Main Content

Roman Abramovič - Pán Chelsea z Čukotky

utorok, 17. júl 2012 11:08 | Autor: Jakub Vaverka

Roman Abramovič - Pán Chelsea z Čukotky
Roman Abramovič - Pán Chelsea z Čukotky | zdroj: Jakub Vaverka pre Sport7.sk, foto SITA

Aktuálneho víťaza Ligy Majstrov londýnsku Chelsea vníma väčšina neprajníkov ako umelý tím, bez histórie, ktorý žije len vďaka peniazom miliardára Romana Abramoviča. S týmto tvrdením však nesúhlasia verní fanúšikovia The Blues, ktorí môžu tomuto ruskému investorovi ďakovať, že vôbec nejaká Chelsea existuje.

Pred niekoľkými rokmi  hrozil tomuto tímu zánik a o žiadnom triumfe The Blues v Champions League sme sa nemuseli baviť . Prečítajte si článok o mužovi, ktorý je milovaný aj zatracovaný - Roman Abramovič.

Chelsea patrí v súčasnosti k najlepším a najúspešnejším mužstvám sveta, ale nie vždy tomu bolo tak, veď veľký rez v novodobej histórii The Blues prišiel len nedávno. Presnejšie to bolo v roku 2003, keď bol klub zo Stamford Bridge zadĺžený až po uši a hrozil mu bankrot. V tom prišiel ako blesk z modrého neba ruský miliardár Roman Abramovič a dostal Chelsea z najhoršieho. Jeho financie boli takmer neobmedzené a prišli aj veľké nákupy. Do Londýna zavítal tréner José Mourinho alebo hráči ako Drogba, Robben či  Kežman. V roku 2005 prišiel prvý veľký sklad ovocia, keď sa Chelsea podarilo získať titul v Premier League.



Malý Roman sa narodil v roku 1966 v ruskom meste Saratov. Jeho detstvo nebolo vôbec jednoduché, práve naopak. Keď mal iba jeden ro jeho matka zomrela na otravu krvi a o niečo neskôr nešťastne zahynul na stavenisku aj jeho otec. Z malého chlapca sa tak stala sirota, ktorej sa ujal strýko žijúci v Moskve. Ten sa oňho staral, až kým budúci miliardár nedospel.

Podnikať začal Abramovič už v roku 1987, no do ropného priemyslu výraznejšie nazrel až v deväťdesiatich rokoch, keď sa zoznámil s Borisom Berezovským. Ten ho následne predstavil vtedajšiemu prezidentovi Borisovi Jeľcinovi. V období rokov 1992 až 1995 založil Abramovič päť spoločností, ktoré sa špecializovali hlavne na predaj ropy. V roku 1992 bol zatknutý a aj vypočúvaný za údajnú spreneveru vládneho majetku, no s vyšetrovateľmi spolupracoval a odmenou mu bola očista jeho mena. V roku 1995 potom Roman kontroverzne odkúpil spolu s Berezovským spoločnosť Sibneft.

Na prelome tisícročí sa stal guvernérom Čukotky a neoficiálne informácie hovoria o aj tom, že do zlepšenia životnej úrovne v tejto oblasti investoval 1,3 miliardy. V júli roku 2008 však na túto pozíciu rezignoval.



Pre fanúšikov Chelsea je v Abramovičovej kariére najdôležitejší  už vyššie spomínaný rok 2003, keď Roman kúpil od Kena Batesa za 140 miliónov libier londýnsky klub a prebral na seba všetky jeho záväzky. Odhaduje sa , že v období piatich rokov investoval ruský magnát do chodu mužstva zo Stamford Bridge okolo 600 000 000 libier. Po kúpe Blues sa v médiách objavili špekulácie, podľa ktorých chcel Abramovič na Chelsea zarobiť, alebo z nej urobiť svoju novú hračku. Dnes to vyzerá tak, že tím z Fulham Road je hlavne jeho zábavou.

Roman je veľmi ctižiadostivý a chce získavať trofej za trofejou. Jeho smäd aspoň nateraz uhasilo víťazstvo v Lige Majstrov, na ktoré tak dlho čakal. V nasledujúcom ročníku nechce ustúpiť zo stanovených pozícii a preto prišli do klubu noví hráči ako Marin či Hazard, ktorí majú dopomôcť k obhajobe FA Cupu a trofeje z Ligy Majstrov, pričom „plodnejší“ by The Blues chceli byť aj v Premier League, kde v sezóne 2011/2012 skončili až na šiestom mieste. To rozhodne ctižiadostivého miliardára z Ruska netešilo ...