Main Content

Analýzy zápasov Slovenska na MS (2.): Slovensko - Paraguaj

sobota, 19. jún 2010 20:31 | Autor: Tipovanie Sport7

Analýzy zápasov Slovenska na MS (2.): Slovensko - Paraguaj
Analýzy zápasov Slovenska na MS (2.): Slovensko - Paraguaj | zdroj: SITA

Zápas o všetko. Aj tak by sa dal nazvať duel Slovenska s Paraguajom, ktorý začína už o pár hodín. Po nešťastnej remíze s Novým Zélandom našim reprezentantom na Slovensku už takmer nik neverí.

Skúsme sa na to celé však pozrieť z iného uhľu pohľadu. Slovenská reprezentácia predsa stojí na prahu najväčšieho úspechu v histórií nášho futbalu. Ak porazíme Paraguaj budeme nesmierne blízko k postupu do osemfinále, ak zremizujeme stále budeme mať nádej na postup. Takže vlejme trochu optimizmu do našich žíl a pozitívne sa pripravme na krásne nedeľne popoludnie. Slovensko predsa nehrá na MS každý deň.



Napriek tomu, že veríme vo víťazstvo našej reprezentácie v tejto predzápasovej analýze sa budeme snažiť o čo najobjektívnejší pohľad na tento zápas. Nechceme vás miasť, máme šancu na úspech no favoritom zápasu je Paraguaj.

Všetky štyri tímy zo skupiny F majú po prvom kole na svojom konte po bode a tak je všetko ešte otvorené. Pri pohľade na tabuľku a silu tímov by mali naši s Paraguajom bezpodmienečne vyhrať, keďže v poslednom súboji ich čakajú majstri sveta Taliani. Paraguaj sa teda zdá ako priechodnejší súper, i keď mnohí odborníci vrátane trénera Weissa už naznačili, že možno ešte väčšie nádeje si naši kladú v zápase s Talianskom. Za predpokladu, že Nový Zéland nezíska v skupine už žiadny bod potrebujú Slováci na postup do osemfinále jedno víťazstvo a jednu remízu. Ako si to podelia je úplne jedno. Prípadný ďalší bodový zisk Nového Zélandu by mohol Slovákom výrazne pomôcť. Na to sa však spoliehať nemôžeme, pretože sami dobre vieme, že ďalšie prekvapenie od Nového Zélandu  je viac než nepravdepodobné. Teoreticky môžeme postúpiť aj v prípade, že s Paraguajom prehráme. To by sme však museli poraziť Taliansko takým spôsobom, aby sme mali lepšie skóre ako Taliani (čiže minimálne o dva góly, ak nie viac). Áno, presne tak, pri rovnosti bodov rozhoduje skóre a nie vzájomný zápas ako si mnoho z vás myslelo.



Naši chlapci mali štyri dni na to, aby sa z pokazeného záveru zápasu s Novým Zélandom spamätali a poriadne sa pripravili na Paraguaj. Posledný zápas v skupine hráme s Talianmi a tak si musíme uvedomiť, že súboje budú už len ťažšie.

Paraguaj má skupinu rozohranú oveľa lepšie ako my. Získal bod s favoritom skupiny Talianmi a aj v prípade, že by so Slovenskom len zremizoval bude mu stačiť na postup zdolať outsidera skupiny z Nového Zélandu. 

Chcete vedieť viac o výbere Paraguaju? Klikajte sem!

Trénerom Paraguaju je skúsený kormidelník Gerardo Martino, ktorý sa výrazne pričinil o ich skvelé počínanie v juhoamerickej kvalifikácií. Po skončení všetkých kvalifikačných zápasov skončili len bod za hviezdnou Brazíliou. Na MS majú namierené medzi TOP 16 už po tretíkrát za ich posledné štyri šampionáty. Práve na tom poslednom v Nemecku však neuspeli a vypadli už v skupine na úkor Švédska a Anglicka. Prípadné víťazstvo nad Slovenskom by ich k postupovému cieľu výrazne priblížilo, no určite sa proti našim z ich strany nedá očakávať žiadna otvorená hra.


Strela Antolina Alcaraza proti Taliansku bola ich jedinou strelou medzi tyče a tá hneď skončila gólom. Tento hráč sa neskôr vyjadril, že na postup zo skupiny by Paraguaju mali stačiť tri remízy. V zápase s Talianskom produkovali Juhoameričania pekný, no opatrný futbal. Taliani mali síce po väčšinu zápasu loptu pod kontrolou, no práve Paraguaj bol ten, kto pohrozil viackrát. Oceniť treba predovšetkým ich obranu, ktorá okrem pár centrovaných lôpt do šestnástky Talianov k ničomu nepustila.



Naši mali v zápase s Novým Zélandom po väčšinu času loptu na svojich kopačkách.  Zahraničné média vyzdvihli najmä výkon mladého Vladka Weissa, ktorému predpovedajú skvelú budúcnosť. Napriek skvelej hre 20-ročného hráča Manchesteru City sme však bránu súpera moc krát neohrozili. Je potrebné zdôrazniť, že obrana Paraguaja je ešte viac organizovaná a presadiť sa proti nej bude ešte o čosi ťažšie. Slovákom by však malo pomôcť to, že Paraguaj predsa len otvorí hru oveľa viac ako vyslovene brániaci Nový Zéland. 
 
Tréner Weiss st. by mal posilniť našu zálohu príchodom rýchleho Miňa Stocha. Ďalší 20-ročný talent Slovenska, ktorý nedávno podpísal  štvorročný kontrakt s Fenerbahce Istanbul nastúpil proti Novému Zélandu len na posledných pár minút. Stoch je hráč, ktorý má inak isté miesto v základnej zostave, no štart od začiatku zápasu mu znemožnili problémy s kolenom. Podľa posledných vyjadrení doktorov by mal byť proti Paraguaju pripravený hneď od začiatku.

Stano Šesták z nemeckého Bochumu hral proti Novému Zélandu v zálohe. Proti Paraguaju by však mal nastúpiť na hrote, čo by znamenalo, že Jendríšek, ktorý toho moc v úvodnom zápase nepredviedol ostane na lavičke náhradníkov.

Tréner Weiss dopredu oznámil, že plánuje dve zmeny v základnej zostave oproti duelu s Novým Zélandom. Tou prvou by malo byť pravdepodobné zaradenie Miňa Stocha na úkor Erika Jendríšeka. Druhého nového hráča v základe si netrúfame tipovať. Adeptov je totiž viacero. V obrane by mohol turnajovú premiéru zažiť Peter Pekarík z Wolfsburgu. V tomto prípade by vymenil pravdepodobne MarekaČecha, alebo Radoslava Zábavníka, ktorému sme vyčítali slabú rozohrávku. V strede poľa by mohol nastúpiť Kamil Kopúnek, či Juraj Kucka. Nechajme sa teda prekvapiť a verme, že Weiss bude mať pri výbere hráčov opäť štastnú ruku ako mal neraz v kvalifikácií na MS.

Hviezda Paraguaju Roque Santa Cruz sa vracia do zostavy nášho súpera. Talentovaný útočník nastúpil pre zranenie len na druhý polčas zápasu s Talianmi. Štart Santa Cruza od začiatku zápasu síce tréner Martino včera vyvrátil, dnes sa však objavili informácie o tom, že nastúpi. Nechajme sa teda prekvapiť.
 
Tréner Martino taktiež oznámil, že bude hrať na troch útočníkov. V prípade, že bude Santa Cruz k dispozícií od začiatku postaví ho dopredu s Nelsonom Valdezom z Dortmundu a s rodeným Argentínčanom Lucasom Barriosom. Očakáva sa, že nastúpi aj Aureliano Torres, ktorý pravdepodobne nahradí zraneného stredopoliara Jonathana Santanu.  

Chcete vedieť viac o výbere Paraguaju? Klikajte sem!


Ako tipovať?


Renomovaný internetový portál goal.com tipuje remízu 2-2. Vo svojej analýze pochválil našich mladých hráčov, ktorí majú vraj viac talentu a môžu zápas rozhodnúť z nebezpečných protiútokov. Nuž bodaj by mali pravdu.  Keď sme pri tej remíze tento stav by hral do karát viac Paraguaju, no udržal by postupové nádeje aj pre Slovensko. Zaujímavosťou je, že tréner Weiss priznal, že by bral po zápase aj nerozhodný rezultát, pričom tréner Martino chce jednoznačne zvíťaziť. Paraguaju sebavedomie nechýba, niet sa však čomu diviť keďže má formu ako hrom.  

My si tiež myslíme, že zápas skončí remízou, štyri góly však pravdepodobne nepadnú. Remíza je najreálnejšia z viacerých dôvodov. Tým prvým je fakt, že vyhovuje Paraguaju. Ten má skvelú obranu a ak ju uzavrie Slováci budú mať veľmi ťažké sa presadiť. Rovnako Slovensko sa za vyrovnaného stavu nebude bezhlavo hrnúť dopredu a neotvorí svoju obranu. Vieme totiž, že aj remíza nás drží v reálnej hre o postup. Veľa bude záležať od toho, či to Weiss riskne a pôjde v závere zápasu (pokiaľ bude vyrovnaný stav) na víťazstvo, alebo sa bude spoliehať až na výhru v poslednom skupinovom zápase. Ak gól nepadne v prvom polčase môžeme od Paraguaju s pribúdajúcimi minútami očakávať čoraz dôslednejšiu hru v obranných radoch. To, že naši nebudu hrať vyslovene na víťazstvo podporuje aj skutočnosť, že v prípade ďalšieho prekvapujúceho zisku bodov Nového Zélandu by sme s Talianskom nemuseli bezpodmienečne zvíťaziť.

VIDEO: Analýza zápasu podľa expekt.com (anglicky)


Predchádzajúce zápasy Slovenska

15. jún 2010: Slovensko – Nový Zéland 1-1 (MS 2010 vo futbale)
5. jún 2010: Slovensko – Kostarika 3-0 (prípravný zápas)
29. máj 2010: Slovensko – Kamerun 1-1 (prípravný zápas)
3. marec 2010:   Slovensko – Nórsko 0-1 (prípravný zápas)
17 november 2009: Slovensko – Chile 1-2 (prípravný zápas)
14 november 2009: Slovensko – USA 1:0 (prípravný zápas)

Predchádzajúce zápasy Paraguaju
14. jún 2010: Paraguaj – Taliansko 1-1 (MS 2010 vo futbale)
2. jún 2010: Grécko – Paraguaj 0-2 (prípravný zápas)
30. máj 2010: Paraguaj – Pobrežie Slonoviny 2-2 (prípravný zápas)
25. máj 2010: Írsko – Paraguaj 2-1 (prípravný zápas)
15. máj 2010: Paraguaj – KĽDR 1-0 (prípravný zápas)