Main Content

Analýzy MS 2010 (12.): Preview k záverečným zápasom skupín A a B

utorok, 22. jún 2010 01:02 | Autor: Tipovanie Sport7

Analýzy MS 2010 (12.): Preview k záverečným zápasom skupín A a B
Analýzy MS 2010 (12.): Preview k záverečným zápasom skupín A a B

Od dnešného dňa pokračujú futbalové majstrovstvá sveta tretím hracím kolom, v ktorom sa bude musieť rozhodnúť o dvoch postupujúcich z každej skupiny do osemfinále.

Keďže sa chce FIFA vyhnúť postupovým špekuláciám jedntlivých celkov v 3. kole sa zmenili hracie časy tak, aby tímy z jednotlivých skupín odohrali svoje zápasy v rovnaký čas. Dnes sú na programe posledné zápasy v skupine A a B. V "A-čku" si zmerajú sily Francúzi s domácou Juhoafrickou republikou a Uruguaj s Mexikom. V prípade, že sa v zápase Mexika s Uruguajom zrodí remíza oba tieto celky postúpia do osem-finále bez ohľadu na výsledok druhého zápasu. V skupine B na seba narazia Argentínčania proti Grékom a Nigéria proti Južnej Kórei. Postúpiť môžu ešte všetky štyri tímy, no najlepšiu východiskovú pozíciu má favorizovaná Argentína. Viac o postupových šanciach jednotlivých tímov čítajte v našej predzápasovej analýze.


Francúzsko - JAR, 22. júna od 16:00

V zápase Francúzska s JAR pravdepodobne už o nič podstatné nepôjde. Oba tímy majú do osemfinále pomerne ďaleko. Ich postup je reálny iba v prípade, že zápas Uruguaj - Mexiko neskončí nerozhodným výsledkom. Ak sa tak stane Francúzi budú potrebovať poraziť Juhoafričanov takým rozdielom, aby mali lepšie skóre ako porazený z dvojice Uruguaj Mexiko. To isté platí v podstate aj pre Juhoafrickú republikú, ktorá ma však už teraz o čosi horšie skore ako Francúzi. V prípade, že zápas Mexika s Uruguajom naozaj neskončí remízou predpokladá sa, že by Francúzi museli zvíťaziť minimálne o tri góly, Juhoafričania o štyri. Takže usúďte sami o čo v tomto zápase naozaj pôjde, či nepôjde.

Johuafrická republika je sklamaná zo slabých výkonov svojích zverejncov. Stane sa pravdepodobne po prvýkrát v histórií MS aby domáci tim nepostupil do osemfinále. JAR je k porušeniu tohto pravidla veľmi  blízko.

Francúzi sú snáď ešte v horšej situácií. V tíme je doslovná vojna. Tréner Domenech verzus ostatok tímu. Po tom, čo mu Anelka po prvom polčase zápasu s Mexikom vynadal otočili sa mu chrbtom následne aj ďalší hráči, ktorí odignorovali pozápasový tréning. Ani teraz nie je jasné, či niektorí hráči nastúpia na zápas. Nie kvôli tomu, že by ich tréner nezaradil do zostavy, ale preto, že sami nebudú chcieť. Celá Francúzska fraška skončí pravdepodobne už dnes. Legendárny Zidane to vystihol asi najkrajšie: "Po týchto MS si všetci zapamätajú majstra a náš štrajk".

Berúc do úvahy všetko, čo sa stalo a o čom sa posledne popísalo v súvislosti s Francúzmi, nie je vôbec jasné, kto sa v základnej zostave objaví. Zápas by mal mimo Anelku vynechať už aj Evra, ktorý bol doteraz kapitánom družstva.

Tréner JAR Carlos Alberto Parreira prisľúbil viacero zmien vo svojej zostave. Konkrétne päť. Mená už ale nekonkretizoval. Musíme sa nechať prekvapiť. Isté je, že do zápasu nezasiahne Kagisho Dikgacoi a brankár Itumeleng Khune. Obaja pre trest za karty.

Predpoveď: Napriek tomu, že sú v tíme Francúzska rozbroje, veríme v ich víťazstvo. Juhoafricka republika, rovnako ako jej hráči si stále trochu naivne myslia, že majú šancu na postup a tak sa budú snažiť Francúzov pritlačiť. Tí však majú množstvo hráčov, ktorí dokážu obranu JAR prekonať a to predovšetkým v prípade, keď ju budú mocť ohrozovať z brejkov. Okrem toho majú aj Franzúci ešte teoretickú šancu postúpiť a určite sa tak pokúsia o zázrak.

Náš tip: víťazstvo Francúzska (kurz 2,15 na bwin.com)



Mexiko - Uruguaj, 22. júna od 16:00

Oba tímy vedia, že im stačí na postup zo skupiny remíza. Bude zaujímavé sledovať, ako sa s týmto faktom obe mužstva vyrovnajú. História MS si pamätá zopár podobných situácií a bohužial väčšinou sa tímy zachovali tak ako sa očakávalo. Kopali si loptu zo strany na stranu aby neohrozili súpera a ani on nich. Úvidíme ako sa s touto situáciou vysporiadajú tieto dve mužstvá z Južnej, či Strednej Ameriky. Predsa len ide o oveľa horkokrvnejšie národy a tak možno nebudú takí vypočítaví ako niektoré štáty z Európy. O dôvod viac zvíťaziť a to nie najmenší má však Mexiko. To by totiž v prípade remízy obsadilo druhé miesto a v osemfinále by tak narazili na Argentínu. No a Argentínčania určite nie sú nikoho želaným súperom už do osemfinále. Otázká zápasu teda znie, či sa Mexiko zmieri s druhým miestom v skupine, alebo sa pobije o prvú priečku riskujúc tak teoretický nepostup zo skupiny.

Mexičania dnes nastúpia bez Carlosa Velu z Arsenalu. Útočníka trápi zranenie kolennej šľachy. Zotavovať by sa mal minimálne 10 dní a ďalší zápas by tak stihol len v prípade postupu Mexika do semfinále. Tréner Javier Aguirre dnes nemôže počítať ani s Efrainom Juarezom, ktorý bude chýbať pre dve žlté karty.

Uruguay nemá žiadne čerstvé zranenia a nastúpi v plnej sile. Do zostavy sa vracia Nicolas Lodeiro po tom, čo vynechal druhý zápas pre červenú kartu z úvodného stretnutia s Francúzskom. Či sa, ale vráti aj do základnej zostavy je otázne, keďže Oscar Tabarez podal proti JAR dobrý výkon a aj jeho zásluhou Uruguaj triumfoval nad organizátormi turnaja 3-0. Diego Forlan hral v tomto zápase za Luisom Suarezom a táto spolupráca bola pre tím kľúčová. Preto by obaja hráči mali nastúpiť na rovnakých postoch aj dnes.

Predpoveď: Mexiko sa predsa len pokúsi v zápase zvíťaziť a bude hrať ofenzívne a to hlavne v druhej polovici zápasu. Hráči si uvedomujú, že ani prípadna prehra s Uruguajom nemusí zákonite znamenať vypadnutie, kedže Francúzi by museli poraziť JAR vysokým rozdielom. Okrem toho budú určite priebežne informovaní o stave z druhého zápasu, keďže ten sa hrá v rovnaký čas. Výsledok zápasu si netrúfame tipovať, pretože je možné skutočne hocičo. Ak bude Mexiko útočiť Uruguaj môže hocikedy újsť. Má na to skvelé predpoklady. Taktiež môžu hrať oba tímy na remízu. Radšej teda netipujte.

Náš tip:netipovať



Grécko - Argentína, 22. júna od 20:30

V skupine B dnes pôjde naozaj o veľa. Až na Argentínu, ktorá si zabezpečila postup vôbec ako prvý tím na MS budú hrať o druhú postupovú priečku všetky tri zostavajúce tímy. Grékom, ktorí dnes nastúpia proti Argentíne by mohla na postup stačiť teoreticky aj remíza a to v prípade, že Južná Kórea neporazí Nigériu a nenastrieľa celkovo viac gólov ako Gréci. Aby však Gréci splnili aj tú druhú podmienku musia dnes Argentíne streliť minimálne jeden gól. To čo bude tímom na postup na koniec stačiť uvidíme až po konci zápasov. Isté je, že zainteresované celky poznajú všetky variácie a budú svoju taktiku priebežne počas zápasu meniť vzhľadom k priebežnemu výsledku druhého zápasu.

Tréner Argentíny Maradona plánuje pár zmien v zostave, aby si jeho kľúčoví hráči oddýchli pred osemfinále. V útoku by sa mal napriek tomu predstaviť Lionel Messi. Javier Mascherano, Carlos Tevez a Gonzalo Higuain dnes budú na zápas pozerať len z lavičky.

Juan Sebastian Veron, ktorý pre zranenie vynechal zápas s Južnou Kóreou, nastúpi na mieste Mascherana. Diego Milito, Sergio Aguero a Martin Palermo sú horúci kandidáti na posty hrotového útočníka spolu s Messim. Pre dve žlté karty dnes nebude hrať Jonas Gutierrez, rovnako tak Gabriel Heinze, ktorý bude oddychovať na lavičke.

Gréci majú na konte tri body za víťazstvo nad Nigériou. Stredopoliar Thanassis Prittas naznačil, že Gréci dnes aj napriek tomu, že potrebujú bodovať (pravdepodobne vyhrať) zachovajú svoju defenzívnu taktiku.

Tréner Rehhagel neplánuje žiadne zmeny v základnej zostave, a tak nastúpia rovnakí hráči, ktorí dokázali otočiť zápas s Nigériou.

Predpoveď: Pôjde o vysoko taktický boj zo strany Grékov. Tí sa budú snažiť hrať zo zabezpečenej defenzívy a na protiútoky. Priebežne budú sledovať výsledok zápasu Nigéria - Južná Kórea  a podľa stavu tohto zápasu prispôsobia aj svoju taktiku. Ako sme spomínali vyššie na postup by im mohla stačiť remíza, lenže nie bezgólová. A tak sa pravdepodobne skôr či neskôr dočkáme od Grékov aj útočnejšieho futbalu, čo môže Argentína okamžite využiť.

Náš tip: víťazstvo Argentíny (kurz 1,55 na bwin.com)



Nigéria - Južná Kórea, 22. júna od 20:30

Južnej Kórei by malo víťazstvo v tomto zápase zabezpečiť postup do osemfinále. Nedá sa totiž očakávať, že Gréci porazia Argentínu viacgólovým rozdielom. Proti bude Nigéria, ktorá napriek pomerne slušným výkonom v prvých dvoch zápasoch zatiaľ nezískala ani bod. Postup je však stále reálny aj pre nich, musia zdolať Kórejčanov a dúfať, že Gréci v zápase s Argentínou prehrajú.

Južná Kórea sa po sympatickom výkone a výhre 2-0 nad Gréckom postavila favoritovi z Argentíny, ktorému podľahla 4-1. Tréner Jung-Moo si ale nemyslí, že táto porážka ovplyvní psychiku jeho hráčov. V rozhovore sa vyjadril, že jediným cieľom jeho zverencov je dnes výhra a postup zo skupiny. A verí, že sa im to aj podarí dosiahnuť. Tiež naznačil, že urobí zmeny v taktike a priznal, že proti Argentíne hral jeho tím až príliš defenzívne. V zápase s Nigériou tak chce nájsť rovnováhu medzi pevnou obranou a dobrým útokom.

Nigéria je napriek veľkým očakávaniam a vedeniu nad Gréckom 1-0 zatiaľ na poslednom mieste s nulou v políčku body. Sani Kaita bol za priaznivého stavu s Grékmi vylúčený a jeho neprítomnosť na trávniku stála Afričanov tri body.

Tréner Nigérie Lars lagerback je presvedčený, že jeho tím aspoň v poslednom zápase ukáže svoj pravý potenciál a pripíše si prvé tri body. Tiež sa médiám zveril, že pravdepodobne urobí pár zmien v základnej zostave. Spomenul však len jedno meno a to Kanua. Taye Taiwo a Uwa Echiejile dnes nastúpia napriek drobným zraneniam zo zápasu s Gréckom.

Predpoveď: Pôjde o mimoriadne vyrovnaný zápas. Napriek tomu, že Nigéria zatiaľ nebodovala je u nás menším favoritom zápasu. Proti Argentíne predviedla výborný výkon a keby sa nenechal v zápase s Grékmi vylúčiť Sani Kaita pravdepodobne vyhrajú s Grékmi. Nigéria vie, že je stále v hre o postup a urobí pre to všetko. Tipujeme teda víťazstvo Afričanov, hoci pôjde o veľmi riskantný tip.

Náš tip: víťazstvo Nigérie (kurz 3,10 na bet365.com)