Main Content

Francúz Fédrigo vyhral 15. etapu, Sagan finišoval deviaty

pondelok, 16. júl 2012 18:00 | Autor: TASR

Francúz Pierrick Fédrigo sa stal víťazom 15. etapy cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla zo Samatanu do Pau a merala 158,5 km.

Jazdec tímu FDJ-BigMat sa presadil v záverečnom súboji s Christianom Vande Veldem z USA a tešil sa zo štvrtého etapového triumfu na Tour v kariére.

Pelotón prišiel do cieľa s veľkou stratou, pred dňom voľna si žltý dres lídra udržal Bradley Wiggins. Slovák Peter Sagan je aj naďalej najlepší v bodovacej súťaži.

Mierne zvlnená etapa bola hlavne tranzitnou. Od úvodu striedal jeden útok druhý, ale pelotón nikoho dlho nepúšťal príliš dopredu a postupne likvidoval jeden atak za druhým.

Na 62. km však unikla pätica Christian Vande Velde, Thomas Voeckler, Pierrick Fédrigo, Samuel Dumoulin a Dries Devenyns, ktorá postupne zvyšovala na hlavné pole svoj náskok. Po chvíli pribudol do vedúcej skupiny aj Nicki Sörensen.

Na rýchlostnej prémii v Maugbouguete na 101,5 km už bol náskok šestice vyše päťminútový a neustále rástol.

Peter Sagan si pripísal na prémii za 7. miesto ako najlepší z pelotónu 9 bodov do bodovacej súťaže a jeho náskok na čele bojov o zelený dres už narástol na vyše 100 bodov.

Pelotón jazdil pokojne, šestica v popredí vzorne spolupracovala a jej náskok narástol na vyše 11 minút. V závere už išiel každý zo šestice na seba, 7 km pred cieľom nastúpil Fédrigo, ktorého sa chytil Vande Velde. Finiš vedúcej dvojice patril Fédrigovi.

© WEBNOVINY