Main Content

Prestupové špekulácie a novinky zo sveta hokeja (29.8.)

streda, 29. august 2012 17:10 | Autor: Dávid Lech

Prestupové špekulácie a novinky zo sveta hokeja (29.8.)
Prestupové špekulácie a novinky zo sveta hokeja (29.8.) | zdroj: Dávid Lech pre Sport7.sk

Leto je tradične obdobím, počas ktorého sa formujú zostavy hokejových tímov po celom svete. Prinášame vám to najzaujímavejšie, čo nám prinieslo z prestupového trhu posledných 24 hodín. Rubriku dopĺňame aj o rôzne zaujímavosti zo sveta ľadového hokeja.

Zdeno Chára s najtvrdším príklepom v histórii NHL
Podľa štúdie oficiálneho webu NHL nhl.com má slovenský bek Zdeno Chára najtvrdšiu strelu príklepom v histórii NHL. Vyše dvojmetrový obranca za sebou v rebríčku zanechal aj takých ostrostrelcov akými boli Bobby Hull či Al MacInnis.

O Janusovej budúcnosti sa rozhodne v piatok

31. septembra sa skončí slovenskému brankárovi Jaroslavovi Janusovi skúšobný kontrakt v Slovane Bratislava. Presne v tento dátum odohrá slovenský majster a nováčik KHL prípravný duel v rámci European Trophy na ľade UPC Vienna Capitals. Ak sa Janus postaví do brány Slovana pravdepodobne tento zápas rozhodne o tom či bude v tíme „belasých“ pokračovať, alebo nie. Slovan má na svojej súpiske momentálne kvarteto gólmanov - Villeho Hostikku, Branislava Konráda, Jaroslava Janusa a mladého Adama Trenčana, s ktorým sa ráta predovšetkým ako s brankárom na farme Slovana v extraligovej Skalici.

Ako sa Edmonton vyrovná s pretlakom v ofenzíve?
Edmonton Oilers má vo svojom talóne množstvo ofenzívnych talentov. Medzi ne patria hráči ako Taylor Hall, Jordan Eberle, Ryan Nugent-Hopkins či tohtoročná jednotka draftu Nail Yakupov. K nim sa taktiež priraďujú aj ďalšie ofenzívne talenty, ktoré sa však nedokázali presadiť tak ako spomínaní hráči. Medzi nich patrí dvojica Švédov Linus Omark a Magnus Pääjärvi či Teemu Hartikainen. Predovšetkým prví dvaja menovaní majú veľké predpoklady stať sa ofenzívnymi hviezdami. V nabitom  útoku Edmontonu však pre nich neostalo miesto a tak sa špekuluje o ich výmene. Edmonton by sa podľa všetkého mal zaujímať o obrancov, keďže na tomto psote ich tlačí „topánka.“

Finále European Trophy v Bratislave
Finálové stretnutie European Trophy sa s určitosťou uskutoční v Bratislave. Bratislava sa spoločne s Viedňou stanú hostiteľmi záverečného podujatia European Trophy pod menom Red Bull Salute, kde sa predstaví 8 najlepších tímov European Trophy. Istú účasť v záverečnej fáze turnaja majú ako organizátori oba celky - Slovan Bratislava a UPC Vienna Capitals.

NHL predložila návrh NHLPA
Komisár NHL Gary Bettman spoločne s Billom Dalym, ktorý plní rolu jeho zástupcu predložili nový návrh hráčskej asociácii, ktorú zastupujú bratia Donald a Steve Fehrovci. V návrhu stojí, že by sa NHL zriekla 460 miliónov dolárov, ktoré by putovali v prospech hráčov. Momentálne ubieha čas Donaldovi Fehrovi, ktorý si vzal čas na dôkladné preštudovanie návrhu NHL. Časom by mal prísť so svojím návrhom a s verdiktom či NHLPA návrh Bettmana a spol. akceptovala.

Marcel Melicherčík na skúške v HC Lev Praha
25-ročný slovenský brankár Marcel Melicherčík, ktorý naposledy pôsobil v extraligovom Poprade, bol pozvaný na skúšku do tímu KHL HC Lev Praha. Dôvodom je zranenie kanadského brankára Prahy Drewa MacIntyra. Deň návratu MacIntyra na ľad nie je známy a tak vedenie klubu KHL pozvalo Melicherčíka na turnaj do Donecku, kde by sa mal s tímom začať pripravovať na nasledujúcu sezónu a absolvovať pár prípravných zápasov. Pred tým sa Melicherčík snažil o uchytenie sa v českom extraligovom klube HC Sparta Praha.

Oscars Bartulis do Donbassu Doneck
Lotyšský obranca Oscars Bartulis vzdal päťročný boj o miesto v tíme Philadelphie Flyers a rozhodol sa odísť do Európy. 25-ročný bek sa stal novou akvizíciou v ukrajinskom tíme nováčika KHL Donbass Doneck.

Hráči NHL si už prezerajú ponuky európskych klubov
Každým dňom sa výluka v NHL stáva reálnejšou a tak sa hráči začínajú obhliadať po nových ponukách, ktoré im ponúkajú európske kluby. Medzi najväčšie hviezdy, ktoré sa začali rozhliadať po európskom trhu sú hráči Tampy Bay Lightning Steven Stamkos a Martin St. Louis.

Arťuchin si sypal popol na hlavu
Ruský útočník Jevgenij Arťuchin sa vyjadril, že zmení svoj štýl hry. Arťuchin je power forwardom, ktorý na ľade pripomína obrovský kolos vďaka jeho 196cm a 116kg. 29-ročný útočník sa chce stať ofenzívnou hviezdou svojho klubu SKA Petrohrad a byť pre tím platným hráčom. Doposiaľ bývalý hráč Tampy Bay, Anaheimu a Atlanty zbieral predovšetkým trestné minúty.

Čechov angažoval ďalších dvoch zlých mužov
Účastník Kontinentálnej hokejovej ligy Víťaz Čechov priviedol do svojho tímu ďalšie dve posily a to Trevora Gilliesa a Jeremy Yablonského. Obaja hráči sú známi svojou tvrdou neústupnou hrou a pre to hokejová verejnosť krúti hlavou nad rozhodnutím vedenia tímu, keďže sa tento tím, ktorý má povesť nešetrne hrajúceho tímu, prisľúbil, že s kontroverznou a zbytočne tvrdou hrou skoncuje.

Slovenskí reprezentanti absolvujú prvý zápas nadchádzajúcej sezóny v novembri
Slovenská hokejová reprezentácia nastúpi v novej sezóne prvýkrát v prípravnom zápase 9. novembra v nemeckom Mníchove, kde si na tradičnom Nemeckom pohári zmeria sily so švajčiarskou reprezentáciou. Tento rok budeme Nemecký pohár obhajovať, keď vo vlaňajšom ročníku sme sa stali víťazmi pohára. Trénerom slovenskej reprezentácie bude naďalej český kouč Vladimír Vůjtek.

SR „20“ sa pripravuje na turnaj v Rakúsku v Bratislave
Zverenci reprezentačného trénera Ernesta Bokroša do dvadsať rokov sa pripravujú na turnaj, ktorý sa uskutoční v Rakúsku v Bratislave. V rozpätí 31.8. – 2.9. odohrá SR „20“ tri zápasy s domácim Red Bullom Salzburg a taktiež na našich reprezentantov čakajú rovesníci z Česka a Švajčiarska.

Posilní gólman Lipovský Spišiakov?
Hokejový brankár Miroslav Lipovský sa v prípravnom zápase prvoligistov, kde Bardejov privítal na svojom ľade Spišskú Novu Ves, predstavil v drese hostí. 35-ročný brankár by sa tak pripojil k ďalším hokejistom so skúsenosťami zo slovenskej extraligy pôsobiacimi v Spišskej Novej Vsi, konkrétne dres Spišskej Novej Vsi obliekajú Ľubomír Vaic, Tomáš Nádašdi a Miroslav Vantroba.

Prípravné zápasy extraligistov:

Banská Bystrica – Žilina 2:0

Góly Banskej Bystrice – Sýkora, Hvila
Skalica – Nitra 5:4
Góly Skalice: Stieler 3, Holovič, Sloboda
Góly Nitry: Tománek 2, Goga, Martin Segľa
Zvolen – Liptovský Mikuláš 5:2
Góly Zvolena: M. Jurík, Čanky, Fekiač, Huňady, Buda
Góly Liptovského Mikuláša: Mezovský, Matejka
Piešťany – Hodonín 8:1
Góly Piešťan: Haring 2, Chylo, Otčenáš, Drgoň, Brňák, H. Ručkay, O. Ďuriš