Main Content

Obhajkyňa titulu US Open Stosurová postúpila do osemfinále

piatok, 31. august 2012 20:00 | Autor: TASR

Obhajkyňa titulu Samantha Stosurová postúpila už do osemfinálového 4. kola dvojhry žien na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny US Open v New Yorku.

Austrálčanka nasadená ako siedma zvíťazila v piatkovom zápase 3. kola nad domácou reprezentantkou s uzbeckým pôvodom Varvarou Lepčenkovou, 32. v renkingu WTA, za 88 minút 7:6 (5), 6:2.

V úvodnom sete dosiahla okamžitý rebrejk na 1:1, v druhej časti nastolila rozhodnutie priebežným obratom z 0:1 na 5:1. Na príjme v siedmom geme nezužitkovala dva mečbaly, ale v ôsmej hre sa odpodávala bez odovzdania fiftínu.

Stosurová sa revanšovala Lepčenkovej za prehru 6:7 (4), 1:6, ktorú utrpela v roku 2008 v semifinále antukového podujatia ITF v Dothane. Na hlavnom dvorci Arthur Ashe Stadium zahrala o dva "winnery" menej (15:17), ale mala istejšiu ruku - nevynútené chyby 18:25. Premenila 3 z 9 brejkbalov, zdolaná využila jedinú šancu na príjme, ktorú si vypracovala. Postupujúca stratila len 4 body rozohrané jej prvým podaním.
Dvadsaťosemročná niekdajšia štvorka svetového rebríčka Stosurová (momentálne figuruje na 7. pozícii) si medzi najlepšími 16 zmeria sily s úspešnou z duelu Na Li (Čína-9) - Laura Robsonová (V. Brit.).

Bývalá líderka deblového hodnotenia Stosurová je jednou z troch zostávajúcich singlových víťaziek medzinárodných otvorených majstrovstiev Spojených štátov amerických v "pavúku" popri hostiteľke Serene Williamsovej a Ruske Marii Šarapovovej. Poslednou hráčkou, ktorá si po dvanástich mesiacoch zopakovala celkový triumf v areáli USTA Billie Jean King National Tennis Center v lokalite Flushing Meadows, je od sezóny 2010 Belgičanka Kim Clijstersová. Poslednou obhajkyňou trofeje, ktorá sa lúčila práve v 3. kole, zostáva od sezóny 2007 Šarapovová.

Zverenkyňa Davida Taylora Stosurová od svojho vlaňajšieho zatiaľ životného úspechu nezískala žiadnu trofej, akurát bola vo finále v katarskej Dauhe. Na úrovni veľkej štvorky bola v sezóne 2012 najďalej v semifinále vo francúzskej metropole.

Pre 26-ročnú prvý raz na grandslamovom podujatí nasadenú ľaváčku Lepčenkovú zostáva osobným rekordom na Majors osemfinále Roland Garros 2012. V New Yorku si o jedno kolo zlepšila svoj miestny rekord už zo sezóny 2006. Proti členkám Top 10 má bilanciu 0:10. USA reprezentuje od septembra 2011. Stosurovú zdolala na prvom turnaji Austrálčanky po 8-mesačnej zdravotnej výluke.

Dvojhra žien - 3. kolo:

Samantha Stosurová (Aus.-7) - Varvara Lepčenková (USA-31) 7:6 (5), 6:2
Marion Bartoliová (Fr.-11) - Kristina Mladenovicová (Fr.) 6:2, 6:4

Zostávajúci piatkový program:

Viktoria Azarenková (Biel.-1) - Ťie Čeng (Čína-28)
Maria Šarapovová (Rus.-3) - Mallory Burdettová (USA)
Pauline Parmentierová (Fr.) - Petra Kvitová (ČR-5)
Na Li (Čína-9) - Laura Robsonová (V. Brit.)
Naďa Petrovová (Rus.-19) - Lucie Šafářová (ČR-15)
Mandy Minellová (Lux.) - Anna Tatišviliová (Gruz.)

© WEBNOVINY