Main Content

Jana Čepelová postúpila vo Wimbledone ďalej cez favoritku

piatok, 29. jún 2012 18:00 | Autor: TASR

Slovenská kvalifikantka Jana Čepelová zvíťazila v zápase 2. kola hlavnej súťaže dvojhry žien na treťom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny Wimbledone v Londýne (25. júna - 8. júla, dotácia 16,06 milióna libier, tráva) nad jasne favorizovanou o desať rokov staršou Španielkou Anabel Medinovou-Garriguesovou nasadenou ako dvadsiatou šiestou za 186 minút 6:7 (7), 7:6 (5), 6:3.

Mohla triumfovať 2:0 na sety, ale aj prehrať rovnakým pomerom - vo štvrtok totiž mala manko 6:7 (7), 2:5. Napokon tento duel prerušili po druhom sete pre tmu, dohrali ho v piatok.

Košičanka Čepelová sa v 3. kole v sobotu stretne s nedávnou líderkou renkingu, Bieloruskou Viktoriou Azarenkovou, víťazkou Australian Open 2012.

Čepelová v rozhodujúcej časti súboja s Medinovou-Garriguesovou odvrátila po dva brejkbaly v prvej aj piatej hre, v šiestej nevyužila dve šance na príjme. V ôsmom geme však dosiahla brejk bez straty fiftínu, zavŕšila jasným forhendovým doklepnutím z dobre vypracovanej pozície - 5:3.

Pri podávaní na postup sa vymanila z 15:40. Prvý mečbal premrhala bekhendom do siete v dlhej výmene, ale kvalitným prvým servisom si utvorila ešte jednu šancu a aktívnou hrou donútila súperku k forhendovej chybe.


Čepelová má istotu 220 bodov

V prvom dejstve Čepelová dva razy mala manko brejku, ale aj viedla 5:3 a mala setbal pri vlastnom podaní v deviatej hre.

V neskoršom tajbrejku si utvorila náskok 3:1 (po chvíli bolo 3:3) aj 5:3. Potom vyrovnala z *5:6 aj 6:7*, ale neodolala tretiemu setbalu. Na úvod druhého dejstva nezužitkovala dva brejkbaly, skúsená súperka premenila štvrtú šancu odskočiť na 2:0 a mala aj 5:2 a príjem. Slovenka neprestávala bojovať, zvládla rebrejk na 4:5 a následne v pohode vyrovnala, ba zobrala súperke servis na 6:5.

Ani v tomto prípade však nezvládla podávanie na zisk setu. V tabrejku viedla 4:1 s dvojitým minibrejkom, čoskoro však bolo 4:4. Vtedy Čepelová znova zabrala, posunula sa na 6:4 a na returne zužitkovala druhý setbal.

Fedcupová reprezentantka SR Čepelová už má istotu 38 875 libier a 220 bodov do hodnotenia aj so zarátaním kvalifikácie (čo je viac ako hodnota finále na úrovni WTA International). Medinová-Garriguesová figuruje na 28. priečke vo svetovom rebríčku, nachádzala sa aj na 16. mieste.


Slovenka si zlepšila svoj rekord

Devätnásťročná zverenkyňa Petra Hubera v rámci programu NTC Čepelová debutuje medzi seniorkami v hlavnej singlovej súťaži na úrovni veľkej štvorky. Bez ohľadu na výsledok v 3. kole dosiahne zatiaľ najprenikavejší úspech vo svojej kariére.

Slovenka si zlepšila svoj rekord podľa renkingového postavenia zdolanej súperky: dosiaľ ním bolo prekonanie Češky Lucie Šafářovej, vtedy 30. v hodnotení, 6. februára 2011 v Bratislave v rámci fedcupového duelu za už nezvratného stavu pre hostky.

K 9. júlu by sa víťazka 4 podujatí ITF vo dvojhre Čepelová mala posunúť približne o 60 miest v rebríčku nahor, určite si utvorí nový renkingový rekord, doterajší totiž má na úrovni 177. priečky, teraz je na 178. stupienku. Ako juniorka bola najvyššie na 8. pozícii, v sezóne 2010 triumfovala s krajankou Chantal Škamlovou v debli na melbournských Australian Open. Práve tam si v januári odkrútila premiéru na Majors a neuspela v kvalifikácii rovnako ako potom na Roland Garros (zhodne už v 1. kole, takže teraz má na GS bilanciu 5:2).

Sprievodnou kuriozitou zápasu Čepelovej s univerzálkou Medinovou-Garriguesovou (v minulosti 3. vo štvorhre, víťazka deblu na RG 2008 a 2009) bol fakt, že obe chýbali v kádroch svojich krajín na aprílové stretnutie na antuke v Marbelle o svetovú skupinu Pohára federácie 2013: Slovenka pre problémy s chrbtom a Španielka vzhľadom na údajný nedostatok formy a tímového ducha podľa názoru kapitánky Arantxe Sánchezovej-Vicariovej.

Dvojhra žien - 2. kolo:

Jana Čepelová (SR) - Anabel Medinová-Garriguesová (Šp.-26) 6:7 (7), 7:6 (5), 6:3 za 186 minút (74, 62, 50) - vo štvrtok prerušené po druhom sete pre tmu

© WEBNOVINY