Main Content

Joe Thornton a New York Rangers? Aká je reálnosť tohto trejdu?

štvrtok, 2. august 2012 13:49 | Autor: Dávid Lech

Joe Thornton a New York Rangers? Aká je reálnosť tohto trejdu?
Joe Thornton a New York Rangers? Aká je reálnosť tohto trejdu? | zdroj: Dávid Lech pre Sport7.sk

Organizácia New Yorku Rangers sa postarala o zatiaľ najväčší prestup tohto leta – z Columbusu Blue Jackets získala žiadaného krídelníka Ricka Nasha. Od tohto trejdu neubehlo množstvo času a už sa špekuluje o ďalšej veľkej rybe, ktorá by mala posilniť „jazdcov“ z New Yorku.

Údajnou posilou sa má stať urastený stredný útočník Joe Thornton hrajúci v San Jose Sharks.

Po príchode Ricka Nasha a odchode centra Brandona Dubinskeho začalo vedenie New Yorku Rangers hľadať náhradu na pozícii stredného útočníka. V mužstve Rangers momentálne nájdeme na pozícii centrov mená ako Brad Richards, Derek Stepan či Brian Boyle. Na pozícii krídel majú Rangers taktiež veľmi slušnú palebnú silu na čele s dvoma mega hviezdami Rickom Nashom a Mariánom Gáboríkom. Brad Richards, ďalšia star v tíme „jazdcov,“ je jediným elitným centrom tímu z Manhattanu. Derek Stepan je veľmi talentovaný hráč, no na druhú formáciu to však ešte stačiť nebude. Pre to sa snaží generálny manažér Glen Sather priviesť do svojho tímu posilu na pozíciu stredného útočníka.

V kuloároch sa čoraz viac spomína meno Joe Thornton. 33-ročný Kanaďan odohral v NHL 15 sezón, počas ktorých si pripísal na svoje konto 1078 bodov v 1077 zápasoch. Jednotka draftu 1997 načala kariéru v Bostone, ktorý si ho vybral v drafte a v drese „medveďov“ odohral 8 sezón. V prvej sezóne po výluke sa však sťahoval do San Jose Sharks, kde zotrval dodnes.

V drese San Jose Sharks zožal najväčšie individuálne úspechy, keď si po sezóne 2005/2006 odniesol Art Ross Trophy a taktiež aj Hart Memorial Trophy. Olympijskému víťazovi z roku 2010 sa však kolektívne úspechy vyhýbajú. Napriek tomu, že San Jose patrí k dlhodobo najlepším tímom základnej časti, nikdy sa im nepodarilo preniesť skvelú formu zo základnej časti do play-off a vo vyraďovacej časti vždy vyhoreli. Po každej sezóne sa na hlavu Joea Thorntona zniesla zo strany fanúšikov a médií vlna kritiky a požadoval sa odchod jednej z hviezd Sharks (Marleau, Thornton). Predstavenstvo „žralokov“ sa k tomuto kroku však doteraz neodhodlalo.

Joe Thornton je známy svojím skvelým prehľadom v hre. Pravidelne zbiera body a to predovšetkým za asistencie (počas kariéry 324 gólov a 754 asistencií). Počas výluky sa stretol v jednom tíme s Rickom Nashom, keď celú sezónu hrali v švajčiarskom Davose. Počas sezóny strávenej v Davose sa zohrali a výborne dopĺňali, to je dôvod prečo o služby Thorntona v Rangers tak stoja.

Ak by Thornton „jazdcov“ naozaj posilnil, stal by sa z nich jeden z najkvalitnejších tímov na papieri a ihneď by sa ocitli v zozname ašpirantov na zisk Stanley Cupu. Už teraz Rangers patria k popredným tímom Východnej konferencie. S príchodom Thorntona by sa sila mužstva zdvojnásobila.

Je tu však viacero otáznikov a to predovšetkým výška platového stropu New Yorku Rangers. Ďalšou nezodpovedanou otázkou je, akú ponuku vyloží Rangers na stôl San Jose. Prvú voľbu Ranger v drafte 2013 vlastní Columbus. San Jose by sa muselo uspokojiť s prvou voľbou v roku 2014 plus pár drobnejších výberov. San Jose má vo svojom talóne viacero mladých potenciálnych centrov ako je Logan Couture či Joe Pavelski, ktorí časom nebudú spokojní so svojou úlohou – viesť druhý a tretí útok za Joeom Thorntom. Thorntona tak očividne má kto na jeho poste nahradiť. O koho by tak mohli mať „žraloci“ záujem?

Talentovaných hráčov je v Rangers množstvo. New York opustili v rámci výmeny za Ricka Nasha útočníci Anisimov a Dubinsky, taktiež obranca Erixon a prvá voľba draftu 2013. New York však naďalej disponuje kvalitnou mládežou. San Jose Sharks môžu ponúknuť talentovaných hráčov ako sú Carl Hagelin či Chris Kreider, ktorí sa v budúcnosti môžu stať ofenzívnymi hviezdami svojich tímov.

New York Rangers si však musí sledovať aj platový strop, ktorého výška v budúcej sezóne bude 70,2 milióna dolárov. Rangers momentálne využíva 58 miliónov dolárov a pod platovým stropom majú ešte priestor 11 miliónov USD, s ktorými môžu voľne disponovať. Navyše, počas leta bol platový strop navýšený o 10% a tak je momentálna výška stropu vyše 77 miliónov. Výška stropu však začiatkom sezóny opäť klesne na 70,2 miliónov dolárov. Cap hit, teda suma, ktorá sa bude z platového stropu odratávať nasledujúcu sezónu je 7 000 000 dolárov. Rangers však naďalej nemajú podpísaný pilier svojej obrany a to Michaela Del Zotta. Ten vlaňajší ročník poberal vyše milióna dolárov, tento rok sa stal chráneným voľným hráčom a New York Rangers sa s ním budú chcieť dohodnúť na novej zmluve - budú si však musieť pripraviť veľký obnos peňazí. V prípade príchodu Thorntona, by im pod platovým stropom zostali 4 milióny, s ktorými by mohli voľne manipulovať. V prípade Del Zotta sa však dá očakávať, že jeho plat prekročí spomínané 4 milióny. Do začiatku sezóny by to nevadilo – veď strop je zvýšený na 77 miliónov dolárov, do začiatku sezóny by s tým však generálny manažér NYR Glen Sather musel niečo urobiť.

Možností je viacero. Práve sme nazreli do „hĺbky“ tejto špekulácie a svoj názor na to, či Thorntom posilní Rangers, alebo ostane v San Jose si môžete utvoriť sami. Dôležité fakty poznáte, tak čo myslíte, stane sa z Rangers adept na víťazstvo v Stanley Cupe vďaka príchodu „Big Joea?“