Main Content

NHL: Hossa blízko Stanleyho pohára, no rovnako bol aj vlani

pondelok, 7. jún 2010 11:36 | Autor: TASR

Pre slovenského hokejového útočníka Mariána Hossu prichádzajú rozhodujúce chvíle sezóny. Na tridsaťjedenročného krídelníka Chicago Blackhawks, ktorý je tretí rok po sebe vo finále Stanleyho pohára, čakajú jeden či dva zápasy, ktoré môžu rozhodnúť o držiteľovi pohára.

Hossa má za sebou už tri "mečbalové" zápasy, no ani v jednom nepoznal chuť víťazstva. Pred dvoma rokmi v drese Pittsburghu sa ocitol v situácii, keď musel od stavu 1:3 na zápasy odvracať mečbaly Detroitu. "Tučniakom" sa to v prvom prípade podarilo po víťazstve 4:3 po predĺžení aj vďaka Hossovmu gólu a asistencii, no šiesty zápas finálovej série už "červené krídla" rozhodli pre seba po výsledku 3:2, keď tentoraz Hossov gól a asistencia nestačili. O rok neskôr Marián Hossa už v drese Detroitu mal po piatom stretnutí trofej na dosah, keď "červené krídla" viedli 3:2 na zápasy, no ani jeden z nasledujúcich dvoch pokusov nedokázali využiť na zisk Stanleyho pohára.

"Noc pred rozhodujúcim zápasom vo finále Stanley Cupu je jednou z najväčších skúšok," konštatoval trojnásobný víťaz pohára Brendan Shanahan a pokračoval: "Potrebuješ si oddýchnuť, aby si bol na sto percent pripravený na zápas. No zaspať pred takýmto stretnutím je také ťažké." Na Mariána Hossu čaká po nedeľňajšom víťazstve nad Philadelphiou 7:4 prvá takáto noc z utorka na stredu. Práve v stredu 9. júna je na programe šiesty zápas finálovej série, v ktorej vedú "čierni jastrabi" nad "letcami" 3:2 na zápasy. Ak však Chicago vo philadelphskom Wachovia Center neuspeje, bude to pre trenčianskeho odchovanca ešte ťažšie. Piatkový rozhodujúci siedmy zápas by u neho zrejme evokoval silné spomienky na vlaňajšok. Vtedy si Detroit s Pittsburghom udržiavali v domácich zápasoch čistý štít, no v záverečnom siedmom Detroit túto výhodu v Joe Luis Arene premrhal. "Červené krídla" viedli rovnako ako v tomto roku Chicago 3:2 na zápasy, no po prehre 1:2 v siedmom dueli doma im zostali len oči pre plač.

"V uplynulých dvoch rokoch som sa vo finálových sériách naučil, že prvé striedanie je veľmi dôležité a prvý gól v zápase kľúčový," rekapituloval pre yahoo.com Hossa. "Mám pred ním obrovský rešpekt. To, ako hrá v každom jednom striedaní, je obdivuhodné," poznamenal Hossov spoluhráč John Madden, ktorý na rozdiel od Hossu pretavil tri svoje štarty vo finále (2000, 2001 a 2003) na dva prstene za víťazstvo (2000 a 2003).

Nervozita určite začína v Hossovom prípade pracovať. V nedeľňajšom zápase strávil síce na ľade 20:29 min a vystrelil na bránku súpera šesť pukov, čo sú jeho maximá v práve prebiehajúcom finále, no nezaznamenal ani gól, ani prihrávku a -3 body v hodnotení +/- je vyrovnaním jeho negatívneho kariérneho rekordu v play-off. "Nadchádzajúci zápas bude najťažší," konštatoval Marián Hossa po nedeľňajšom stretnutí. Bude to určite najťažší zápas série, najťažší zápas sezóny a pravdepodobne najťažší zápas v Hossovej kariére. Len on sám vie, ako blízko a zároveň ako ďaleko je pre neho v tejto chvíli vysnívaný Stanleyho pohár.