Main Content

Najväčšie chvíle v histórii formácie KLM

piatok, 8. jún 2012 10:34 | Autor: Richard Weinfortner

Najväčšie chvíle v histórii formácie KLM
Najväčšie chvíle v histórii formácie KLM | zdroj: Richard Weinfortner pre Sport7.sk, foto svt.se

Vladimir Krutov, Igor Larionov, Sergej Makarov, Alexej Kasatonov a Viačeslav Fetisov sú mená, ktoré v hokejovej histórii patria k sebe viac ako ktorékoľvek iné. Formácia KLM alebo „Zelená formácia“ (údajne podľa tréningových tričiek tejto formácie) ako tento útok Sovietskeho zväzu a CSKA Moskva nazývali bola jednou z najlepších formácii 80.rokov a možno dokonca celej histórie hokeja.

Igor Larionov sa narodil vo Voskresenku a v tíme Chimik Voskresenk začal aj svoju hokejovú kariéru. Od sezóny 1981/82 až do 1988/89 hral za CSKA Moskva, kde bol členom spomínaného legendárneho útoku. V sezóne 1989/90 sa dostal do Vancouveru Canucks. V NHL si zahral okrem toho aj za San Jose Sharks, Florida Panthers, New Jersey Devils a samozrejme Detroit Red Wings, s ktorým získal 3krát Stanley cup. V súčasnosti je členom realizačného tímu SKA Petrohrad.

Sergej Makarov, rodák z Čeľjabinska, bol považovaný za najnebezpečnejšieho z celej formácie a IIHF ho dokonca zaradila do formácie storočia. V NHL začal, podobne ako Larionov, v sezóne 1989/90 v drese Calgary Flames. Vyhral Calder Memorial Trophy – pre najlepšieho nováčika. Keďže mal už 32 rokov a bol hotovou legendou, NHL zmenila pravidlá pre zisk tejto trofeje a rozhodla, že ju môže získať len hráč do 26 rokov. Okrem toho v NHL obliekal aj dres San Jose Sharks a Dallas Stars.

Alexej Kasatonov sa narodil v Leningrade (Petrohrade) a takmer celú kariéru strávil v tíme CSKA Moskva. V súčasnosti je tak aj viceprezidentom klubu. 2krát bol olympijským víťazom a raz si z OH odniesol striebro.

Viačeslav Fetisov bol dlhé roky kapitánom ZSSR. Je považovaný za najlepšieho obrancu všetkých čias a taktiež bol zaradený do tímu storočia. Spolu s Larionovom sa postavil proti systému trénera Tichonova. V NHL si zahral za New Jersey Devils a Detroit Red Wings. Vyhral OH, MS, Stanley cup, Kanadský pohár aj juniorské majstrovstvá sveta, čo sa podarilo len 4 hokejistom v histórii. Okrem Fetisova to bol aj Larionov, Joe Sakic a Scott Niedermayer. Je členom predstavenstva KHL.

Vladimir Krutov, ktorého som úmyselne nechal na koniec. Bol považovaný za jedno z najlepších ľavých krídel 80.rokov. V NHL si zahral len jednu sezónu a to 1989/90 za Vancouver Canucks. Krutov je prvým z tejto legendárnej päťky, ktorý už nie je medzi nami. 6.júna 2012 zomrel v ruskej nemocnici a práve pri tejto príležitosti by som rád oživil najkrajšie momenty nielen jeho, ale celej formácie, ktorá k nemu neodmysliteľne patrila.

XIV. ZOH – Sarajevo 1984

V základnej skupine A Sovieti nemali so súpermi najmenší problém. Všetkých 5 tímov prekonalo brankára ZSSR Treťjaka len raz. Najväčší „problém“ mali hráči Sovietskeho zväzu s Talianskom, ktoré zdolali 5:1. Najväčší debakel v skupine A uštedrili Poliakom, ktorých zdolali 12:1. Vo finálovej skupine sa tak ZSSR stretol s Kanadou, Švédskom a Česko-Slovenskom, ktoré prešlo skupinou B taktiež bez straty bodu. ZSSR zdolal Kanadu 4:0, našich hokejistov 2:0 a stal sa tak víťazom hokejového turnaja Zimných olympijských hier 1984.

XV. ZOH – Calgary 1988

Sovietsky zväz hral pre zmenu v skupine B, kde sa hneď stretol aj s našimi hokejistami. Tento zápas vyhral suverénne 6:1. Ako-tak ich potrápili aspoň Spojené štáty americké, ktoré Sovietom podľahli 5:7 a NSR, ktoré podľahlo favoritovi 3:6. ZSSR  tak opäť postúpil ďalej bez straty bodu. Vo finálovej fáze síce podľahol Fínsku 1:2, ale zápasy so Švédskom a Kanadou zvládol a tak opäť získal olympijské zlato.

Majstrovstvá sveta 1982 – Fínsko

Na tento šampionát cestoval Sovietsky zväz ako obhajca zlata. Šampionát z roku 1981 som však do tohto článku nezaradil, nakoľko na ňom chýbal Larionov. Vo Fínsku odohrali Sovieti skvelú základnú časť. Všetkých 7 súperov zdolali, pričom s Kanadou si poradili výsledkom 4:3, s Česko-Slovenskom 5:3 a ostatných súperov už zdolali pomerne jednoznačne. Vo finálovej fáze si zahrali 4 najlepšie tímy. Čecho-Slováci uhrali s ťažkým súperom v Helsinkách remízu 0:0, ale keďže si ZSSR poradil s Kanadou a Švédskom aj v druhom zápase, tešil sa zo zlata. ČSSR bola strieborná, Kanada bronzová. Podľa IIHF sa stal Viačeslav Fetisov najlepším obrancom turnaja, v all-stars tíme sa ocitol Fetisov (ako ľavý obranca) spolu s Kasatonovom (pravým obrancom) a Makarovom (ako pravým krídelníkom). Spoločnosť im robil brankár ČSSR Králík a kanadskí útočníci Barber a Gretzky.

Majstrovstvá sveta 1983 – Nemecká spolková republika

Neporaziteľný Sovietsky zväz opäť vyhral základnú časť bez straty bodu so skóre 41:7. Ani jeden zo siedmych súperov s nimi vôbec nemohol držať krok. Zaujímavosťou šampionátu bol zápas medzi NDR a NSR, v ktorom Západné Nemecko vyhralo 4:3. Sovietov vo finále sprevádzala ČSSR, Kanada a Švédsko. Česko-Slovensko opäť uhralo so ZSSR remízu po góloch Hrdinu a Makarova 1:1, mali sme dokonca rovnaký počet bodov, ale Sovietsky zväz mal výrazne lepšie skóre a stal sa tak opäť majstrom sveta. V druhom vzájomnom zápase NSR a NDR zvíťazili hokejisti NSR 7:3. Podľa IIHF bol najlepším brankárom Vladislav Treťjak, obrancom Fetisov a útočníkom Jiří Lála. All-stars tím však už úplne obsadil Sovietsky zväz: Treťjak, Fetisov, Kasatonov, Krutov, Larionov, Makarov. Celá formácia KLM doplnená o brankára. Všetkých 5 hráčov tejto formácie sa v kanadskom bodovaní zmestilo do prvej sedmičky, pričom Makarov bol prvý a Krutov druhý.

Majstrovstvá sveta 1986 – Moskva

Zdolať ZSSR na ich domácom ľade? Prakticky nemožné, obzvlášť, keď hrali všetci piati zo „zelenej formácie“. Víťazstvá nad všetkými 7 súpermi na šampionáte a skóre 39:7. To bola vizitka, s ktorou šiel Sovietsky zväz do finálovej fázy. Naši hokejisti sa medzi finálovú štvoricu neprebojovali a o to jednoduchšiu úlohu mal domáci tím. Švédi síce hrýzli, ale nedostatočne. ZSSR vyhral 3:2, zdolal aj Kanadu a Fínsko a tak si mohol zapísať do histórie ďalšiu zlatú medailu. All-stars tím opäť tvorila celá formácia KLM, avšak v bráne im tento raz stál Švéd Lindmark.

Majstrovstvá sveta 1989 – Švédsko


Tento šampionát bol ďalším, na ktorom sa predstavila kompletná formácia KLM v drese ZSSR. Tradičný scenár základnej časti – 7 zápasov – 7 sovietskych víťazstiev, hoci proti Kanade a Švédsku mali namále, keď vyhrali len o gól. Vo finálovej fáze však domáce Švédsko už Sovietov nepotrápilo, podľahlo im 1:5 a obsadilo až 4.miesto. A keďže ZSSR zvládol zápasy aj s Kanadou a Česko-Slovenskom, zaslúžene sa stal opäť majstrom sveta. IIHF určila opäť Fetisova za najlepšieho obrancu turnaja. Z legendárnej formácie sa do all-stars tímu dostali už „len“ dvaja – Fetisov a Makarov a to napriek tomu, že sa ani jeden z nich nedostal do prvej desiatky v tabuľke produktivity.

2.ročník Kanadského pohára 1981

Na Kanadskom pohári Sovieti neboli takí suverénni ako na majstrovstvách sveta. V základnej časti remizovali s Česko-Slovenskom 1:1 a prehrali s Kanadou 3:7. V semifinále sa stretli opäť s našimi hokejistami, ale už boli úspešní. Vyhrali 4:1 a na koho iného mohli naraziť vo finále ak nie na Kanadu? Avšak finále malo šokujúci priebeh. Sovietsky zväz vyhral 8:1 a formácia KLM si odniesla Kanadský pohár domov.

Striebro z MS 1985 v Prahe


V Prahe síce Sovieti vyhrali základnú časť a domácich hokejistov zdolali 5:1, ale napriek tomu, že sme postúpili do finálovej časti až ako 4.tím, zdolali sme Kanadu, USA aj ZSSR. Aj striebro je kov a na turnaji sa zúčastnila kompletná formácia KLM, ale porážka od Čecho-Slovákov úspechom určite nie je.

Striebro z MS 1987 vo Viedni

Rovnako striebro si odniesol Sovietsky zväz aj z Rakúska. ZSSR vyhral všetkých 7 zápasov základnej časti, čo už nemohlo nikoho prekvapiť, ale vo finálovej fáze remizoval so Švédskom 2:2, s Kanadou 0:0 a skončil tak na druhom mieste. Majstrami sveta sa stali práve hokejisti Švédska.