Main Content

Draftové jednotky uplynulého desaťročia: Roman Hamrlík

piatok, 24. august 2012 09:51 | Autor: Dávid Košút

Draftové jednotky uplynulého desaťročia: Roman Hamrlík
Draftové jednotky uplynulého desaťročia: Roman Hamrlík | zdroj: Dávid Košút pre Sport7.sk, foto SITA

Celoživotným cieľom azda každého hokejistu sa stáva najprestížnejšia liga sveta, NHL. Cesta tam však nie je jednoduchá. Aby túto métu dosiahli, musia sršať talentom a neobyčajným “chtíčom“ niečo v hokeji dosiahnuť. Preto celý život hokejisti vynakladajú veľké úsilie nazrieť do kabíny ktoréhokoľvek, z tridsiatich tímov tejto prestížnej súťaže.

Azda prvým krokom k “vstupnej bráne“ do NHL pre mladého hokejistu je draft, ktorý sa každoročne koná dva až tri mesiace po skončení súťaže. Stovky mladých hokejistov čakajú dlhé hodiny len a len na moment, kedy sa halou ozve ich meno.

Pojem draftová jednotka znamená nesmierne veľa. Ide o hokejistu, ktorého si klub vyberie zo všetkých zúčastnených ako prvého, teda najlepšieho v danom ročníku. Poďme sa spoločne pozrieť na všetky draftové jednotky posledného desaťročia.



Časť 1.

DRAFT  1992  -  Montreal, Quebec


Roman Hamrlik


Stal sa prvým českým hokejistom, ktorý bol draftovaný z prvého miesta v prvom kole. Jeho novým zamestnávateľom sa stal klub Tampa Bay Lightnings.  Do roku 1992 pôsobil vo vtedajšej československej lige, v tíme HC Zlín. 
 
V klube si vybudoval dobrú pozíciu, hoci je známe, že mal časté spory s trénerom Terrym Crispom.  U hráčov bol však veľmi uznávaný.

 Je držiteľom olympijského zlata v Nagane z roku 1998, dvakrát sa zúčastnil svetového šampionátu. Je jedným z mála európskych hokejistov, ktorý pokorili hranicu 1000 zápasov v profilige (1379).

V roku 1997 sa stal ústrednou postavou hromadnej výmeny do Edmontonu Oilers, kde  si počas dvojročného účinkovania vybudoval post lídra tímu rovnako ako tomu bolo aj v Tampe.  Na začiatku nového tisícročia bol vytradeovaný do New Yorku Islanders, kde strávil 4 sezóny. 
      
 Počas výluky v NHL zakotvil doma a hral za svoj materský klub HC Zlín, kde vsietil 2 góly, ku ktorým pridal 14 asistencií.   Po lockoute bol vymenený a o jeho služby prejavilo záujem vedenie klubu Calgary Flames. Po dvoch sezónach mal na konte 64 bodov za 14 gólov a 50 asistencií.  Nasledujúce štyri roky strávil v Montreale,  z ktorého si ho diváci pamätajú najviac. Všetky štyri sezóny sa mužstvo prebojovalo do vyraďovacích bojov, v ktorých Hamerlik naskakoval pravidelne.  Minulý rok podpísal zmluvu s tímom Washington Capitals, kde strávi aj nasledujúci ročník v prípade, že súťaž nezasiahne avizovaný lockout.