Main Content

Prestupová sága Robina Van Persieho nemá konca kraja

utorok, 24. júl 2012 14:39 | Autor: Anton Martinka

Prestupová sága Robina Van Persieho nemá konca kraja
Prestupová sága Robina Van Persieho nemá konca kraja | zdroj: Anton Martinka pre Sport7.sk

Kapitán Arsenalu je v hľadáčiku viacerých veľkoklubov na čele s Manchestrom City, Manchestrom United a Juventusom Turín. Je zrejmé, že toto leto odíde, keďže ako sám vyhlásil nechce už ostať na Emirates Stadium. Prestížny futbalový portál goal.com sleduje jeho “ prestupový“ príbeh.

Najväčší záujem o holandského bombardéra má petrodolármi dotovaný Manchester City. Van Periseho by však rád získal aj mestský rival Citizens, Manchester United. Eminentný záujem o služby Van Persieho má aj majster Serie A, Juventus Turín. Fanúšikovia Arsenalu však stále dúfajú, že ich kapitán ostane na Emirates Stadium.

September 2011

Prvé znamenie o odchode Van Persieho bolo zaznamenané v septembri 2011, keď holandská hviezda prehlásila, že nebude diskutovať o novej zmluve až do konca sezóny 2011/2012, pričom súčasná dohoda s Arsenalom mu má vypršať v roku 2013.

“Mám stále ešte takmer dva roky,“
prehlasoval kapitán Arsenalu.  “Momentálne je všetko v poriadku, ale ja neviem. Budem sa musieť na to pozrieť. Zatiaľ som spokojný s mojou zmluvou a darí sa mi, preto sa nemôžem pozerať do budúcnosti,“ tvrdil.

Nasledujúci deň manažér “Gunners“, Arsene Wenger, dementoval obavy, že Van Persie bude nasledovať podobnú cestu ako ex-Gunner Samir Nasri tým, že opustí klub rok pred vypršaním zmluvy.

“Záleží to len na nás a na ňom. Z našej strany je všetko v poriadku, takže nie je problém,“ povedal vtedy novinárom francúzsky tréner.

Október 2011

Dva týždne po tom, ako Van Persie oznámil, že nechce diskutovať o svojej budúcnosti až do konca sezóny sa v kuloároch začalo šepkať, že Arsenal robí v zákulisí Emirates Stadium všetko pre to, aby si ho udržal. Majitelia Arsenalu vtedy vraj ponúkli Van Persiemu novú 4-ročnú zmluvu s platom 90 000 libier týždenne.

Van Persie medzitým na ihrisku neprejavoval žiadne náznaky túžby odísť z klubu, čo potvrdil aj senzačným výkonom pri víťazstve Arsenalu nad Chelsea, 5:3, keď strelil hetrik. Za jeho výkony bol v októbri ocenený ako hráč mesiaca Premier League.

Február 2012

Vo februári ticho okolo prestupu Van Persieho prelomil bývalý útočník AC Milána, Zlatan Ibrahimovič, ktorý ho nabádal, aby klub opustil ak chce začať vyhrávať trofeje. Stalo sa to po zdrvujúcej prehre Arsenalu s AC Miláno v Lige Majstrov, keď AC vyprášilo “ Wengerovcov“ 4:0.

“Van Persie je skvelým hráčom a bude zohrávať veľkú úlohu v každom tíme, kde prestúpi. Ak váš tím nevyhrá za posledné roky žiadnu trofej a vy vo vnútri seba napriek tomu chcete vyhrať bude vás to ťahať preč, verte mi,“ povedal Ibrahimovič redaktorom goal.com.

Viceprezident AC Milána, Adriano Galliani, taktiež nešetril chválou na kapitána Arsenalu. “Naše víťazstvo bolo možno trochu uľahčené z trochu nižšieho postavenia Arsenalu, no veľmi ma zaujal výkon Van Persieho, ktorému Abbiati chytil dva dôležité zákroky.“

Tieto fámy taktiež  nemali žiadny vplyv na výkony Van Persieho, ktorý následne opäť zažiaril v zápase proti Tottenhamu, ktorý skončil 5:2 pre Arsenal. “RVP“ si v tomto zápase opäť pripísal gól, ktorý znamenal už jeho 29 presný zásah v sezóne.

Marec 2012

Bouchra Van Persie, manžekla Robina, kritizovala na twitteri výroky fanúšikov o odchode Van Persieho a nabádala ich, aby verili slovám, ktoré hovorí jej manžel.

“Povesti, povesti, fámy, pff som z nich unavená,“ napísala. “Prosím neverte ničomu ak to nepríde z @Persie_Official.“

Apríl 2012

V apríli sa začalo šepkať o záujme Juventusu Turín, ktorý plánoval cez leto nakupovať, a práve Van Persie bol označený ako hlavný prestupový cieľ “ Starej Dámy“.

Máj 2012

Akonáhle sezóna v Premier Leauge skončila, prestupové špekulácie ohľadne Van Persieho nabrali na obrátkach. A Arsenal sas ním snaží podpísať novú zmluvu ešte pred jeho odletom na EURO 2012 ...

9.mája riaditeľ Juventusu, Giuseppe Marrota, chválil holandského bombardéra a prehlásil, že je jedným z najkompletnejších hráčov na svete. Odmietol sa však vtiahnuť do komentárov o tom, či by Juventus mal podať prvú oficiálnu ponuku pre Arsenal.

O niekoľko dní neskôr Van Persie prezradil novinárom čo to o svojej budúcnosti. “ Človek nikdy nevie. Arsenal je veľký klub. Hral som tu 8 rokov a milujem to tu. Čo sa však stane to nevie nikto a nikto to ani nezmení. Ohľadom novej zmluvy si sadneme budúci týždeň. Nech sa už však stane čokoľvek tento klub neprestanem milovať.“

Goal.com odhalil, že rokovanie o novej zmluve by sa malo konať 14. mája a Van Persie by na ňom mal podpísať nový dlhotrvajúci kontrakt. V ten istý deň, kedy mali prebiehať rokovanie medzi Van Persiem a Arsenalom však diváci zahliadli Robina aj s jeho agentom na zápase Manchestru City, kde boli pozvaní od člena realizačného tímu, Briana Marwooda.

V máji sa dostali na povrch aj informácie, podľa ktorých do boja o 28-ročného útočníka vstúpili Juventus a Barcelona. Taktiež boli odhalené platové podmienky Van Persieho, ktorý by si mal privyrobiť 10 miliónov eur ročne.

Uprostred narastajúcich špekulácii Arsenal zakázal Van Persiemu hovoriť o klubovej situácií počas reprezentačných povinností na EURE 2012.

Jún 2012

Šéf Manchestru City, Roberto Mancini, naznačil v rozhovore pre Tuttosport,  že jeho tím by mohol urobiť prvý krok v otázke prestupu holandského reprezentanta na Etihad Stadium. 

“Van Persie je špičkový hráč. Jeho situácia je však iná ako s Clichym alebo Nasrim. Pre Wengera ich bolo ťažké udržať,“
povedal Mancini novinárom.

6.júna šéf Arsenalu, Ivan Gazdis, povedal, že klub už začal úvodné rokovania s Van Persiem, no rozhodnutie by malo prísť až po EURE.

Čoskoro potom sa objavila správa, ktorá obletela celý svet. Otec Van Persieho prehlásil, že Robin by mal ostať na Emirates a vylúčil jeho prestup do City.

Napriek otcovmu tvrdeniu sa City pokúsilo zostať v “preteku“ o Van Persieho na čele peletónu. Mancini však prezradil, že za Holanďana nezaplatia viac než 15 miliónov libier.

Naďalej bol s Van Persiem spájaný ajJuventus. Wenger ale prehlásil, že neexistuje žiadny dôvod, aby skvelý hráč ako Persie hral v Taliansku.

Júl 2012

V júli sa začal Mancini znova vyhýbať špekuláciám o prechode Van Persieho k víťazovi Premier Leauge. Tentoraz však z dôvodu znevažovania Wengera.

Pár dní po Manciniho výroku povedal Arséne Wenger, že prioritou pre klub je udržať za každú cenu svojho útočníka. Taktiež prehlasoval, že Robin v Arsenale skončí svoju kariéru. Paradoxne v ten istý deň však predseda Arsenalu, Peter Will-Hood, prehlásil, že Arsenal je už zmierený s odchodom ich kapitána.

Menej ako 24 hodín po týchto udalostiach zverejnil holandský útočník na svojich oficiálnych stránkach oznámenie, v ktorom tvrdí, že sa z klubom nezhodol na tom ako bude ďalej pokračovať jeho kariéra a novú zmluvu s nim nepodpíše.

Van Persieho vyhlásenie vyvolalo okamžitú reakciu mnohých klubov, ktoré sa začali snažiť o zabezpečenie jeho podpisu.

Do boja o jeho služby vstúpil aj Manchester United. Potvrdil to aj sám kormidelník Červených Diablov Alex Ferguson. Arséne Wenger kontroval tým, že Van Persieho na Old Trafford nikdy nepustí.

6.júla Manchester City znova potvrdil, že platové podmienky Van Persieho by nemali prekročiť platový strop vo výške 198 000 libier týždenne, ktoré zarábajú Yaya Toure a Sergio Aguero.

8.júla sa objavili správy, že Arsenal sa stále snaží presvedčiť Van Persieho aby zostal, no neúspešne. Gunners však potvrdili príchodom Olivera Girouda, ktorý by sa mal stať potenciálnou náhradou za Van Persieho, že sú zmierení s jeho odchodom.

Piatok sa objavili správy, podľa ktorých Holanďan odmietol odcestovať na predsezónne turné Arsenalu v Ázii, aby mohol začať rokovať s Manchestrom City.

Dnes sa vraj kormidelník Manchestru City Roberto Mancini nechal počuť, že City stratili "poleposition" na získanie Van Persieho. Najväčším favoritom je údajne Manchester United.

Táto informácia sa objavila ako posledná, a tak prestupová sága menom Van Persie pokračuje ďalej ...

Viac sa dozviete každý deň v našich dvoch rubrikách Správy zo sveta Premier League a Prestupové špekulácie a novinky zo sveta futbalu.