Main Content

MS 2010: Higuaín zatienil v koncovke Messiho, Maradona ďakoval

štvrtok, 17. jún 2010 20:05 | Autor: TASR

Argentínski futbalisti vo štvrtkovom súboji proti Kórejskej republike naznačili veľa zo svojich herných možností. Výsledkom bolo hladké víťazstvo 4:1, ktoré ich posúva na prah osemfinále majstrovstiev sveta.

Zverenci Diega Maradona až na niekoľko okamihov na začiatku druhého polčasu, keď súper mohol vyrovnať na 2:2, kontrolovali vývoj a mohli pokojne nastrieľať aj dvojnásobný počet gólov. A to ešte legendárny futbalista nechal na lavičke odpočívať jedného z najlepších útočníkov súčasnosti Diega Milita, ktorý bol v uplynulej sezóne jedným z hlavných strojcov veľkých triumfov Interu Miláno.

"Povedal som po zápase svojim chlapcom, že som hrdý na to, čo dnes na ihrisku ukázali. Odviedli od začiatku do konca skvelú prácu, kontrolovali vývoj a vnútili súperovi svoju hru," pochválil svoj tím Diego Maradona. Útočník Gonzalo Higuaín zaťažil konto ázijského súpera tromi gólmi, čím sa postaral o prvý hetrik na svetových šampionátoch presne po 8 rokoch a 1 týždni. Desiateho júna 2002 na záverečnom turnaji práve v Kórejskej republike a Japonsku dal v základnej skupine tri góly Poliakom Portugalčan Pauleta.

"Dosiahli sme veľmi dôležité víťazstvo v stretnutí, ktoré sme odohrali veľmi dobre. A najmä sme urobili dôležitý krok k postupu zo skupiny," nechal sa počuť 22-ročný zakončovateľ Realu Madrid Higuaín. Často kritické argentínske, ale aj španielske médiá po stretnutí vyzdvihli práve fakt, že Higuaín zobral na seba úlohu streleckého žolíka a v tomto smere zatienil aj Lionela Messiho. Najlepší futbalista súčasnosti si síce vytvoril niekoľko veľmi dobrých príležitostí na skórovanie, ale sieť zatiaľ na šampionáte nerozvlnil. Špílmacher Barcelony sa tak zatiaľ musí uspokojiť s úlohou gólového asistenta. "Koniec debatám o nenahraditeľnosti Messiho. Higuaín dal góly, ktoré sa od neho rovnako očakávajú a v koncovke nahradil svojho hviezdneho spoluhráča," napísala Marca.

Po víťazstve Grékov nad Nigériou (2:1) Argentínčanom stačí na potvrdenie deviateho postupu z ostatných desiatich účastí na MS za určitých okolností aj prehra v ich záverečnom vystúpení v B-skupine proti Grécku. V hre o osemfinále však zostávajú ešte všetky štyri tímy vrátane trojbodových Kórejčanov, ale aj bezbodových Nigérijčanov. Ich tréner Huh Jung-moo nečakal, že jeho mužstvo podľahne Argentíne až trojgólovým rozdielom. "Boli sme mužstvu s množstvom veľkých indvidualít vyrovnaným súperom. Pri prvom góle mal súper šťastie, zatiaľ čo my sme si utvorili zlaté šance, ktoré sme nevyužili," podotkol Huh Jung-moo a ďalej pokračoval: "Odhliadnuc od tohto výsledku stále môžeme postúpiť medzi najlepších 16 tímov. Čo sa týka Messiho, pozorne sme si ho všímali, ale mali sme ho brániť ešte tesnejšie."