Main Content

MS 2010: Argentína prestieľala Južnu Kóreu 4:1, hettrick Hihuaína

štvrtok, 17. jún 2010 15:41 | Autor: TASR

MS 2010: Argentína prestieľala Južnu Kóreu 4:1, hettrick Hihuaína
MS 2010: Argentína prestieľala Južnu Kóreu 4:1, hettrick Hihuaína | zdroj: SITA

Futbalisti Argentíny zvíťazili vo štvrtkovom zápase základnej B-skupiny na XIX. majstrovstvách sveta v JAR nad Kórejskou republikou hladko 4:1 (2:1). Hetrikom sa zaskvel útočník Realu Madrid Gonzálo Higuaín, ktorý bol spolu s Lionelom Messim z FC Barcelona hlavným strojcom očakávaného triumfu.

Favorizovaní "Albicelestes" sa víťazstvom na štadióne Soccer City v Johannesburgu dostali na čelo tabuľky s plným počtom 6 bodov a v prípade nerozhodného výsledku v podvečernom súboji medzi Nigériou a Gréckom si zabezpečia už v predstihu účasť v osemfinále. Ázijčania sú zatiaľ druhí s 3 bodmi.

Argentína uspela aj po tretí raz v konfrontácii s Kórejskou republikou, predtým sa to juhoamerickej futbalovej veľmoci podarilo pred 24 rokmi na MS 1986 v Mexiku (3:1) ako aj v prípravnom dueli v Soule v júni 2003 (1:0).


Argentína - Kórejská republika 4:1 (2:1)


Góly:
33., 76. a 80. G. Higuaín, 17. Park Čchu-joung (vlastný) - 45.+ Lee Čchung-jong, ŽK: 54. J. Gutiérrez, 55. Mascherano, 74. Heinze - 10. Jeom Ki-hun, 34. Lee Čchung-jong, rozhodovali: De Bleeckere - Hermans, Vromans (všetci Belg.), 82 174 divákov

Zostavy:
Argentína: Romero - Demichelis, Walter Samuel (23. Burdisso), Heinze - J. Gutiérrez, Maxi Rodríguez, Mascherano, Di María - C. Tévez (75. S. Agüero), G. Higuaín (82. Bolatti), Messi
Kórejská republika: Jung Sung-rjong - Oh Beom-seok, Čcho Jong-hjung, Lee Jung-soo, Lee Joung-pjo - Ki Sung-jong (46. Kim Nam-il), Kim Jung-woo - Lee Čchung-jong (81. Lee Dong-gook), Park Ji-Sung, Jeom Ki-hun - Park Čchu-joung

V súboji dvoch tímov, ktoré naplno bodovali v ich úvodnom vystúpení na tohtoročnom svetovom šampionáte, mal v prvom dejstve jednoznačnú prevahu juhoamerický favorit duelu. Rozdiel 40 miest (7., resp. 47. priečka) v rebríčku FIFA bol na trávniku poznať. V 17. min však pomohol Argentínčanom k prvému gólu "vlastencom" Park Čchu-joung po Messiho štandardke. Zverenci trénera Diega Maradonu pokračovali v snahe rýchlo rozhodnúť o osude stretnutia, Tévez však pálil prudko nad bránku a neskóroval ani Di María. Druhý úspešný zásah "Albicelestes" pridal v 34. min hlavou Higuaín, keď predtým odcentroval Maxi Rodríguez a loptu predĺžil striedajúci Burdisso. V nadstavenom čase prvého dejstva však obrovskú chybu stopéra Demichelisa využil na kontaktný gól Lee Čchung-jong - 2:1.

Po zmene strán mohol dokonca vyrovnať Jeom Ki-hun, ale svoju príležitosť ´spálil´ a namieril iba do bočnej siete. Argentínčania sa postupne spamätali zo zvýšenej aktivity Kórejčanov a zasadili im ďalšie dva údery. O oba gólové zápisy v druhom polčase sa postaral strelecky disponovaný Higuaín, ktorý zaznamenal v stretnutí hetrik. V 76. min dokopol zblízka loptu do siete po akcii Messiho a jeho opakovanom pokuse do žrde a v 80. min tiež poľahky dokonal dielo, keď mu presne prihral striedajúci Agüero.