Main Content

Jednotkou draftu NHL sa stal Rus Jakupov

sobota, 23. jún 2012 09:00 | Autor: TASR

Jednotkou draftu zámorskej hokejovej NHL pre rok 2012 sa stal osemnásťročný ruský útočník Naiľ Jakupov, ktorý doteraz hrával v juniorskej Ontario Hockey League za tím Sarnia Sting, keď po ňom siahol klub s právom prvého výberu Edmonton Oilers.

Z druhej priečky si vybral Columbus Blue Jackets kanadského obrancu Ryana Murrayho pôsobiaceho vo WHL v tíme Everett Silvertips. Trojkou sa stal americký center s bieloruským pôvodom Alex Galchenyuk pôsobiaci v tíme Sarnia Sting, ktorého získal Montreal Canadiens. Poradie v prvej desiatke prinieslo oproti preddraftovým prognózam niekoľko prekvapení. Kluby si nevybrali Michaila Grigorenka či Filipa Forsberga. Historickým rekordom je až osem obrancov v prvej desiatke draftu. Grigorenka si napokon vybral z 11. miesta Washington a Forsberga z 12. pozície Buffalo.


Slovenské talenty musia čakať do soboty

V prvom kole sa podľa predpokladov neobjavilo meno žiadneho slovenského hokejistu. Mladé slovenské nádeje si tak budú musieť počkať minimálne do soboty. V úvodnom kole výberu si kluby NHL vybrali až 14 Kanaďanov, potom šesť Američanov, troch Rusov, po dvoch Fínov, Švédov aj Čechov a jedného Lotyša. Kým v minulom roku mužstvá profiligy nesiahli v 1. kole po žiadnom z brankárov, tentokrát zazneli mená až dvoch gólmanov - Rusa Andreja Vasilebského a Kanaďana Malcolma Subbana, brata obrancu Montrealu P. K. Subbana. Ďalších šesť kôl draftu je na programe v sobotu. V Pittsburghu v hale Consol Energy Center prebieha jubilejný 50. výber nováčikov, premiérový sa konal v roku 1963 v Montreale.


Ďalší draft bude v Newarku

Vedenie zámorskej hokejovej NHL v piatok zverejnilo dejiská nasledujúcich dvoch draftov nováčikov. O rok si 30 klubov profiligy bude vyberať spomedzi talentovaných hráčov v hale Prudential Center v Newarku, domácom stánku neúspešného finalistu ostatného play-off New Jersey Devils. Nasledujúci draft sa uskutoční 28. a 29. júna 2013. V roku 2014 budú hokejoví mladíci veriť v čo najlepší výber vo Philadelphii, slávnosť sa uskutoční vo Wells Fargo Center.

Poradie na prvých pätnástich miestach v 1. kole draftu nováčikov zámorskej hokejovej NHL:

1. Naiľ Jakupov (Sarnia/OHL) Edmonton Oilers, 2. Ryan Murray (Everett/WHL) Columbus Blue Jackets, 3. Alex Galchenyuk (Sarnia/OHL) Montreal Canadiens, 4. Griffin Reinhart (Edmonton/WHL) New York Islanders, 5. Morgan Rielly (Moose Jaw/WHL) Toronto Maple Leafs, 6. Hampus Lindholm (Rögle/Švéd.) Anaheim Ducks, 7. Mathew Dumba (Red Deer/WHL) Minnesota Wild, 8. Derrick Pouliot (Portland/WHL) Pittsburgh Penguins, 9. Jacob Trouba (USA "18") Winnipeg Jets, 10. Slater Koekkoek (Peterborough/OHL) Tampa Bay Lightning, 11. Filip Forsberg (Leksand/Švéd.) Washington Capitals, 12. Michail Grigorenko (Québec, QMJHL) Buffalo Sabres, 13. Radek Faksa (Kichener/OHL) Dallas Stars, 14. Zemgus Girgensons (Dubuque/USHL), 15. Cody Ceci (Ottawa/OHL) Ottawa Senators.

© WEBNOVINY