Main Content

Hedberg napodobnil Brodeura a upísal sa New Jersey

streda, 4. júl 2012 12:39 | Autor: Dávid Lech

New Jersey Devils nastúpi do novej sezóny s nezmenenou brankárskou dvojicou. Včera sme vás informovali o podpise zmluvy Martina Brodeura, ktorý sa „diablom“ upísal na 2 roky. Deň po angažovaní kanadskej brankárskej legendy sa rozhodol podpísať kontrakt s Devils aj brankár, ktorý Brodeurovi kryl chrbát minulý ročník – Johan Hedberg.

Spoločne s Martinom Brodeurom vytvoril spoľahlivý brankársky tandem, ktorý takto funguje od sezóny 2010/2011. Spolupráca 40-ročného Kanaďana a 39-ročného Švéda bude naďalej pokračovať. Hedberg podpísal dvojročný kontrakt. Počas dvoch rokov zarobí 2,8 milióna amerických dolárov. Vďaka novej zmluvy si tak mierne polepšil – vlani jeho plat zaberal 1,25 milióna USD.

 Švédsky brankár bol draftovaný mužstvom Philadelphia Flyers roku 1994. „Letci“ si ho vybrali z celkového 218. miesta v ôsmom kole výberu. Do NHL však nevstúpil v drese Flyers. V sezóne 2000/2001 odštartoval svoju kariéru v drese odvekého rivala Philadelphie Pittsburghu Penguins. Členom pensylvánskeho klubu bol dva roky, následne sa presunul do Vancouveru Canucks, kde odchytal 21 zápasov. Počas výluky (2004/2005) sa vrátil do rodného klubu Leksands IF. Po výluke sa objavil na jeden rok v Dallase Stars, napriek solídnym výkonom s ním zmluvu nepredĺžili. Najdlhšie pôsobil Johan Hedberg v Atlante Thrashers (terajší Winnipeg Jets). V mužstve strávil 4 sezóny (2006-2010). V lete 2010 sa upísal New Jersey Devils a v tomto klube bude naďalej pokračovať minimálne ďalšie dva ročníky.

Nevýhodou rodáka z Leksandu sú minimálne skúsenosti z play-off. Napriek jeho pokročilému veku sa do brány v play-off postavil len 23 krát. Osemnásť vystúpení v play-off absolvoval vo svojej nováčikovskej sezóne. Od roku 2001 absolvoval len 5 stretnutí v play-off.

Hedberg v zámorí nikdy nezískal žiadne individuálne ocenenie. Rovnako je na tom aj s tímovými úspechmi. Do reprezentačného výberu Švédska nebol nikdy nominovaný. Napriek tomu je to veľmi kvalitná tímová dvojka, ktorá si dokáže zastať svoju úlohu o čom svedčí aj výrok generálneho manažéra New Jersey Lou Lamoriella na Hedbergovu adresu po podpise zmluvy: „Johan chytá veľmi dobre. Je to vynikajúci profesionál a skvelý človek.“