Main Content

Slováci oporami HC Lev Praha. Klub sa bude spoliehať aj na našich fanúšikov.

sobota, 30. jún 2012 16:45 | Autor: Branislav Lipták

Slováci oporami HC Lev Praha. Klub sa bude spoliehať aj na našich fanúšikov.
Slováci oporami HC Lev Praha. Klub sa bude spoliehať aj na našich fanúšikov. | zdroj: Braňo Lipták pre Sport7.sk, foto SITA

Po ročnom viac či menej kontroverznom pôsobení v Poprade sa HC Lev presťahoval do Prahy. O presťahovaní do českej metropoly rozhodla spoločnosť ČKD Group, ktorá je polovičným vlastníkom klubu. Druhú polovicu akcií klubu vlastní švajčiarska spoločnosť A-Energy.

Pražský Lev mal pôvodne hrať v O2 aréne, ale zainteresované strany sa nevedeli dohodnúť na ekonomických podmienkach prenájmu haly a preto HC Lev bude hrať svoje domáce zápasy na štadióne pražskej Sparty.

Slováci budú oporami tímu

Na pražskom klzisku sa v domácom drese bude preháňať aj 6 slovenských hokejistov. „Novovzniknutý“ klub si zo slovenskej liahne zatiaľ vybral 2 obrancov a 4 útočníkov. Klub posilnili dvaja vicemajstri sveta z tohtoročných MS vo Fínsku a Švédsku - Marcel Hossa a Juraj Mikúš. Zaujímavosťou je, že obranné rady vystúži takisto Juraj Mikuš, avšak v priezvisku písaný s krátkym „u“. Druhým obrancom v tíme zo Slovenska bude Michal Sersen, ktorý dokonale pozná športové prostredie svojho nového zamestnávateľa,  keďže minulú sezónu patril medzi opory Sparty Praha. Slovenskú enklávu v HC Lev Praha doplnili útočníci Tomáš Surový a bývalý kapitán HC Lev Poprad Ľuboš Bartečko.

Fanúšikovská základňa

Prvý český účastník megalomanskej KHL sa bude spoliehať hlavne na hráčov z bývalého Československa. V klube je totiž zatiaľ rovnaký počet Slovákov i Čechov a suverénne tvoria väčšiu časť hráčskej družiny. Pri tvorbe hokejového kádra určitú úlohu zohrala aj geografická poloha pražského klubu. Klub si totiž po presťahovaní zo Slovenska musí hľadať nových fanúšikov. A keďže v Prahe ešte pôsobia dva tradičné české kluby – Sparta a Slavia, českých fanúšikov si Lev bude získavať ťažšie.

Avšak v Prahe žije pomerne veľký počet Slovákov a majitelia sú si tohto faktu vedomí a radi by prilákali slovenských fanúšikov na štadión. A čo môže prilákať viac našich fanúšikov do hľadiska ako aktuálni vicemajstri sveta a slovenský „srdciar“ Bartečko?...

Ďalším ťahákom pre slovenského fanúšika budú určite súboje so Slovanom Bratislava, ktorý je v rovnakej divízii a ešte k tomu vytvoril dvojičku práve s HC Lev Praha. To znamená, že tieto mužstvá sa v nadchádzajúcej sezóne stretnú spolu 4-krát.

Cestu na domovský štadión pražského účastníka KHL by si mohli nájsť aj ruskí fanúšikovia, keďže priamo v Prahe žije početná komunita Rusov. Majitelia dúfajú, že na zápasy ruských mančaftov príde veľa ruských priaznivcov aj z neďalekých Karlových Varov, kde žije takisto nezanedbateľná skupina rusky hovoriacej menšiny.

S Karlovými Varmi je účastník ruskej KHL spätý aj na klubovej úrovni. Juniori z HC Energie Karlovy Vary totiž budú účastníkom Mládežníckej hokejovej ligy. MHL je medzinárodná súťaž, v ktorej nastupujú juniorské výbery klubov KHL.

HC Lev Praha zatiaľ podpísal kontrakt s nasledujúcimi hráčmi:

Brankári
Drew MacIntyre
Tomáš Pöpperle

Obrancovia
Jiří Hunkes
Juraj Mikuš
Tomáš Mojžíš
Ondřej Němec
Nathan Oystrick
Mathias Porseland
Michal Sersen

Útočníci
Luboš Bartečko
Michal Birner
Erik Christensen
Marcel Hosssa 
Jakub Klepiš
Juraj Mikúš
Tomáš Surový
Paul Szczechura 
Petr Vrána 
Vitalij Kramnov 
Tomáš Rachůnek 
Michal Řepík 
Jaroslav Svoboda