Main Content

Mancini chce napodobniť Fergusona. Sníva o dynastií Manchestru City.

štvrtok, 12. júl 2012 11:49 | Autor: Anton Martinka

Mancini chce napodobniť Fergusona. Sníva o dynastií Manchestru City.
Mancini chce napodobniť Fergusona. Sníva o dynastií Manchestru City. | zdroj: Anton Martinka pre Sport7.sk

Taliansky tréner si svoju pozíciu na lavičke Cititens upevnil výhrou titulu v Premier Leauge. Jeho plány s týmto mužstvom však siahajú ďaleko vyššie.

Majitelia Manchestru City po podpise novej zmluvy urobili z Manciniho najlepšie plateného trénera v Anglicku. Charizmatický kouč si v najbližších piatich sezónach privyrobí ročne 7,5 milióna eur. Novým kontraktom šejkovia z Abu Dhabi potvrdili, že práve Mancini má urobiť z City najlepší klub na svete. Otvorene sa hovorí o dynastií ...

Budúcnosť Manciniho bola neistá ešte v apríli, keď City predbehol v tabuľke jeho mestský rival Manchester United. Bývalému trénerovi Interu Miláno sa však podarilo zvrátiť priebeh súťaže a napokon vyhrať ligu vďaka lepšiemu skóre. Získali tak prvý titul pre bledomodrú časť Manchestru od roku 1968.

Tento triumf bol ale len začiatkom toho, čo chcem na Etihad Stadium vytvoriť, tvrdí Mancini.

Majiteľ Citizens, šejk Mansour, už minul na posily vyše jednej miliardy eur a pochopiteľne tak čaká viac než jeden titul v Premier Leauge. Skutočnosť, že petrodolármi dopovanému City trvalo až štyri roky získať trofej Premiership potvrdzuje nepísané pravidlo, že úspech si v modernom futbale vyžaduje čas a nedá sa len kúpiť. Majitelia bledomodrých však trvajú na tom, že chcú impérium a túžia získavať trofeje podobným štýlom ako to doteraz robil ich mestský kolega a najväčší rival Manchester United.

Roberto Mancini potvrdil, že je výnimočný tréner, keď dokázal zvládnuť výbušných a ťažko zvládnuteľných hráčov akými sú Carlos Tevéz a Mario Balotelli. Talian vytvoril v City tímového ducha, ktorý ťahá za jeden koniec povrazu.

Ďalším cieľom pre ambiciózny projekt City je Liga Majstrov, kde v uplynulej sezóne vypadli nečakane už v základnej skupine na úkor Neapolu. Ako víťaz pre mnohých najlepšej ligy na svete by radi získali “ušatú“ trofej do dvoch rokov.

V novej sezóne Premier Leauge to budú mať taktiež náramne ťažké, keďže budú musieť odraziť nápor svojho “kolegu“ Manchestru United.  Očakáva sa, že veľmi silná bude aj prebudovaná Chelsea a podceniť nesmieme ani Arsenal, či Tottenham.

Nie všetky plány Mancinimu pred sezónou vychádzajú. Jeho hlavným prestupovým cieľom je skoré získanie kapitána Arsenalu Robina Van Persieho. Do plánov mu však nehrá dlh City, ktorý stúpol už na 198 miliónov eur. Preto musia šetriť, alebo predať jednu zo svojich hviezd.

Teraz to vyzerá tak, že ak  Van Persie prestúpi na Etihad Stadium klub sa bude musieť rozlúčiť s Edinom Džekom a Emanuelom Adebayorom.

O aktuálnom vývoji na prestupovom trhu vás priebežne informujeme v sekcií Prestupy a špekulácie.