Main Content

MS 2010: Smútiaci Mandela sa nezúčastni otváracieho ceremoniálu

piatok, 11. jún 2010 12:44 | Autor: TASR

Bývalý prezident Juhoafrickej republiky Nelson Mandela po správe o smrti svojej pravnučky Zenani, ktorá v piatok ráno tragicky zahynula pri dopravnej nehode, neprijme pozvánku na slávnostné otvorenie majstrovstiev sveta pred piatkovým úvodným zápasom šampionátu medzi domácou reprezentáciou a Mexikom.

"Pán Nelson Mandela sa ráno dozvedel o tragickom úmrtí svojej pravnučky. Bolo by preto nevhodné, keby sa osobne zúčastnil na otváracom ceremoniáli. Verím, že Juhoafričania a ľudia na celom svete prejavia solidaritu s pánom Mandelom a jeho trúchliacou rodinou," uviedla kancelária prvého demokraticky zvoleného prezidenta JAR. Pochybnosti o účasti 91-ročného bojovníka za ľudské práva na pripravovanej ceremónii doteraz súviseli iba s jeho zdravotným stavom. "Neprestávame veriť, že majstrovstvá sveta sú pre Juhoafrickú republiku a celý kontinent neopakovateľnou historickou šancou. Sme presvedčení, že prinesú veľký úspech. Madibov duch dnes bude s vami," znie odkaz z okolia laureáta Nobelovej ceny za mier.

Iba 13-ročná Mandelova pravnučka zahynula pri dopravnej nehode, ku ktorej prišlo po koncerte venovanom futbalovým majstrovstvám sveta. Zenani Mandelová cestovala z otváracieho koncertu, ktorý sa konal na štadióne Orlando, keď sa auto riadené nemenovaným členom rodiny prevrátilo. Hovorkyňa johannesburskej polície Edna Mamonyaneová oznámila, že muža obvinili z jazdy pod vplyvom alkoholu: "Stratil kontrolu nad vozidlom a vrazil do bariéry."

Zenani
bola vnučkou exprezidentovej dcéry Zindzi Mandelovej, 9. júna oslávila trináste narodeniny. Bola najstarším dieťaťom Zoleku Seakamelu a jednej z deviatich Mandelových vnučiek.