Main Content

KOMENTÁR: Peniaze, futbal a Premier League

nedeľa, 8. júl 2012 12:12 | Autor: Tomáš Majerník

KOMENTÁR: Peniaze, futbal a Premier League
KOMENTÁR: Peniaze, futbal a Premier League | zdroj: Tomáš Majerník pre Sport7.sk

Peniaze a ľudia, ktorí ich môžu rozhadzovať na všetky strany hýbu svetom. Bohužial pre nás fanúšikov, aj svetom futbalu.

Začnime pekne poporiadku, teda pri Robinovi van Persiem. Ten sa v minulej sezóne dostal do vynikajúcej formy, a najmä vďaka nemu finišoval Arsenal po zbabranom úvode ročníka na celkovom 3. mieste Premiership. Za všetko stačí spomenúť Van Persieho neuveriteľných 30 gólov v celkovo 38 zápasoch, vrátane ocenenia Hráč roka podľa FWA (Football Writers’ Association). V závere sezóny sa preto začalo stále viac a viac špekulovať o jeho budúcnosti na Emirates. Všetko to vyvrcholilo v strede tohto týždňa, kedy sa sám hráč vyjadril, že s Arsenalom novú zmluvu nepodpíše (terajšia mu končí v závere budúcej sezóny). Ba čo viac, Robin počíta s prestupom z Arsenalu už toto leto. Ako sa vyjadril po rozhovore s vedením klubu “na tomto stretnutí mi bolo zvona jasné, že nesúhlasím s cestou, po ktorej by mal tím kráčať“. Jednoducho povedané, hráč chce vyhrávať trofeje, o ktoré je na Emirates núdza už dlhých 7 rokov. Najpravdepodobnejšou vyzerá byť možnosť, že Robin prestúpi k úradujúcemu majstrovi z Manchestru City. Ten sa netají záujmom o hráča a ponúka mu rozprávkový plat, o ktorom by Robin mohol v Londýne pravdepodobne len snívať. Van Persie sa tak pripojí k palete bývalých hráčov Arsenalu, ktorý odišli za “lepším” – Cesc Fabregas, Gael Clichy, Emanuel Adebayor, Kolo Toure či Samir Nasri. Paradoxné je, že v prípade posledne štyroch menovaných ide o ten istý klub, Manchester City. S hlavou v smútku tak pravdepodobne znova ostane Arséne Wenger, ktorý na svojho hráča nedal dopustiť, ani keď ho sprevádzali početné zranenia. No a fanúšikovia Gunners môžu len dúfať, že Lukas Podolski a Olivier Giroud dokážu spolu nastrieľať minimálne toľko gólov, koľko ich vo svojej poslednej sezóne na Emirates zaznamenal Van Persie.

Viac než vôľa van Persieho nepodpísať novú zmluvu s Arsenalom prekvapilo odvolanie kouča Harryho Redknappa z postu trénera v Tottenhame. Úspešný kouč, ktorý vytiahol Kohútov zo dna tabuľky Premier League až do Ligy majstrov, si po rozhodnutí vedenia musel zo dňa na deň baliť kufre. Spomínam si na rozhovor v deň odvolania, kedy ho pri dverách jeho auta spovedal reportér BBC. Harry vyzeral byť sklamaný a prekvapený zároveň. Ako profesionál však, samozrejme, rozhodnutie klubu nekomentoval. Tottenham dosiahol v minulej sezóne to, čo si v jej úvode stanovil za svoj hlavný cieľ - umiestnenie v TOP 4. No a to, že Chelsea Kohútom na poslednú chvíľu uchmatla lístok do Ligy majstrov určite nie je dôvod na výmenu trénera. Vedenie klubu po skúsenom Redknappovi stavilo na mladého a ambiciozného André Villasa-Boasa. Ten nie je v Londýne nováčikom, za sebou má už krátke a nie veľmi úspešné pôsobenie v Chelsea Londýn. Po príchode na Stamford Bridge začiatkom minulej sezóny mu majiteľ Chelsea Roman Abramovič sľúbil 3 roky a finančné prostriedky na prebudovanie tímu. Celé to však dopadlo katastrofou – teda aspoň pre Boasa. To isté mu bolo tentoraz sľúbené v Tottenhame – 3 roky, vrátane 100 miliónov libier na nové posily. No ak sa na to celé pozrieme bližšie, do tejto sumy je zarátaný aj predaj Luku Modriča a Germaina Defoa. A na to, aby Boas nahradil prvého menovaného rovnako kvalitným stredopoliarom bude potrebovať poriadny balík peňazí! Človeku sa preto núka otázka, či z 3 rokov nakoniec nebude opäť len 9 mesiacov…

Za očividný príklad toho, že futbal je predovšetkým biznis môžeme považovať prestup Asamoaha Gyana zo Sunderlandu do tímu Al Ali. Gyan prišiel do Sunderlandu na začiatku sezóny 2010/2011 z francúzskeho Rennes, aby v útoku dopĺňal Darrena Benta (paradoxne ani ten už nie je súčasťou tímu Black Cats, keď za 24 miliónov libier prestúpil do Aston Villy, ktorá hráčovi samotnému ponúkla finančne výhodnejší kontrakt). Gyan sa po relatívne úspešnej prvej sezóne na Stadium of Light rozhodol, že preňho bude najlepšie zmeniť pôsobisko, a preto zamieri do Al Ain v Spojených arabských emirátoch. Vedenie tímu a vtedajšieho manažéra Steva Bruca postavil pred hotovú vec, a klub sa tak zo dňa na deň ocitol v boji o záchranu v Premier League bez dvoch kľúčových útočníkov – Benta a Gyana. Gyan po hosťovaní v Al Ain podpísal s klubom novú 5-ročnú zmluvu (Asamoah má stále len 26 rokov) na viac ako 36 miliónov libier – teda 4-násobok toho, čo Gyan zarábal v Sunderlande! Preto nie je potrebné vysvetľovať, že hráč pravdepodobne neprestúpil za vidinou lepšieho futbalu či atraktívnejšej ligy.

Prestupy hráčov a zmeny trénerov nie sú ničím nezvyčajným. Nezvyčajné však môžu byť okolnosti, za ktorých k nim dochádza. Či už ohlásený odchod Robina van Persieho, ktorý zároveň skritizoval vedenie klubu a dal zbohom aj koučovi Wengerovi, ktorý za ním stál v období, kde Robin čelil kritike. Alebo odvolanie trénera Redknappa, ktorý Tottenham dostal z dna Premier League až do Ligy majstrov, a ktorého zotrvanie na lavičke bolo pre viacerých hráčov podmienkou ich zotrvania v klube (Modrič). Alebo nakoniec samotné hosťovanie a prestup Gyana, ktorý sa zo dňa na deň rozhodol, že v tíme Al Ain ho pravdepodobne čaká lepšia futbalová budúcnosť. Peniaze a ľudia, ktorí ich môžu rozhadzovať na všetky strany hýbu svetom. Bohužial pre nás fanúšikov, aj svetom futbalu.