Main Content

MS 2010: Opäť oslabená Austrália remízovala s Ghanou 1:1

sobota, 19. jún 2010 19:17 | Autor: TASR

V druhom zápase deviateho dňa programu XIX. MS vo futbale v JAR, jedinom sobotňajšom v D-skupine, sa Ghana a Austrália rozišli na štadióne Royal Bafokeng v Rustenburgu zmierlivo 1:1 (1:1).

"Protinožcov" poslal do vedenia v 11. min Brett Holman pohotovou dorážkou ľavačkou z päťky po tom, ako brankár Richard Kingson neudržal priamy kop Marka Bresciana ponad múr takmer z 30 m. Na druhej strane v 25. min rekonvalescent Harry Kewell zastavil pravou rukou na bránkovej čiare pokus stopéra Ghany Jonathana Mensaha a putoval predčasne pod sprchy ako 150. vylúčený hráč v histórii záverečných turnajov. Aj vo štvrtom stretnutí v tejto skupine, v ktorej sú aj Nemecko a Srbsko, sa teda pred jedným z hráčov začervenalo. Pokutový kop s istotou premenil Asamoah Gyan po zemi k pravej žrdi do protipohybu Marka Schwarzera. Išlo už o druhú využitú jedenástku útočníka z francúzskeho Stade Rennes na tomto svetovom šampionáte: predtým rozhodol o triumfe "Čiernych hviezd" 1:0 nad Srbmi.

Ghana mala česť hrať jubilejný 100. zápas niektorého afrického tímu na majstrovstvách sveta. "Socceroos" boli bez potrestaného motoru stredu poľa Tima Cahilla a chýbal im aj zranený Vince Grella, na druhej strane absentovali indisponovaní zadáci John Mensah a Isaac Vorsah, až na záverečnú fázu prišiel Sulley Muntari.

V siedmom vzájomnom súboji reprezentácií týchto krajín sa zrodila druhá remíza popri predchádzajúcich štyroch triumfoch Austrálie a jednom víťazstve Ghany. Druhý najstarší káder na tomto podujatí obstál pri viac ako hodinovej presilovke najmladšieho. Osemfinalisti spred štyroch rokov Ghančania už v 11. vystúpení v rade nedali viac ako jeden gól. Asamoah Gyan sa stal len tretím africkým futbalistom, ktorý na jedných MS dal aspoň dva góly po Rogerovi Millovi a Papem Boubovi Diopovi.


Ghana - Austrália 1:1 (1:1)

Góly:
25. Asamoah Gyan (z 11 m) - 11. Holman, ŽK: 40. Addy, 79. Jonathan Mensah, 84. Annan - 85. C. Moore, ČK: 24. H. Kewell (Austr.) za ruku, rozhodovali: Roberto Rosetti - Paolo Calcagno, Stefano Ayroldi (všetci Tal.), 34 812 divákov

Zostavy:
Ghana: Kingson - Paintsil, Jonathan Mensah, Addy, Sarpei - Annan, K.-P. Boateng (87. Amoah) - Prince Tagoe (56. Owusu-Abeyie), Kwadwo Asamoah (77. Muntari), A. Ayew - Asamoah Gyan
Austrália: Schwarzer - Wilkshire (84. Rukavicia), L. Neill, C. Moore, Carney - Culina, Valeri - Emerton, Holman (68. J. Kennedy), Bresciano (66. Chipperfield) - H. Kewell

Po polročnej zdravotnej pauze špeciálne motivovaný Kewell si už v 3. min pýtal penaltu pre Austrálčanov, ale nepochodil, čo bolo vzhľadom na neskoršie udalosti značne symbolické. V 11. min Annan fauloval Valeriho, loptu si 30 m od bránky postavil Bresciano, "vytĺkol blok" nedávneho narodeninového oslávenca medzi troma žrďami Ghany, už 32-ročného Kingsona, a nekrytý stredopoliar Holman z holandského Alkmaaru nemal problém zblízka dať svoj tretí gól v najcennejšom drese. Austrálčania sa radovali z otváracieho presného zásahu až vo svojom 9. dueli medzi elitou. Po dvadsiatich minútach zavelil do ofenzívy Ayew, ktorého pokus zblokoval kapitán Neill a ten vzápätí rovnako obetavo zakročil proti Asamoahovi Gyanovi. Po následnom rohovom kope sa však dostal k strele zo strednej vzdialenosti Jonathan Mensah, na bránkovej čiare nedovolene zasiahol spomenutý Kewell, videl červenú kartu a Austrálčania pykali aj sekundárne, keď osvedčený exekútor Asamoah Gyan z bieleho bodu poslal Schwarzera na nesprávnu stranu. Gólman anglického Fulhamu sa potom v 44. min blysol pri krížnom projektile Kevina-Princea Boatenga z pravej strany, ktorý vytlačil na roh.

Agilný Hráč zápasu podľa FIFA Asamoah Gyan v 50. min znova preveril Schwarzerovu pozornosť. Zverenci Pima Verbeeka sa v početnej nevýhode zomkli a po predchádzajúcej štvorgólovej nádielke od Nemcov začali pripomínať, prečo v kvalifikácii dostali takisto štyri góly, ale až v štrnástich zápasoch. Zverencom Srba Milovana Rajevaca pomerne v pohode odolávali. Po hodine opäť boli protagonistami vzruchu ghanský hrot Asamoah Gyan a gólman Austrálčanov Schwarzer, ale ani po dvoch možnostiach v krátkom časovom slede sa skóre nemenilo. Platilo to aj v 66. min, keď hlavička striedajúceho Austrálčana Chipperfielda po centri Wilkshira smerovala z nádejnej pozície nad. Sám Wilkshire sa o dve minúty neskôr vyhol ofsajdovej pasci, ale v ideálnej šanci pálil do Kingsona a ďalší striedajúci hráč Kennedy z nemenej sľubnej dorážky takisto našiel iba súperovho brankára. Austrália tým prekvapivo nastolila tón pred koncovkou, v ktorej sa Ghana nedostala do súvislejšieho tlaku a oslabené mužstvo z Oceánie si počínalo v duchu okrídlenej poučky, že najlepšou obranou je útok. Napokon nedoplatilo ani na nebezpečnú hlavičku Jonathana Mensaha v 90. min a v druhej minúte nadstavenia Schwarzer zachránil proti Owusuovi-Abeyiemu.