Main Content

Ryan Smyth sa upísal Edmontonu Oilers

pondelok, 2. júl 2012 10:29 | Autor: Dávid Lech

Ryan Smyth sa upísal Edmontonu Oilers
Ryan Smyth sa upísal Edmontonu Oilers | zdroj: Dávid Lech pre Sport7.sk

Kanadský hokejový útočník Ryan Smyth hrajúci na ľavom krídle podpísal nový kontrakt s klubom, v ktorom odohral už 12 sezón. S „Olejármi“ podpísal dvojročný kontrakt na 4,5 milióna dolárov.

„Kapitán Kanada“ strávil v Edmontone 12 sezón. Po tomto ročníku sa však mal stať nechráneným voľným hráčom. Nemohol sa dohodnúť na kontrakte s Edmontonom a tak sa cesty Smytha a Edmontonu mali opäť rozísť. Nakoniec však Smyth ustúpil a uspokojil sa s ponukou Oilers. Jeho kontrakt mu zaručuje minimálne ďalšie 2 sezóny v NHL. Smyth sa Edmontonu upísal napriek tomu, že jeho plat klesol takmer dvojnásobne. Z platového stropu sa Edmontonu bude odratávať 2 250 000$ ročne.

Ryan Smyth bol draftovaný Edmontonom v prvom kole z celkového šiesteho miesta . V tomto klube takmer s určitosťou aj ukončí kariéru.  Na svoje konto si v NHL pripísal už 1 151 štartov, vsietil 374 gólov a k tomu pridal 432 asistencií. Na účte má tak 806 bodov, ktoré si pripísal v štyroch kluboch NHL – Edmontone Oilers, New Yorku Islanders, Colorado Avalanche a Los Angeles Kings. V play-off nastúpil do 93 zápasov a na svojom konte má 59 kanadských bodov (28+31).

V NHL si nepripísal žiadny veľký významný úspech, no na medzinárodnej scéne zbiera úspechy ako na bežiacom páse. V drese Kanady na MS a ZOH si pripísal už 77 štartov a kanadskej reprezentácii pomohol 37 bodmi (18+19). Vo svojej zbierke má zlato z MS juniorov (1995), taktiež je dvojnásobným majstrom sveta z roku 2003 a 2004, striebro získal na MS 2005. Zlato si odniesol taktiež zo Svetového pohára (2004) a zimných olympijských hier roku 2002. V hľadáčiku má však naďalej Stanley Cup – vďaka nemu by sa stal členom prestížneho Triple Gold Clubu. Edmonton má obrovský potenciál, v kádri má totiž množstvo hráčov, ktorým sa predpovedá obrovská budúcnosť. Ak títo mladíci ostanú pokope a Ryan Smyth sa v kádri Edmontonu udrží, Stanley Cup pre 36-ročného útočníka stále nemusí byť nereálnym cieľom...