Main Content

Draftové jednotky uplynulého desaťročia: Premrhaný talent Alexandra Daigleho

piatok, 31. august 2012 11:20 | Autor: Dávid Košút

Draftové jednotky uplynulého desaťročia: Premrhaný talent Alexandra Daigleho
Draftové jednotky uplynulého desaťročia: Premrhaný talent Alexandra Daigleho | zdroj: Dávid Košút pre Sport7.sk

Pre mladšiu generáciu jedno z menej zvučných mien. Alexandre Daigle sa počas draftu roku 1993 stal prvou voľbou vedenia klubu Ottawa Senators. Vtedy osemnásťročný Kanaďan putoval do hlavného mesta svojej rodnej krajiny.

Odmala  sa v ňom skrýval veľký potenciál. Už ako šestnásťročný sa dostal do zámorskej juniorskej ligy, kde so ziskom 110 bodov v prvej sezóne vôbec nepatril medzi tzv. “hráčov do počtu“.  Získal Michael Bergeron Trophy (cena pre najlepšieho ofenzívneho nováčika) a hneď bol zaradený do druhého All Stars tímu.  V nasledujúcich dvoch ročníkoch si odniesol cenu pre najperspektívnejšieho hráča sezóny (Mike Bossy Trophy).

Na jeseň 1993 odštartoval Alexandre svoju kariéru  v drese  Ottawa Senators, kde  odohral celý ročník. Nastúpil na 84 zápasov, v ktorých nazbieral 51 bodov za 20 gólov a 31 asistencií, čo na nováčika bol veľmi dobrý výkon. 



V roku 1994 NHL otriasla výluka a tak Alexandre do zimy hrával za Victoriaville Tigers.  V zime sa vrátil do kádru Senators, no jeho výkonnosť pomaly začala stagnovať, čo bol neskôr aj dôvod jeho výmeny Philadelphie Flyers.  Za týmto transferom stál nielen tréner, ale aj celý realizačný tím Ottawských “senátorov“.  Dôvodom bolo nízke nasadenie a prehnane vysoký plat (5-ročný kontrakt za 12 250 000 USD).

Počas dvoch rokov vo Philadelphii si svoje výkony nevylepšil, práve naopak, jeho osobné bodové maximum sa za 68 zápasov  vyšplhalo len na  31 bodov, čo bolo na hráča s tak vysokým platom a potenciálom žalostné.  Tu skončila všetka trpezlivosť realizačného tímu Philadelphie a Alexandra vyrejdovalo do Tampy Bay. 

Pôsobenie u “Bleskov“ tiež nebolo to pravé orechové (32 zápasov -  6 gólov/6 asistencií).  Ani v tomto prípade vedenie dlho nečakalo a  hneď po skončení  sezóny predali Daiglea do New Yorku. Očakávania však nesplnil a tak sa za svoje nerovnomerné výkony musel presunúť na farmu, kde dohral zvyšok sezóny.  Na konci ročníku, ako 25-ročný, dočasne prerušil aktívnu hokejovú kariéru.

V októbri, roku 2002 sa Alexandre zúčastnil tréningového kempu v Pittsburghu a svojimi výkonmi si vyslúžil odmenu v podobe ročného kontraktu.  Zdalo sa, že tento mladík s nerovnomernými výkonmi sa konečne vracia k jeho stabilným a najmä dobrým výkonom. No počas sezóny nesplnil sľúbené a tak prevažnú časť  sezóny odohral v Americkej hokejovej lige (AHL) na farme, kde svojimi výkonmi  prevyšoval nad ostatnými.  No AHL predsa len nie je  NHL ...

V organizácii Pittsburgh sa podľa očakávaní dlho neudržal a opäť nastal kolotoč výmen.  Alexandre dostal ponuku od Minnesoty Wild na ročný kontrakt.  Svojimi výkonmi presvedčil a vyslúžil si predĺženie kontraktu na ďalšiu sezónu.   V sezóne  2004/2005 sa konala výluka, počas ktorej hral vo švajčiarskej najvyššej lige. Po výluke sa vrátil späť do NHL. Opäť sa mu však nedarilo a tak smeroval na farmu Manchestru Monars.

Následne nadobro odišiel z Národnej hokejovej Ligy a zamieril do Švajčiarska, kde sa na dva roky upísal tímu HC Davos, s ktorým sa stal dvakrát majstrom Švajčiarska. 

Sezóna 2009/2010 bola jeho poslednou v (utrápenej) hokejovej kariére. Utrápenej preto, že počas celej kariéry nedokázal predviesť to, čo sa v ňom naozaj skrývalo.