Main Content

MS 2010: Taliani podľa fanúšikov sklamali, Lippi si to nemyslí

utorok, 15. jún 2010 10:04 | Autor: TASR

Futbalisti Talianska v pondelok začali svoju cestu na majstrovstvách sveta za obhajobou titulu spred štyroch rokov remízou 1:1 s Paraguajom v zápase "slovenskej" F-skupiny.

Výkonom na štadióne Green Point v Kapskom Meste sklamali, najmä smerom dopredu sa nevedeli presadiť cez pozornú paraguajskú obranu a pomohol im až vyrovnávajúci gól Daniele De Rossiho po chybe brankára Justa Villara.

"Squadra azzurra" prehrávala od 39. minúty po presnej hlavičke Antolína Alcaraza, ktorý sa presadil cez 36-ročného kapitána Fabia Cannavara i spomenutého De Rossiho. Tím z Apeninského polostrova s deviatimi tridsiatnikmi v zostave sa dlho obával o svoju reputáciu. V druhom polčase už hral lepšie, ale celkovo fanúšikov nepresvedčil. Tréner Marcello Lippi, ktorý deň pred zápasom tvrdil, že berie aj remízu, bol však s predvedenou hrou spokojný: "Potešil ma náš výkon. So vstupom do svetového šampionátu som spokojný. Pri prvom góle sme zle pokryli súpera a on skóroval. Našťastie sme zareagovali a vyrovnali."

Taliani majú po zápase problémy so zraneniami kľúčových hráčov. Kreatívny stredopoliar Andrea Pirlo napokon na duel ani nenastúpil a po prvom polčase odstúpil zo zápasu pre pre problémy s chrbtom brankár Gianluigi Buffon. Pre Lippiho mužstvo teraz môže byť inšpiráciou rok 1982, keď Taliansko začalo šampionát remízou a napokon získalo titul. Taliansko nevyhralo už v štyroch dueloch v rade, naposledy sa tešilo vlani v novembri v príprave so Švédskom (1:0). Následne remizovalo s Kamerunom i Švajčiarskom a prehralo 1:2 s Mexikom. "V dnešnom zápase sme mohli zvíťaziť. Dali sme do duelu úplne všetko. Inkasovaný gól nás veľmi nahneval, špeciálne mňa. Pri mojom góle mi pomohol súper, ktorí nebol úplne pri mne. Navyše, brankár urobil veľkú chybu. Paraguajčania boli dostatočne agresívni, na svojej polovici veľmi nepríjemní. Môžeme hrať s kýmkoľvek vyrovnané zápasy," povedal De Rossi. Stredopoliar AS Rím sa prezentoval v solídnom svetle a definitívne nechal zabudnúť na svoje vylúčenie v zápase s USA na MS 2006 po údere lakťom do tvára Briana McBrida, po ktorom pauzoval štyri duely.

Paraguaj sa obhajcov prvenstva nezľakol. Svoje kvality ukázali jeho hráči už v kvalifikácii, keď zdolali Brazíliu a Argentínu. V pondelok sa pri teplote okolo 8 °C a v daždivom počasí, ktoré ešte znepríjemňoval silný vietor od oceána, prezentovali disciplinovaným a kolektívnym výkonom a súpera držali ďaleko od svojej šestnástky. Paraguaj má teraz veľkú šancu postúpiť do osemfinále, kde by narazil na niekoho z kvarteta Holandsko, Dánsko, Japonsko alebo Kamerun. Juhoameričania teda stále môžu snívať svoj sen o prvom štvrťfinále. "Najdôležitejšie pre nás je, že sme proti majstrom sveta hrali veľmi dobre. Je to príjemný poznatok, že dokážeme konkurovať natoľko kvalitnému tímu. Do ďalších zápasov nám to dodá potrebné sebavedomie," povedal tréner Paraguaja Gerardo Martino.