Main Content

MS 2010: Prekvapujúca výhra Grécka nad Nigériou 2:1 + Hlasy

štvrtok, 17. jún 2010 20:01 | Autor: TASR

V druhom stretnutí štvrtkového programu na futbalových MS 2010 v JAR zvíťazilo Grécko nad Nigériou v základnej B-skupine 2:1 (1:1), hoci na štadióne Free State v Bloemfonteine prehrávalo od 16. min po presnom zásahu Kalu Ucheho, ktorého priamy kop z ľavej strany preletel napokon až do siete pri vzdialenejšej žrdi.

Majstrom Európy 2004 výrazne pomohlo k obratu zbytočné vylúčenie Saniho Kaitu v 33. min. Zverenci Nemca Otta Rehhagela vyrovnali ešte pred prestávkou v 44. min zásluhou Dimitrisa Salpingidisa. Išlo o premiérový gól Grékov v histórii svetových šampionátov pri ich druhom vystúpení medzi elitou a celkovo v piatom zápase. Početnú prevahu ešte raz využil v 71. min Vasilis Torosidis. Predtým si vo štvrtok v rovnakej skupine poradila Argentína s Kórejskou republikou 4:1 (2:1) a so šiestimi bodmi je na prahu postupu do osemfinále, ale ešte nemá absolútnu istotu. Šancu dostať sa ďalej ešte tlie aj pre "Superorlov", hoci zatiaľ nezískali ani bod.


Grécko - Nigéria 2:1 (1:1)

Góly:
44. Salpingidis, 71. Torosidis - 16. Uche, ŽK: 15. Papastathopoulos, 60. Tziolis, 88. Samaras - 89. Obasi, ČK: 33. Kaita (Nig.), rozhodovali: Ruiz Acosta - Gonzalez, Clavijo (všetci Kol.), 31 593 divákov

Zostavy:
Grécko: Tzorvas - Kyrgiakos, Vintra, Papadopoulos, Torosidis - Tziolis, Papastathopoulos (37. Samaras), Katsouranis - Karagounis, Gekas (79. Ninis), Salpingidis
Nigéria: Enyeama - Odiah, Yobo, Shittu, Taiwo (55. Echiéjilé, 77. Afolabi) - Kaita, Etuhu, Haruna, Uche - Yakubu Aiyegbeni, Odemwingie (46. Obasi)

Úvodná štvrťhodina sa obišla bez väčšieho vzrušenia. Futbal medzi šestnástkami charakterizovali fauly a nepresné prihrávky. Prvá strela na bránku letela až v 13. min, keď Katsouranis skúšal z polovice ihriska Enyeamu v nigérijskej svätyni. V 15. min Papastathopoulos fauloval Odemwingieho a z následného priameho voľného kopu Ucheho center preletel nad hlavami všetkých hráčov a skončil pri vzdialenejšej žrdi za chrbtom prekvapeného Tzorvasa. Afričania boli od tohto momentu lepší a kontrolovali hru. Prišla však 33. min, keď si stredopoliar Nigérie Kaita neudržal nervy a po odpískaní sa vyrútil na Torosidisa, za čo ho kolumbijský rozhodca Acosta poslal predčasne pod sprchy. Gréci využili ponúknutú šancu, zvýšili tlak a dostali sa do šancí. V 39. min sa po Katsouranisovej prihrávke ocitol na "päťke" Salpingidis sám pred nigérijským gólmanom, ten však čaroval - neskôr ho vyhlásili za Hráča zápasu. V 41. min Samarasovu strelu vykopával spred nigérijskej bránky Haruna. Ten sa však vzápätí stal smutným hrdinom, keď Salpingidisovu krížnu strelu z 20 metrov tečoval za chrbát bezmocného Enyeamu - 1:1.
Do druhého polčasu vstúpili posmelení Gréci vo veľkom štýle. Karagounis dvakrát nebezpečne strieľal na Enyeamu. V 55. min nebezpečnú hlavičku Kyrgiakosa opäť famózne zlikvidoval nigérijský brankár. Veľké okamihy prišli v 59. min. Najprv Enyeama ďalším vynikajúcim zákrokom zmaril Gekasovu príležitosť a vzápätí z rýchleho protiútoku stroskotal Yakubu na Tzorvasovi a dobiehajúci Obasi už nestačil nasmerovať loptu do odkrytej gréckej bránky. Gréci neustále tlačili a zamestnávali nigérijskú obranu i gólmana. V 68. min gólovú hlavičku Samarasa zneškodnil nigérijský brankár. V 71. min však Enyeamu zaváhal, keď neudržal Tziolisovu strelu spoza šestnástky a pre osamoteného Torosidisa už nebol problém dostať Grékov do vedenia. Yakubu, Uche a Odiah ešte skúšali v závere šťastie, ale Gréci svoje historicky prvé víťazstvo na MS uhájili.

Hlasy:

Otto Rehhagel (tréner Grécka): "Teraz nás čaká Argentína, mužstvo svetovej triedy, ktoré je papierovo jasne lepšie od nášho. Uvidíme, ako si dokážeme poradiť s touto výzvou. Všetkým je jasné, že argentínsky tím má výnimočné kvality."

Lars Lagerbäck (tréner Nigérie): "Začali sme dobre, kontrolovali sme vývoj a otvorili sme skóre, lenže potom prišlo to vylúčenie. Spôsobilo nám problémy už do konca prvého polčasu. Nevidel som, čo sa v tej situácii vedúcej k červenej karte stalo. Hovorili mi, že náš hráč zasiahol súpera šľapajou. Zaregistroval som Gréka na zemi, hlavu v dlaniach, naozaj neviem. Vyzeralo to veľmi zvláštne. Pozitívom po tejto našej prehre je, že Argentína predtým zvíťazila a my ešte stále máme nádej na postup."

Joseph Yobo (obranca a kapitán Nigérie): "Myslím si, že to vylúčenie Saniho Kaitu zohralo obrovskú úlohu. Kým totiž prišlo, kontrolovali sme vývoj."