Main Content

MS 2010: Uruguaj zdolal s prehľadom domácu Juhoafrickú republiku 3:0

streda, 16. jún 2010 23:11 | Autor: TASR

Futbalisti Uruguaja zvíťazili v stredajšom stretnutí v A-skupine na majstrovstvách sveta v Juhoafrickej republike nad domácim výberom 3:0 (1:0).

Juhoamerický tím sa so štyrmi bodmi stal lídrom A-skupiny. JAR patrí s jedným po dvoch zápasoch 4. priečka. Prvé dva presné zásahy dosiahol útočník Atlética Madrid Diego Forlán, ktorý je s dvoma gólmi momentálne najlepším strelcom šampionátu. Najskôr sa Forlán presadil strelou z 25 m, ktorú ešte nešťastne jemne tečoval kapitán JAR Aaron Mokoena. Druhý presný zásah pridal v 80. min z pokutového kopu, keď domáci už dohrávali bez vylúčeného brankára Itumelenga Khuneho. Tretí gól zaznamenal až v piatej minúte nadstaveného času hlavičkou Álvaro Pereira.

Futbalisti JAR nevyhrali nad Uruguajom ani v treťom vzájomnom zápase. Populárni "Bafana Bafana" neuspeli na štadióne v Pretórii prvýkrát v histórii, predtým tam v piatich dueloch neprehrali. Prvýkrát sa organizátorskej krajine nepodarilo vyhrať aspoň jedno z prvých dvoch stretnutí na MS. Brankár Uruguaja Fernando Muslera oslávil svoje stredajšie 24. narodeniny víťazstvom s čistým kontom. Uruguaj vyhral pre Južnú Ameriku pätnásty zo sedemnástich súbojov jej tímov proti mužstvám z Afriky.


Juhoafrická republika - Uruguaj 0:3 (0:1)


Góly:
24. a 80. Forlán (druhý z 11 m), 90.+ Álvaro Pereira, ŽK: 6. Pienaar, 43. Dikgacoi, ČK: 76. Khune (všetci JAR) za faul, rozhodovali: Busacca - Arnet, Buragina (všetci Švajč.), 49 000 divákov

Zostavy:
JAR: Khune - Gaxa, A. Mokoena, Khumalo, Masilela - Dikgacoi, Letsholonyane (57. Moriri) - Modise, Pienaar (79. Josephs), Tshabalala - Mphela
Uruguaj: Muslera - Maxi Pereira, Lugano, Godín, Fucile (71. Á. Fernández) - Pérez (90. Gargano), Arévalo Ríos, Álvaro Pereira - Cavani (89. S. Fernández), Forlán, L. Suárez

Hoci futbalisti Juhoafrickej republiky zahrávali v zápase prvý rohový kop a dostali sa do hosťujúcej šestnástky, v úvode hrozil najmä Uruguaj. V 6. min Forlán na dvakrát zahrával priamy kop zo sľubnej pozície, ani raz však neuspel. O niečo neskôr sa vo dvoch dobrých pozíciách ocitol Suárez, oba jeho pokusy išli vedľa. Na opačnom konci ihriska to v 14. min skúšal domáci hrdina z úvodného zápasu proti Mexiku (1:1) Tshbalala, ale mieril len vysoko nad. Väčší vzruch na oboch stranách vznikal len po štandardných situáciách. V 23. min namieril len do stredu bránky Suárez, o ďalšiu minútu však už bol jeho partner z ofenzívy oveľa efektívnejší. Kanonier španielskeho Atlética Madrid Forlán sa z 25 metrov oprel do lopty a s prispením chrbta kapitána JAR Mokoenu a brvna poslal svoj tím do vedenia. V 30. min predviedol pekné sólo cez pol ihriska Mphela, no finálny center sa mu nevydaril. Na druhej strane v 33. min pohrozil Suárez strelou do bočnej siete. Hráči "Bafana Bafana" ukázali fanúšikom peknú akciu aj v 40. min, na jej konci však bola nepresná hlavička Mphelu.

Uruguaj pokračoval v snaživom a ofenzívnom výkone aj v druhom polčase. Domácim chýbala väčšia vôľa po víťazstve i sebavedomie, pri rýchlych prechodoch do útoku v rozhodujúcich momentoch vždy zaváhali a Juhoameričania im loptu rýchlo vzali. V 68. min Forlán poslal center do pokutového územia, voľný Cavani však loptu netrafil v dobrej pozícii najideálnejšie. V 76. min šprintoval Suaréz za odrazenou loptou a brankár Khune ho fauloval. Hlavný arbiter Busacca ho nekompromisne vylúčil a nariadil pokutový kop. Diego Forlán sa nemýlil ani z bieleho bodu a poslal loptu aj za náhradníka Moeneeba Josephsa - 0:2. Uruguaj zápas aj vďaka početnej prevahe dotiahol bez väčších problémov do víťazného konca, domáci nič nevymysleli. Diváci už svojim krajanom neverili a v posledných minútach už boli dve tribúny poloprázdne. V nadstavenom čase ešte spečatil výsledok na 3:0 hlavičkou Pereira po presnej prihrávke od Suáreza.

Hlasy:
 
Carlos Alberto Parreira (tréner JAR): "Všetko sa rozhodne až v záverečnom zápase. Potrebujeme zdolať Francúzsko, budeme určite viac agresívni. Situáciu s následnou červenou kartou som dobre nevidel, pretože predo mnou stáli hráči. Moji zverenci sú veľmi nahnevaní a sklamaní. Každý mi vravel, že to bol najhorší rozhodca. Dával žlté karty, hoci to nebolo na žlté karty. Nezaslúži si tu byť. Výsledok nezodpovedá tomu, čo sa udialo na trávniku. Uruguaj má však kvalitný tím na čele s Forlánom."

Aaron Mokoena (kapitán JAR): "Dnešný výsledok je nepriateľný. Nehrali sme dobre, Uruguaj nás tlačil zo všetkých strán. Musíme si však veriť a ísť ďalej. Máme ešte jeden zápas na to, aby sme sa ukázali."

Diego Forlán (útočník Uruguaja, strelec dvoch gólov): "Dôležitejšie ako moje dva góly je naše víťazstvo. Je to víťazstvo celého tímu. V úvodnom zápase proti Francúzsku sme uhrali remízu 0:0, teraz sme pridali ďalšie tri body. Sme veľmi šťastní."