Main Content

MS 2010: V C-skupine víťazstvo Slovinska nad Alžírskom 1:0 + VIDEO

nedeľa, 13. jún 2010 18:21 | Autor: TASR

Futbalisti Slovinska zvíťazili v nedeľňajšom zápase základnej C-skupiny na majstrovstvách sveta nad Alžírskom 1:0 (0:0).

 Pri svojej druhej účasti na záverečných turnajoch MS dosiahli v celkovo štvrtom dueli vôbec prvý triumf v histórii. Jediný gól stretnutia na Štadióne Petra Mokabu v juhoafrickom Polokwane strelil v 79. min kapitán Robert Koren, jeho nie príliš prudký pokus spoza šestnástky nedokázal alžírsky brankár Chaouchi zlikvidovať. Slovinci využili hru v početnej výhode, pretože v 73. min musel po dvoch žltých kartách opustiť trávnik striedajúci Abdelkader Ghezzal. Kvalifikačný súper Slovenska sa dostal na čelo C-skupiny s tromi bodmi, v druhom dueli tejto skupiny sa totiž v sobotu večer v dueli Anglicko - USA zrodila remíza 1:1.


Alžírsko - Slovinsko 0:1 (0:0)

Gól
: 79. Koren, ŽK: 59. Ghezzal, 90. Yebda - 35. Radosavljevič, 90.+ Komac, ČK: 73. Ghezzal (Alž.) po druhej žltej karte za úmyselnú hru rukou, rozhodovali: Batres González (Guat.) - Leal (Kost.), Pastrana (Hond.), 30 325 divákov

Zostavy:

Alžírsko: Chaouchi - Yahia, Bougherra, Halliche, Belhadj - Kadir (83. Guedioura), Lacen, Ziani, Yebda - Djebbour (58. Ghezzal), Matmour (82. Saifi)
Slovinsko: S. Handanovič - Brečko, Šuler, Boštjan Cesar, Jokič - Kirm, Radosavljevič (87. Komac), Koren, Birsa (84. Pečnik) - Novakovič, Dedič (53. Ljubijankič)

V súboji dvoch krajín, ktoré sa dostali na svetový šampionát na poslednú chvíľu v baráži, patril úvod Alžírčanom, napokon sa však z tesného víťazstva 1:0 tešili Slovinci. Strelu Belhadja z priameho kopu vytlačil Samir Handanovič nad brvno. Najväčšiu príležitosť prvého dejstva spálil alžírsky stopér Halliche, ktorý po rohu Zianiho hlavičkoval v 36. min tesne vedľa ľavej žrde. Slovinci sa snažili hľadať vpredu nebezpečné duo Novakovič - Dedič, no bez úspechu. Strieľaný center Birsu vyrazil Chaouchi, spomenuté duo hralo hlavnú úlohu aj tesne pred polčasovou prestávkou a opäť z toho vyšiel lepšie brankár Alžírska.

Na vyrovnaný duel, ktorému by skôr pristala remíza, malo po zmene strán vplyv zbytočné vylúčenie Abdelkadera Ghezzala v 73. min. Striedajúci útočník talianskej Sieny najskôr dvakrát hlavičkoval nad, ale následne po druhej žltej karte za spracovanie lopty rukou musel opustiť trávnik. To využil na rozhodujúci moment zápasu kapitán slovinského tímu Robert Koren, ktorého nie príliš prudkú strelu v 79. min nedokázal zastaviť brankár Chaouchi.

Krátky video zostrih

Hlasy:

Matjaž Kek (tréner Slovinska):
"Hrali sme veľmi dobre ako tím, hoci spočiatku trochu v kŕči. Ale čakali sme na svoju príležitosť. Nie sme ako Brazília, preto nemienim hodnotiť náš umelecký dojem. Dôležité je, že sme zvíťazili. Bolo to mentálne víťazstvo. Veľmi sme túžili v úvodnom dueli uspieť, je to pre naše sebavedomie veľmi dôležité. Ja osobne som proti tomu, aby sa hralo na takomto povrchu, lebo na zoznámenie sa s ním sme mali iba 60 minút na včerajšom tréningu. Toto nie je výhovorka, lebo rovnako na tom boli aj Alžírčania. Množstvo umelej trávy však spôsobilo, že sa muselo hrať inak."

Robert Koren (stredopoliar Slovinska): "Som veľmi rád, že sme začali výhrou. Lepšie to ani nemohlo dopadnúť. Tento nezvyčajný povrch, mix riadnej a umelej trávy, je veľmi rýchly a z toho vyplývali aj niektoré chyby v hre oboch mužstiev."

Rabah Saadane (tréner Alžírska): "Všetci videli, čo sa stalo s loptou a čo sa stalo včera anglickému brankárovi. Musíte veľmi pozorne sledovať let lopty a správne ho vyhodnotiť. Brankár Chaouchi sa za svoju chybu pri góle ospravedlnil celému tímu. Vo futbale sa chyby stávajú a ja preto nechcem nikoho viniť z prehry. A či urobím na brankárskom poste zmenu? Nie, veď Chaouchi je naším najlepším hráčom na tomto poste. Teraz však už musíme myslieť na oveľa ťažší zápas s Anglickom, ktoré je najlepším mužstvom v našej skupine. Ocitli sme sa v zložitej situácii, ktorej sme sa však mohli vyhnúť, ale túto možnosť sme nevyužili."

Matjaž Kek (tréner Slovinska): "Hrali sme veľmi dobre ako tím, hoci spočiatku trochu v kŕči. Ale čakali sme na svoju príležitosť. Nie sme ako Brazília, preto nemienim hodnotiť náš umelecký dojem. Dôležité je, že sme zvíťazili. Bolo to mentálne víťazstvo. Veľmi sme túžili v úvodnom dueli uspieť, je to pre naše sebavedomie veľmi dôležité."

Valter Birsa (stredopoliar Slovinska): "Myslím si, že sme boli predsa len o niečo lepší ako Alžírčania."

Robert Koren (stredopoliar Slovinska): "Som veľmi rád, že sme začali výhrou. Lepšie to ani nemohlo dopadnúť."