Main Content

MS 2010: Mexiko zaslúžene zdolalo nevýrazných Francúzov 2:0 + Hlasy

štvrtok, 17. jún 2010 22:44 | Autor: TASR

Vo štvrtkovom zápase základnej A-skupiny na XIX. futbalových majstrovstvách sveta v JAR zvíťazilo Mexiko nad úradujúcimi vicemajstrami sveta Francúzmi 2:0 a až v siedmom vzájomnom súboji zaznamenalo prvý triumf.

O prvý gól duelu, celkovo 2100. v histórii MS, sa na Štadióne Petra Mokabu v Polokwane postaral striedajúci 22-ročný Javier Hernández v 64. min a na rozdiel od svojho starého otca Tomasa Balcazara, ktorý hral na MS 1954, on sa zapísal do listiny strelcov. Zaujímavé je, že na MS sa zúčastnil aj Hernándezov otec v roku 1986, ale nenastúpil ani na jeden súboj. Hernándeza vyhlásili za hráča zápasu. Druhý gól pridal z pokutového kopu v 79. min ďalší striedajúci hráč, 37-ročný veterán Cuauthémoc Blanco po faule Abidala na Pabla Barreru. Mexiko urobilo veľký krok k postupu do osemfinále, v záverečnom dueli v skupine s Uruguajom stačí obom tímom na splnenie tohto cieľa remíza.


Francúzsko - Mexiko 0:2 (0:0)

Góly: 64. J. Hernández, 79. C. Blanco (11 m), ŽK: 45.+ Toulalan, 78. É. Abidal - 4. Franco, 48. Juárez, 49. Moreno, 82. F. Rodríguez, rozhodovali Chalil Ibrahim Al-Ghamdi (Saud. Arábia) - Hassan Kamranifar (Irán), Saleh Mohamed Al-Marzouqi (SAE), 35 370 divákov

Zostavy:
Francúzsko: Lloris - Sagna, Gallas, É. Abidal, Evra - Toulalan, Diaby - Govou (69. Valbuena), Ribéry, Malouda - Anelka (46. Gignac)
Mexiko: Ó. Pérez - Osorio, Moreno, F. Rodríguez, Salcido - Juárez (55. J. Hernández), R. Márquez, Torrado - G. Dos Santos, Franco (62. Blanco), Vela (31. Barrera)

V prvej štyridsaťpäťminútovke videli diváci vyrovnaný súboj, hoci v útoku boli o čosi nebezpečnejší mexickí futbalisti. Už v 8. min obranca Márquez poslal loptu ponad francúzsku obranu Velovi, ale útočník Arsenalu prekopol bránku. O tri minúty neskôr sa dostali k slovu Francúzi: Malouda v šestnástke prihrával do dobrej pozície Ribérymu, lenže ten na loptu nedočiahol. Vzápätí na opačnej strane po centrovanej prihrávke Franco vystrelil z dobrej pozície nad. V 18. min mexický obranca Salcido spoza šestnástky nebezpečne vystrelil, natiahol gólmana Llorisa, lopta však letela tesne vedľa. Najväčšiu šancu I. polčasu mal v 27. min opäť Salcido, keď oklamal na ľavom krídle obrancov Sagnu aj Gallasa, ale jeho strelu pravačkou francúzsky brankár zneškodnil. Kompaktnejším dojmom pôsobiaci Mexičania prišli v 31. min o útočníka Carlosa Velu, ktorý si pri súboji s Toulalanom zranil zadný stehenný sval a na ihrisku ho nahradil Pablo Barrera. Do konca polčasu už na ihrisku veľa vzruchu nebolo, zaujala len strela Evrom tiesneného Giovaniho dos Santosa v 39. min.
 
Po prestávke začali Francúzi opäť s jedným hrotovým hráčom, ale už bez nevýrazného Anelku, ktorého nahradil André-Pierre Gignac. Domenechovi zverenci pridali na aktivite. V 54. min vyskúšal pozornosť mexického brankára Óscara Péreza strelou spoza šestnástky Malouda, o minútu neskôr Ribéry. Mexický kouč Javier Aguirre, zjavne nespokojný so stavom 0:0, už v 62. min využil všetky tri striedania na posilnenie ofenzívy. Tento ťah mu vyšiel, lebo už v 64. min Javier Hernández, iba deväť minút po svojom príchode na ihrisko, po skvelej prihrávke od Márqueza kľučkou obišiel vybiehajúceho Llorisa a skóroval - 1:0. Bol to už jeho ôsmy gól v reprezentácii, hoci odohral iba 15 medzištátnych stretnutí. Smrteľný úder pre Francúzov prišiel o štvrťhodinu: Abidal fauloval v pokutovom území prenikajúceho Barrera a veterán Blanco, ktorý hral svoj 120. zápas za Mexiko, s prehľadom premenil penaltu - 2:0. Stal sa prvým mexickým futbalistom v histórii, ktorý skóroval na troch rôznych šampionátoch (1998, 2002, 2010), a tiež tretím najstarším strelcom v histórii MS (37 rokov a 151 dní). Francúzi už do konca zápasu nič nevymysleli a predĺžili svoju nelichotivú sériu, keď z posledných siedmich duelov vyhral iba jediný.

Hlasy:

Florent Malouda (stredopoliar Francúzska): "Je hanebné takto prehrať. V treťom zápase nám možno pôjde už len o česť, ale nemôžeme ísť domov bez toho, aby sme dosiahli aspoň jedno víťazstvo."

Raymond Domenech (tréner Francúzska): "Stratil som reč. Je to nepochybne veľké sklamanie pre všetkých, ktorí nám verili. Potrebovali sme dnes aspoň remízu na to, aby sme ešte mali vplyv na náš osud, ale napokon sa nám nepodarilo získať ani len ten jeden bod. Snažili sme sa, akosi to však nefungovalo. Zostáva nám posledný zápas v skupine. Budeme hrať o česť a s nádejou v zázrak."

Javier Aguirre (tréner Mexika): "Je to pre nás mimoriadne cenné a zároveň aj dôležité víťazstvo. Francúzi sú predsa vicemajstrami sveta a my sme proti nim dokázali predviesť naozaj pekný výkon. Ešte stále sme však nepostúpili, takže si musíme dať pozor na predčasnú eufóriu."

Javier Hernández (útočník Mexika):
"Som šťastný z mnohých dôvodov. Dal som gól, vyhlásili ma za Hráča zápasu, ale najmä som prispel k víťazstvu, ktoré prinesie Mexiku veľa radosti. Ide však len o prvý vážnejší krok. Cesta je ešte dlhá. Zatiaľ nemyslíme na zápas s Uruguajčanmi, chceme si najprv naplno vychutnať tieto okamihy."

Rafael Márquez (obranca a kapitán Mexika): "Napriek dnešnému víťazstvu musíme zostať nohami na zemi."