Main Content

MS 2010 VIDEO: Brankár Anglicka Green prvým smoliarom MS - dopln.

nedeľa, 13. jún 2010 09:35 | Autor: TASR

MS 2010 VIDEO: Brankár Anglicka Green prvým smoliarom MS - dopln.
MS 2010 VIDEO: Brankár Anglicka Green prvým smoliarom MS - dopln. | zdroj: SITA

Biely dom síce nezverejnil konkrétny obsah symbolickej stávky medzi americkým prezidentom a britským premiérom v súvislosti so sobotňajším zápasom reprezentácií ich krajín v C-skupine na futbalových MS v JAR, ale vzhľadom na remízu 1:1 (1:1), ktorá sa na štadióne Royal Bafokeng v Rustenburgu zrodila, je zjavné, že zámorská hlava štátu Barack Obama nebude "ostrovanovi" Davidovi Cameronovi platiť pivo.

Paradoxom je skutočnosť, že Američanov podržal brankár Tim Howard ako budúca konkurenčná výzva pre Jána Muchu ml. v anglickom klube FC Everton, zatiaľ čo kolíska tohto športu vpísala ďalšiu kapitolu do svojho obšírneho zoznamu neúspechov vinou kiksov gólmanov. Tentoraz sa kritike i posmechu vystavil 29-ročný Robert Green z West Hamu United, ktorý zazmätkoval pri ďalekonosnom pokuse Clinta Dempseyho v 40. min za stavu 1:0 pre favorita, keď už v 4. min otvoril skóre kapitán namiesto zraneného Ria Ferdinanda Steven Gerrard. Green, ktorý sa v októbri v kvalifikácii proti Ukrajincom stal prvým vylúčeným gólmanom anglického národného mužstva v histórii, nastúpil v najcennejšom drese 11. raz a zrejme si často vypočuje či prečíta, že šancu mal napriek problémom s kolenom dostať oveľa skúsenejší 39-ročný veterán David James z FC Portsmouth.

VIDEO: Chyba brankára Greena v zápase proti USA

Howard prejavil súcit aj keď si v skryte duše si mohol mädliť ruky vyštípané mnohými tvrdými strelami hráčov "Albiónu" márne bažiacich po druhom presnom zásahu: "Kolegu je mi príšerne ľúto, hoci bol mojím súperom a tou chybou nám pomohol. Zároveň však predviedol niekoľko naozaj dobrých zákrokov. Vopred sme poukazovali na to, že lopta, s ktorou sa na šampionáte hrá, stvára nepredvídateľné kúsky. Niekedy sa takéto veci pritrafia aj na vrcholnej úrovni."

Taliansky tréner Angličanov Fabio Capello stoicky a voči vinníkovi lojálne skonštatoval: "Urobil chybu, ale v druhom polčase vytiahol jeden skvelý zákrok. Zaňho ma to vzhľadom na okolnosti potešilo. Vypracovali sme si veľa príležitostí a bolo tam z našej strany množstvo pozitív, ale výsledok k nim nepatrí." Gerrard o čosi ťažšie tajil roztrpčenie najmä zo situácie, ktorá k nemu v konečnom dôsledku viedla: "Veľká škoda, že sme inkasovali taký lacný vyrovnávací gól a už sme sami nedokázali pridať ešte jeden - ten vytúžený víťazný. Inkasovaný gól nás doslova šokoval a chvíľu nám trvalo, kým sme sa otriasli. Bol to veľmi náročný duel. Najdôležitejšie však je, že sme v ňom neprehrali." V nedeľu sa môžu vyšvihnúť na čelo tabuľky tejto skupiny Alžírsko či Slovinsko - od 13.30 h si zmerajú sily v Polokwane. Favoritmi na postup sú pritom práve Angličania a Američania, ôsmy a štrnásty tímu v rebríčku Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

Tréner Američanov Bob Bradley sa nechal počuť: "Vstupné zápasy sú vždy špecifické. Nám väčšinou trochu trvá, kým si zvykneme na takéto turnaje. Proti Angličanom to bolo o to zvláštnejšie, že sme priskoro inkasovali. Našťastie, podarilo sa nám už pred prestávkou odpovedať. Po tom, ako sme vyrovnali, sme si dokázali vytvoriť aj ďalšie príležitosti. Vychádzali nám kombinácie, čo tiež prispelo k našej väčšej sebadôvere."

Šampión z roku 1966 Anglicko - odvtedy večný čakateľ na prenikavejší úspech - ešte na svetovom šampionáte USA nezdolalo, hoci už malo dve možnosti: v jedinom predchádzajúcom súboji na takejto úrovni zvíťazil zámorský tím v brazílskom Belo Horizonte v roku 1950 prekvapujúco 1:0. Húževnatí Američania po sľubných výkonoch na "generálkovom" Pohári konfederácií 2009 definitívne potvrdili, že môžu byť "čiernym koňom" MS 2010. V celkovo jubilejnom 10. vzájomnom stretnutí oboch tímov sa prvý raz zrodila remíza (popri siedmich anglických víťazstvách). Taliansky tréner Fabio Capello dosiahol v 25. dueli na lavičke anglického A-tímu tretí nerozhodný výsledok, v bilancii má aj 18 víťazstiev a 4 prehry.

Green: "Teraz sa na mňa hnevá 50 miliónov Angličanov"

Anglický reprezentačný brankár Robert Green je v súčasnosti v nemilosti fanúšikov v kolíske futbalu. Jeho veľká chyba stála Angličanov víťazstvo v úvodnom zápase svetového šampionátu s USA, keď mu z rúk vypadla ľahká strela Clinta Dempseyho. "Bola to lopta, ktorú som mal chytiť. Je to neuspokojivé, ale nesmie to na mňa mať ďalší vplyv. Od nedele budem opäť trénovať, ďalej tvrdo pracovať a pripravovať sa na ďalší duel," povedal po stretnutí pre BBC Green.

Brankár West Hamu teraz verí, že chyba jeho výkony v ďalších zápasoch neovplyvní. Či však dostane šancu aj v piatok proti Alžírsku je otázne. "Som si istý, že teraz sa na mňa hnevá 50 miliónov obyvateľov našej krajiny. Ale ja sa vrátim, budem tvrdo pracovať a nebude to na mňa mať žiaden vplyv. Stále mám chuť reprezentovať," uviedol Green.

Anglické médiá kritizujú Greena

Britské médiá sa nekompromisne pustili do reprezentačného futbalového brankára Anglicka Roberta Greena po tom, ako zverenci trénera Fabia Capella v sobotu po jeho chybe len remizovali v otváracom zápase C-skupiny MS v JAR na štadióne v Rustenburgu s USA 1:1. V novinách News od the World a Sunday Mirror sa objavil titulok "Tupcova ruka". Tento názov má pripomínať označenie rozhodujúceho gólu Diega Maradonu rukou vo štvrťfinálovom zápase proti Anglicku na svetovom šampionáte v roku 1986, ktorý vtedy dostal prezývku "Božská ruka."

Anglické noviny napísali, že to bola "katastrofa, na ktorú sa Američania nemôžu sťažovať. Úbohá remíza proti USA zrejme nezastaví vysoké ambície Angličanov. Ak sa však Capellova družina nezlepší, tak sa možno nedostane do vyraďovacej časti turnaja."

Po vedúcom góle kapitána "Albiónu" Stevena Gerrarda zo 4. min Green neudržal v 40. min relatívne ľahkú strelu Američana Clinta Dempseyho, ktorá mu vypadla z rúk a lopta sa odkotúľala do siete. "Stalo sa, čo sa stalo. Všetko je o sústredenosti, ale taký je život brankára. Bol som už v podobnej situácii aj predtým, no najdôležitejšie je zdvihnúť hlavu hore, nenechať sa zatlačiť médiami a ostrou kritikou," povedal gólman West Hamu United. Tréner Angličanov Fabio Capello sa zatiaľ nerozhodol, či nominuje Greena aj na druhý zápas v piatok proti Alžírsku v Kapskom Meste. "Urobil chybu, ale v druhom polčase mal niekoľko výborných zákrokov. Máme čas na rozhodnutie, budeme s ním hovoriť a potom sa rozhodneme," uviedol Capello.