Main Content

Analýzy zápasov Slovenska na MS (1.): Slovensko - Nový Zéland

pondelok, 14. jún 2010 22:25 | Autor: Tipovanie Sport7

Analýzy zápasov Slovenska na MS (1.): Slovensko - Nový Zéland
Analýzy zápasov Slovenska na MS (1.): Slovensko - Nový Zéland | zdroj: SITA

Je to tu! V utorok krátko popoludní po prvýkrát v histórií samostatného Slovenska nastúpi náš národný výber na zápas futbalových majstrovstiev sveta. Žreb, ktorý sa uskutočnil ešte minulý rok v Kapskom meste bol k našim zhovievavý. Na úvodný zápas nám prisúdil poraziteľného súpera, ktorý sa nachádza v rebríčku FIFA na podstatne horšom mieste ako naša reprezentácia. Duel začína v trochu netypickom čase - výkop bude už o 13-tej hodine a 30 minúte.

Slováci, rovnako ako ich súper z Nového Zélandu sú všeobecne považovaní za jasných outsiderov skupiny F. Inakší pohľad na ich postupové šance majú snáď len práve tieto dve krajiny plus reprezentácie, ktoré si s nimi zmerali sily v kvalifikačných skupinách. Nesmieme si klamať, Taliansko a Paraguaj sú zatiaľ jasnými favoritmi na postup a tak ak chcú naši pomýšľať na prekvapenie na úkor jedného z nich musia s Novým Zélandom bezpodmienečne vyhrať.

Slovensko sa momentálne nachádza na 34. priečke v oficiálnom rebríčku FIFA. Náš dnešný super je na 78. mieste. Rebríček však zápas nikdy nerozhodol a Nový Zéland už naznačil, že jeho aktuálna forma vôbec nekorenšponduje s ich súčasným postavením z pohľadu FIFA.

Hráči Nového Zélandu sa dostali na MS po tom ako v baráži vyradili Bahrain, čo bolo pomerne veľkým prekvapením. Kto sledoval oba barážové zápasy, alebo o nich aspoň počul určite vie, že Bahrain spálil množstvo šancí, vrátane zahodenej penalty v odvetnom zápase.
 
Slováci ako účastnik európskej kvalifikácie mali oveľa zložitejšiu cestu na MS ako účastník kvalifikácie v Oceánií. V kvalifikačnej skupine sme dvakrát zdolali favorizované Poľsko, dvakrát triumfovali nad Severným Írskom a z dvoch meraní s Českou republikou vyťažili 4 body. Nestačili sme len na Slovincov, ktorí postúpili rovnako ako Slovensko na MS. V ich úvodnom zápase na MS zdolali Alžírsko 1-0.

Novozélanďania od svojho postupu na MS nemajú nijak oslnivú formu. Ich posledné víťazstvo nad Srbskom 1:0 však naznačuje, že aj oni môžu a vedia prekvapiť silnejšieho súpera. Okrem toho prehrali v príprave so Slovinskom a s Chile.

Slovensko v príprave najprv zdolalo v tréningovom zápase rakuský výber St. Veit 5:0, následne remizovalo s Kamerunom 1:1 a napokon vyhralo nad Kostarikou 3:0.

Tréner Nového Zélandu Ricki Herbert už môže počítať so službami kapitána a piliéra defenzívy Ryana Nelsena z Blackburnu, ktorý pre zranenie vynechal posledný prípravný zápas s Chile (prehra 1-3).

Útočník Plymouthu Rory Fallon a strelec z Middlesbrough Chris Killen sa predstavia ako útočná dvojica. Podporovaní budú Tommym Smithom z Ipswichu zo zálohy. Stredopoliar Tim Brown pravdepodobne v dôsledku zranenia nenastúpi a na jeho miesto sa postaví Ivan Vicelich.

Náš obranca Martin Škrteľ podľa posledných informácii bude pripravený zasiahnuť do zápasu. Hráč Liverpoolu nedohral posledný prípravný zápas s Costa Ricou pre zranenie členka. Miňo Stoch taktiež zápasil so zranením, no rovnako ako Martin Škrteľ by mal byť fit. Potvrdilo to aj nedávne vyšetrenie, ktoré vyvrátilo akékoľvek vážnejšie poškodenie väziva.

Faktorom X by mal byť Marek Hamšík, ktorý by dobrým výkonom mohol ešte viac zdvihnúť svoju už tak dosť vysokú cenu, ktorú za neho môže Neapol v lete zinkasovať.

Za najlepšieho hráča Nového Zélandu považujú odborníci 28-ročného Shanea Smeltza, ktorý je dvojnásobný najlepší hráč Oceánie. V australskej lige A (A-League) nastrieľal v tejto sezóne 19 gólov a stal sa jej najlepším strelcom.

„Je to jeden z najdôležitejších zápasov v histórií Nového Zélandu. Prvý zápas na turnaji je vždy najdôležitejší. Vieme, že Slovensko má v ýborný tím, ale my máme tiež svoju silu a chceme hrať o postup“ povedal Chris Killen, útočník Nového Zélandu.


Slovensko sa bude pokúšať o ofenzívny futbal, potvrdzujú to aj slová nášho trénera Vladimíra Weissa. „Budeme hrať útočne, to isté však očakávam aj od nášho súpera. Myslím si, že máme lepší tím ako Nový Zéeland. Prípadne zaváhanie s Novým Zélandom by nám výrazne skomplikovalo postupovú šancu a preto tomu podriadime aj našu taktiku.”

Predpokladaná zostava N. Zélandu podľa vyjadrení trénera R. Herberta:
Paston - Reid, R. Nelsen, T. Smith - Vicelich, Elliott - Lochhead, Bertos - Killen, Fallon, Smeltz.

Ako tipovať?

S názorom trénera Weissa musíme súhlasiť. Náš káder je kompaktnejší a v náš prospech hovoria aj posledné výsledky. Predsa len jedna výhra Nového Zélandu v príprave nad Srbskom sa nemôže vyrovnať úspechom slovenského výberu z posledného obdobia. Počas posledných pár mesiacov sme totiž dokázali zdolať Čechov, dvakrát Poliakov, dvakrát Severných Írov, USA, Kostariku, či remízovať s Kamerunom. O výsledku zápasu rozhodne predovšetkým to, kto sa lepšie vyrovná s psychickým tlakom. Náš tím je pomerné mladý, pričom môžeme očakávať, že Weiss zaradí do zostavy útočne ladenu (zároveň aj mladšiu) zostavu, ktorá nemá príliš veľa skúsenosti. Verme, že ich dravosť však tento hendikep vykompenzuje. Portál Sport7.sk verí vo víťazstvo našich, no nebude to ľahké.

Náš tip: víťazstvo Slovenska (kurz 1,50 na bet365.com alebo 1,42 na bwin.com)


Pikoška na záver

Na oficiálnej stránke MS FIFA.com sa objavil zaujímavý tip jedného fanúšika, ktorý si myslí, že Nový Zéland vyhrá zápas 2-1. Prvý gól strelí Smeltz krásnou strelou spoza šestnástky. Slovensko vyrovná krátko na to, no Fallon rozhodne hlavičkou. Čo myslíte vy? Dúfajme, že jeho predpoveď bude mylná.