Main Content

MS 2010: V prvom zápase našej skupiny remíza Talianska s Paraguajom

pondelok, 14. jún 2010 23:23 | Autor: TASR

V úvodnom zápase v "slovenskej" F-skupine na XIX. majstrovstvách sveta vo futbale v JAR remizovalo Taliansko s Paraguajom 1:1.

O góly v pondelňajšom večernom stretnutí na štadióne Green Point v Kapskom Meste sa postarali obranca FC Bruggy Antolín Alcaraz a stredopoliar AS Rím Daniele De Rossi.

Trpkú príchuť mal 102. duel v najcennejšom drese pre talianskeho gólmana Gianluigiho Buffona. Brankár Juventusu Turín nebol sklamaný len z remízy "squadry-azzurry", ale aj z problémov s kolenom, pre ktoré nemohol nastúpiť do druhého dejstva. Po polčasovej prestávke ho medzi troma žrďami nahradil Federico Marchetti.

Historické štatistiky i postavenie v rebríčku Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) favorizovali štvornásobných majstrov sveta Talianov, ktorí sa na svetovom šampionáte predstavujú už sedemnástykrát, ale v treťom vzájomnom súboji týchto mužstiev sa napokon zrodila prvá remíza. Predchádzajúce konfrontácie vyzneli v prospech obhajcov celkového prvenstva Talianov. Do pondelňajšieho zápasu nezasiahol pre zranenie lýtka taliansky špílmacher Andrea Pirlo. Členmi F-skupiny sú aj Slovensko a Nový Zéland, ktorí sa vo vzájomnom súboji stretnú v utorok od 13.30 h v Rustenburgu.


Taliansko - Paraguaj 1:1 (0:1)

Góly:
63. De Rossi - 39. Alcaraz, ŽK: 70. Camoranesi - 62. V. Cáceres, rozhodovali: Archundia Tellez - Torrentera Rivera (obaja Mex.), Vergara (Kan.), 62 689 divákov

Zostavy:

Taliansko: Buffon (46. Marchetti) - Zambrotta, F. Cannavaro, Chiellini, Criscito - De Rossi, Montolivo, Pepe, Marchisio (59. Camoranesi) - Gilardino (72. Di Natale), Iaquinta
Paraguaj: Villar - Bonet, Paulo da Silva, Alcaraz, Morel - Vera, Riveros, V. Cáceres, A. Torres (60. Santana) - Haedo Valdez (68. Santa Cruz), Barrios (76. Cardozo)

Vývoj pondelňajšieho večerného stretnutia narušil hustý dážď. Ani jeden z aktérov sa počas úvodných 20 min nedostal do gólovej príležitosti. Hral sa medzišestnástkový futbal a priestor medzi troma žrďami trafil prvýkrát Talian Riccardo Montolivo, ktorý mohol potrestať chybu paraguajského obrancu Antolín Alcaraza v strede ihriska: rútil sa na súperovu bránku, ale namiesto kľučky na posledného paraguajského zadáka volil strelu spoza pokutového územia, tej však chýbala razancia. Vzápätí z protiútoku pohrozili Juhoameričania, ale Aureliano Torres z hranice šestnástky nezakončil presne. Potom sa na dlhé minúty v Kapskom Meste nič podstatné nestalo. Až v 39. min prerušil nezaujímavý priebeh gólovou hlavičkou Antolín Alcaraz. Ten potrestal zaváhanie talianskej obrany, keď najvyššie vyskočil na center Aureliana Torresa a vo vzduchu sa presadil medzi dvojicou Fabio Cannavaro, Daniele De Rossi - 0:1. Týmto výsledkom sa skončila úvodná štyridsaťpäťminútovka.

Po desiatich minútach druhého dejstva mal obrovskú príležitosť Enrique Vera, jeho strela z pokutového územia smerovala len tesne nad bránku Talianska. Vyrovnanie priniesla 63. min. Brankár Justo Villar podbehol rohový kop a v "malom vápne" sa presadil De Rossi, ktorý odčinil svoje zaváhanie pri inkasovanom góle - 1:1. V 70. min mohol prikloniť misky váh na stranu Talianov Alberto Gilardino, ale jeho strelu zblokovala paraguajská obrana. Zverenci Marcella Lippiho mali loptu častejšie na kopačkách, ale z územného tlaku nedokázali ťažiť. Desať minút pred koncom riadneho hracieho času skúšal šťastie prudkou strelou Simone Pepe, jeho pokus však bezpečne kryl paraguajský gólman. V 83. min takmer prekvapila Villara strela Montoliva takmer z 30 m, keď na premočenom teréne pred ním nepríjemne skočila. Brankár Paraguaja ju s námahou vyrazil na rohový kop. Do konca duelu sa už nič zaujímavé neudialo.

Hlasy:

Marcello Lippi (tréner Talianska):
"Zahrali sme vzhľadom na okolnosti, teda napríklad nároky vstupu do turnaja či nepríjemné počasie, pomerne dobre. Pociťujeme z výsledku sklamanie. Myslím si totiž, že podľa diania na trávniku sme si zaslúžili viac ako bod."

Daniele De Rossi (stredopoliar Talianska): "V dnešnom zápase sme mohli zvíťaziť. Dali sme do duelu úplne všetko. Inkasovaný gól nás veľmi nahneval, špeciálne mňa. Pri mojom góle mi pomohol súper, ktorí nebol úplne pri mne. Navyše, brankár urobil veľkú chybu. Paraguajčania boli dostatočne agresívni, na svojej polovici veľmi nepríjemní. Môžeme hrať s kýmkoľvek vyrovnané zápasy."