Main Content

MS 2010: Otvorenie bez Mandelu, ale s tisíckami hlučných vuvuzel

piatok, 11. jún 2010 18:28 | Autor: TASR

Prezident Juhoafrickej republiky Jacob Zuma v piatok krátko po 15.00 h SELČ na štadióne Soccer City v Johannesburgu spoločne s generálnym tajomníkom Organizácie spojených národov (OSN) Pan Ki-munom slávnostne otvoril XIX. majstrovstvá sveta vo futbale.

Slávnostný ceremoniál otvoril Zuma slovami: "Vitajte u nás v Afrike! Dámy a páni, dovoľte mi povedať, že mi je cťou otvoriť majstrovstvá sveta 2010. Svet prostredníctvom toho uvidí prekrásnu krajinu, spoločnosť a pokrok. Nás kontinent nie je len o vojnách a konfliktoch. Je to kontinent ľudí, ktorí milujú mier, harmóniu a neústavný rozvoj." Futbalové MS sa konajú po prvý raz v histórii na africkom kontinente.

Otvárací ceremoniál videlo na vlastné oči približne 95 000 divákov na vypredanom štadióne Soccer City. Na hracej ploche sa predstavilo niekoľko stoviek účinkujúcich odetých v zlato-zelených farbách usporiadateľskej krajiny, ktorých fanúšikovia povzbudzovali typickým trúbením na vuvuzelách. Na ceremoniáli sa napokon nezúčastnil prvý prezident Juhoafrickej republiky čiernej pleti Nelson Mandela, ktorý smúti za tragicky zosnulou 13-ročnou pravnučkou. Tá zahynula pri autonehode po štvrtkovom koncertnom "prológu" MS v Johannesburgu. Obraz Mandelu sa objavil aspoň na veľkoplošných obrazovkách na štadióne. Súčasťou otváracieho ceremoniálu bol aj prelet bojových stíhačiek ponad štadión v Johannesburgu. Obrovský aplauz zožal aj gigantický skarabeus, ktorý pred sebou kotúľal futbalovú loptu, následne sa na ihrisku v rámci približne 40-minútového programu predstavil aj laureát Nobelovej ceny za mier Desmond Tutu. Svoje umenie predviedol aj držiteľ ceny grammy, spevák R-Kelly, ktorý sa prezentoval piesňou "Sign of Victory" (Znak víťazstva, pozn.).

V otváracom dueli svetového šampionátu so začiatkom 16.00 h proti sebe nastúpili domáca reprezentácia s Mexikom (1:1). Počas zápasu sa na štadióne nachádzalo asi 34 000 policajtov a 10 000 dobrovoľníkov. "Nikdy som si nemyslela, že tento deň príde. Stretnutie sa začalo, nikto nás nemôže zastaviť. Bafana Bafana musí zvíťaziť," povedala Martha Shangeová, jedna z prvých osôb z radu fanúšikov, ktoré vstúpili na štadión pred otváracím duelom XIX. majstrovstiev sveta medzi domácou JAR a Mexikom.