Main Content

South Africa's calling alebo Ako sme to nakoniec dokázali

nedeľa, 6. jún 2010 11:03 | Autor: Maros Stieranka

South Africa's calling alebo Ako sme to nakoniec dokázali
South Africa's calling alebo Ako sme to nakoniec dokázali | zdroj: SITA

Konečne je tu jún. Mesiac, na ktorý tak túžobne čakali všetci futbaloví fanúšikovia. Mesiac, v ktorom vypukne to pravé futbalové šialenstvo v Juhoafrickej republike. Mesiac, ktorého 11. deň v poradí znamená začiatok Majstrovstiev sveta vo futbale.

31 dní prezentácie a propagácie najmasovejšieho športu na svete. Prvý krát v histórii na Africkom kontinente sa najväčšej oslavy futbalu zhostila Juhoafrická Republika. A prvý krát v histórii veľkých futbalových šampionátov nebude na veľkú radosť slovenskej futbalovej verejnosti medzi 32 najlepšími národnými tímami sveta chýbať Slovensko. Krajina,ktorá vychovala mnohých vynikajúcich futbalistov,z ktorých niektorí zažili tú neopísateľnú atmosféru svetových či európskych šampionátov pod hlavičkou bývalého Československa. Pre Adamca, Moravčíka, Švehlíka a ďaľších to boli momenty, na ktoré nezabudnú do konca života.

Vznik novej krajiny v srdci Európy však priniesol na poli futbalovom 17 rokov neúspešnej snahy o prienik a možnosť zahrať si s najlepšími na niektorom z vrcholných futbalových fór. Takmer vždy sme končili v kvalifikačných skupinách na pre nás už takmer “vyárendovaných “ miestach a to tretí či štvrtý za tímami nasadenými z vyšších poschodí, bez schopnosti spôsobiť nejaké väčšie problémy favoritom. Absolútne chudobne vyznievala naša bilancia s tímami z vyšších košov.
 
Od roku 1993 do poslednej kvalifikácie iba dve víťazstvá s Českom a Poľskom! Tréneri prichádzali a odchádzali, no na výsledkoch sa to veľmi neprejavovalo. Svetlý okamih prišiel v kvalifikácii MS 2006 v Nemecku a náš postup do baráže na úkor Ruska pod vedenim Dušana Galisa. Postup sme spečatili ziskom potrebného bodu v Bratislave práve proti Rusku a mohli sa začat oslavy. Tie trochu schladilo meno súpera v baráži. Španielsko. Táto futbalová veľmoc nám ich nakoniec  zmrazila úplne. Do Nemecka celkom jednoznačne a zaslúžene postúpila partia okolo L.Garciu. Celkové počínanie v tejto kvalifikacii však naznačilo, že postup zo skupiny a účasť na niektorom zo záverečných turnajov  MS či ME nemusí visieť pre naše mužstvo privysoko. A ako ukázala nedávna minulosť ani nevisela...
 
V roku 2008 angažoval SFZ ako hlavného trénera národného tímu úspešného a ambiciózneho Vladimíra Weissa st., pri ktorého mene sa vynímalo najmä jeho úspešné pôsobenie v Artmedii Bratislava, ale hlavne vynikajúce výsledky v skupinovej fáze Ligy Majstrov, či šokujúce víťazstvo 5:0 nad slávnym Celticom v predkole tejto súťaže.

Práve touto voľbou trénera sa začala úspešná cesta do Afriky. Úvod kvalifikácie sme zvládli k vlastnej spokojnosti, ale najťažšie zápasy nás iba čakali. Ešte pred nimi úžasná výzva. Národný tím Anglicka vo futbalovom chráme Wembley. Mal som tú možnosť vidieť tento zápas osobne a s patričným nadšením som ju aj využil. Spôsob, akým nominovaní hráči prijali túto výzvu, však nepotešil nielen slovenského fanúšika, ale hlavne trénera Weissa, ktorý vyhlásil, že takýto zápas sa jednoducho nedá a nemôže odfláknuť. Samotný výsledok 0:4 a priebeh zápasu však hovoril niečo iné. A to bolo len pár dní pred mimoriadne dôležitým zápasom na Letnej. V tejto chvíli sa však ukázala veľkosť nášho trénera. Nebál sa zariskovať, vyburcoval mužstvo, zvolil správnu taktiku a Slovensko prekvapujúco, ale zaslúžene uchmatlo všetky body svojmu skúsenejšiemu súperovi a znamenalo to vôbec prvé slovenské víťazstvo u súpera z vyššieho koša v kvalifikáciách. Tím okolo Mareka Hamšíka si začal veriť, prišlo aj potrebné šťastie, našiel sa strelec prepotrebných a rozhodujúcich gólov Stano Šesták no a výsledok už všetci poznáme. Sme osobne pri najväčšom športovom sviatku. Futbalový svet bude mať možnosť obdivovať aj kreativitu Hamšíka, dôraz Škrteľa či rýchlosť Hološka.

VIDEO: Slovensko cestuje na MS vo futbale

Pred pár dňami zverejnil Vladimír Weiss konečnú nomináciu 23 hráčov do JAR. 23 mien futbalistov, ktorí si svojími výkonmi zaslúžili byť pri tom. 23 hráčov, ktorí sú odhodlaní urobiť všetko pre dobrý výsledok a reprezentáciu našej malej krajiny. Nie všetci, ktorí by si zaslúžili  byť v nominácii, v nej aj sú. Teda s určitosťou v nej jedno meno chýba z objektívnych zdravotných príčin. Miro Karhan. Hráč s bohatými skúsenosťami, vodcovský typ, hráč, ktorý má stále prínos pre mužstvo. Je to taká malá športová tragédia pre futbalistu absentovať na takomto podujatí, obzvlášť pre toho slovenského, pre ktorého neprichádzajú takéto možnosti veľmi často. Určite sú smutní aj tí hráči, ktorí už už siahali po nominačnej istote, ale nakoniec neboli tými vyvolenými  a nám nezostáva nič iné iba veriť úspešnému “mágovi” Weissovi a jeho rozhodnutiu.
 
Takže čo zaželať tejto našej družine? Aby sa im v prvom rade vyhýbali zranenia. Aby odohrali tento turnaj, ktorý bude sledovaný miliónmi fanúšikov po celom svete s vedomím, že takáto príležitosť sa už nemusí opakovať a aby predviedli výkony na hranici svojich možností. Ak to dokážu a napriek tomu postup zo skupiny bude nad naše sily fanúšik ocení snahu.
                                                                                                  
South Africa’s calling and we can say “Dreams come true”.