Main Content

Stanley Cup - Bohatý život jedného pohára

piatok, 8. jún 2012 14:06 | Autor: Martin Hulényi

Stanley Cup - Bohatý život jedného pohára
Stanley Cup - Bohatý život jedného pohára | zdroj: Martin Hulényi pre Sport7.sk

Pozná ma zopár miliárd športových fanúšikov po celom svete. Počas roka sa o mňa bijú, aby ma v lete nosili na rôzne oslavy, napríklad krst detí alebo svadba. Spoznal som milióny ľudí a precestoval vzdialenosť, o ktorej môžete len snívať.

Môj príbeh sa začal v Londýne, metropole Anglicka. Tam si ma v roku 1893 našiel kanadský guvernér Lord Stanley Preston, po ktorom ma aj pomenovali. V jeho hlave sa zrodil nápad udeľovať ma každoročne najlepšiemu kanadskému amatérskemu hokejovému klubu. Vďaka rastu popularite ľadového hokeja bola založená najslávnejšia profesionálna súťaž NHL, ktorej víťaz má od roku 1926 tú česť ma získať.

Za tie roky som zažil množstvo zážitkov, príjemných aj nepríjemných. Prežil som ohňovú vatru, uviaznutie na dne bazénov ako aj neúspešný pokus prekopnúť ma cez rieku. Taktiež som bol párkrát stratený a vzápätí nájdený. Dokonca v 40. rokoch minulého storočia sa hráči New Yorku Rangers rozhodli do mňa vymočiť a spáliť vo mne hypotéku na Madison Square Garden, čo im vraj prinieslo 54-ročné prekliatie bez titulu v NHL. Od toho momentu som sa čudoval, keď zo mňa ľudia pili alebo jedli. Keď sme pri jedlách tak rád spomínam na famóznu zmrzlinu u Douga Weighta či slovenské špeciality ako halušky a pirohy.

Od čias Ronalda Reagana som jeden z najpravidelnejších návštevníkov bieleho domu. Asi najzaujímavejšia bola minuloročná návšteva u Baracka Obamu, keďže pochádza z rovnakého mesta ako vtedajší víťaz NHL Chicago Blackhawks.

Návšteva zaujímavých miest a udalostí tiež tvorí súčasť mojej agendy. Nikolaj Chabibulin ma zobral do rodného Jekaterinburgu ku hranici medzi Áziou a Európu. Odvtedy dúfam, že niekedy budem mať možnosť navštíviť aj niektoré Ázijské krajiny. Zároveň som navštívil aj nepokojný Afganistan, kde som mal v roku 2007 zvýšiť morálku kanadským vojakom bojujúcim v Kandaháre Minulý rok ma Brent Sopel vzal na Gay Pride v Chicagu, čím chcel poukázať na dodržiavanie tolerancie voči ľuďom bez rozdielu na sexuálnu orientáciu. 

Toto leto strávim spolu buď s hráčmi Los Angeles Kings alebo Ney Jersey Devils. Dúfam, že aj s nimi zažijem niekoľko nezabudnuteľných momentov, o ktorých potom budem môcť rozprávať ostatným.