Main Content

MS 2010: Tréner Weiss st.: "Paraguaj máme zmapovaný naozaj dobre"

piatok, 18. jún 2010 13:30 | Autor: TASR

MS 2010: Tréner Weiss st.: "Paraguaj máme zmapovaný naozaj dobre"
MS 2010: Tréner Weiss st.: "Paraguaj máme zmapovaný naozaj dobre" | zdroj: SITA

Slovenskí futbaloví reprezentanti odohrajú svoj druhý zápas na scéne majstrovstiev sveta v nedeľu 20. júna od 13.30 h. Zverenci hlavného trénera Vladimíra Weissa st. nastúpia na štadióne Free State v Bloemfonteine v základnej F-skupine XIX. svetového šampionátu proti Paraguaju a ak chcú pomýšľať na postup do vyraďovacej fázy, musia bodovať.

Vo svojom historicky premiérovom vystúpení na MS totiž v utorok 15. júna v Rustenburgu nešťastne len remizovali s Novým Zélandom 1:1, keď inkasovali vyrovnávajúci gól 30 sekúnd pred koncom v poslednej tretej minúte nadstaveného času.
 
Slováci si po nezvládnutom závere stretnutia s "All Whites" dva dni "vetrali hlavy" od futbalu na golfe, safari a nákupoch, v piatok však už majú na programe dva tréningy v Pretórii a jeden potom ešte aj v sobotu deň pred zápasom s Paraguajom v dejisku duelu v Bloemfonteine. Stratené víťazstvo ich bude ešte asi dlho mrzieť, no blíži sa ďalší súboj a všetko sa už teraz musí podriadiť len jedinému - pokúsiť sa prekvapiť favorizovaných Juhoameričanov. Tí v prvom dueli F-skupiny remizovali s Talianskom 1:1, keď rovnako ako Slováci viedli, ale náskok neudržali. Aj oni tak urobia všetko pre to, aby v nedeľu získali všetky tri body a posunuli sa k bránam vytúženého osemfinále.

Hlavný tréner SR Vladímír Weiss st. už deň po zápase s Novým Zélandom avizoval, že oproti svojej premiérovej základnej zostave na MS plánuje urobiť pred stretnutím s "La Albirroja" jednu alebo dve zmeny. Vrásky na čele mu okrem nečakanej straty dvoch bodov a kvalitných súperov robia aj niektoré zdravotné problémy jeho zverencov. Krídelník Miroslav Stoch má stále ťažkosti s väzivom v kolene a môže naplno trénovať len pod injekciami. Útočník Róbert Vittek musel ísť v dueli s Novým Zélandom predčasne dolu z ihriska pre problémy so slabinami, tie by mu však nemali zabrániť nastúpiť proti Juhoameričanom. Ďalší slovenský kanonier Stanislav Šesták vo štvrtok vyležal drobnú virózu, ale tiež bude v poriadku a pripravený streliť svoj 12. gól v najcennejšom drese.
 
"Celé mužstvo Paraguaja hrá kompaktne a silno. Disponujú kvalitou najmä v ofenzíve, kde majú troch výborných útočníkov Valdeza, Barriosa a Santa Cruza. Majú tiež skvelých záložníkov, a to najmä na krajoch. Stopéri sú vysokí, proti Taliansku skórovali zo štandardky, čo nie je ľahké. Aj oni aj my máme svoje kvality a slabiny," povedal na margo súpera 45-ročný Vladimír Weiss st. a pokračoval: "Videli sme štyri - päť analýz ich zápasov, moji asistenti ich sledovali naživo. Paraguaj máme zmapovaný naozaj dobre, ale na súpera sa môžete pripravovať tak, že nesmiete spraviť chybu, a my sme ju proti Novému Zélandu aj tak urobili. O tom je futbal."
 
Slovenskí futbalisti si uvedomujú, že proti jednému z outsiderov turnaja z Oceánie si nechali vziať už takmer isté víťazstvo. Náprava proti osemnásobnému účastníkovi MS rozhodne nebude v nedeľu jednoduchá, no ani nemožná. "Musíme si dať na nich veľký pozor, pretože budú určite rýchlejší ako Novozélanďania a budú hrať viac po zemi. Bude to iný štýl futbalu. Keď však chceme niečo dokázať, musíme si veriť a niečo na súpera vymyslieť," povedal autor historicky prvého gólu SR na majstrovstvách sveta Róbert Vittek pred duelom s Paraguajom, s ktorým sa Slovensko doteraz nikdy nestretlo. "Majú výborné mužstvo, technicky skvele pripravené. Majú však tiež svoje slabiny. Dúfam, že tréner zvolí dobrú taktiku a zodpovedne sa na nich pripravíme. Chceme sa pobiť o víťazstvo a verím, že už budeme úspešní," skonštatoval "Miňo" Stoch, ktorého trápi spomenuté koleno: "Uvidíme, ako bude prebiehať liečebný a tréningový proces. Keď to mám opichané, nebolí to, horšie je to však potom. Urobím však všetko pre to, aby som bol trénerovi k dispozícii."
 
Juhoamerickú futbalovú školu si Slováci otestovali minulý rok v príprave, keď v Žiline podľahli Čile 1:2. "Paraguaj bude predvádzať niečo podobné ako Čile vlani v novembri. Verím, že sa na to dobre pripravíme, tréneri určia správnu taktiku a uspejeme," povedal stopér Martin Škrtel a pokračoval: "Budeme musieť eliminovať najväčšiu silu Paraguaja, ktorou je technická hra. Musíme sa im v tomto smere snažiť vyrovnať. Naopak, pokúsime sa vyrážať do brejkov a aspoň jeden z nich premeniť na gól. Hoci nás nečaká nič jednoduché, chceme vyhrať zostávajúce dva duely a postúpiť. Zápasy na týchto majstrovstvách, nielen v našej skupine, sú dosť vyrovnané. Ako to napokon dopadne, uvidíme až na ihrisku."

Predpokladané zostavy:
Slovensko: J. Mucha ml. - Zabavník, Škrtel, J. Ďurica, M. Čech - Štrba, Kopúnek (Kucka) - Šesták, Hamšík, Weiss ml. - Vittek
Paraguaj: Villar - Bonet, Paulo da Silva, Alcaraz, Morel - Vera, Riveros, V. Cáceres, A. Torres - Haedo Valdez, Barrios