre nhl.com na adresu bývalého spoluhráča súčasný generálny manažér Tampy Bay Steve Yzerman.


© WEBNOVINY